Πέμπτη, 6 Δεκεμβρίου 2018

Ιστορίες από την Αμερική: Η Άννα

ΤΟ ΚΑΡΦΩΜΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΥΝΤΡΟΦΟ ΣΤΟ ΑΛΛΟΔΑΠΩΝ, Η ΒΙΑ, Η ΑΠΕΛΑΣΗ, ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΠΟΥ ΜΕΝΕΙ ΠΙΣΩ...

ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ 

Η Άννα έφυγε από την Ελλάδα στα 19 της ψάχνοντας ένα καλύτερο μέλλον στην Αμερική. Καθώς προέρχεται από μια μικρή πόλη της ελληνικής επαρχίας, από αγροτική οικογένεια και χωρίς να έχει τελειώσει ποτέ το Λύκειο, αποφασίζει να δοκιμάσει την τύχη της «Στη γη των ευκαιριών» όπως συνηθίζει να λέει. Μετά
από περιπλάνηση σε διάφορες πολιτείες κατέληξε στο Τέξας και στο Χιούστον όπου γνώρισε τον Josh. Το πάθος έντονο, ο έρωτας κεραυνοβόλος και ξαφνικά προκύπτει εγκυμοσύνη. Αποφασίζουν να το κρατήσουν -και ενώ η άδεια παραμονής της λήγει.

Όταν είπε στον Josh να παντρευτούν, για να αποκτήσει το δικαίωμα αμερικανικού διαβατηρίου, όπως θα είχε αυτοδίκαια και το παιδί τους, αυτός τη χτύπησε. Ήταν η πρώτη φορά. Ακολούθησαν πολλές ακόμα.

Όταν γεννήθηκε το παιδί, μετά από 5 μήνες, ο Josh ειδοποίησε τον ICE (Immigration & Customs Enforcement), ότι της Άννας ...... που διαμένει στην οδό....., έχουν λήξει τα ταξιδιωτικά της έγγραφα και διαμένει παράνομα στη χώρα. Μετά από λίγες μέρες συνελήφθη και κρατείται μέχρι να απελαθεί, αφήνοντας ένα παιδί πίσω. 

Μόνη της ελπίδα, η νομοθεσία στην Αμερική που επιτρέπει στις γυναίκες που είναι θύματα κακοποίησης να βγάλουν μόνιμη άδεια παραμονής.

Στο Τέξας μία στις τρεις γυναίκες έχουν υποστεί, κάποια στιγμή στη ζωή τους, κάποιου είδους σωματικής βίας από συγγενή.

** Ο Νίκος Αναστασόπουλος ζει και εργάζεται στην Αμερική. Μια σειρά από ιστορίες σύντομες, κοφτές, αλλά ανθρώπινες και κάποιες από αυτές ιδιαίτερες θεματολικά, υπάρχουν στον λογαριασμό του, στο fb. Με τη άδειά του θα αναδημοσιεύσουμε μερικές. Θα είναι σαν να ξεφυλλίζουμε μαζί λίγες από τις πίσω σελίδες του βιβλίου της ζωής στην Αμερική. 

Ακολουθήσετε το μπλογκ στη σελίδα του στο faceboook, δηλώστε το αν σας αρέσει