Τρίτη, 11 Δεκεμβρίου 2018

Χριστουγεννιάτικη αντι-ιστορία

ΕΚΕΙΝΗ. Μοναχική και μόνη, αλλά ήταν από τους ανθρώπους που καταδιώκουν το γκρίζο της μιζέριας κρατώντας μόνιμα στα χέρια έναν χρωστήρα και μια παλέτα για να το εξαφανίζουν.
Ο ΧΩΡΟΣ. Πολυκατοικία πολυάνθρωπη, από αυτές που δίνουν την αίσθηση ότι έχουν εκατοντάδες διαμερίσματα. Ένα τεράστιο κτίριο με ανθρωποφωλιές, ανθροποθήκες –απρόσωπο, άχρωμο προς γκρίζο. Η διαχείριση για τα
κοινόχρηστα έχει δοθεί σε εταιρεία (πώς θα γινόταν αλλιώς;) και η γενική συνέλευση των ιδιοκτητών αν δεν γίνεται σε γήπεδο, σίγουρα γίνεται στον δρόμο, στο πεζοδρόμιο, για να χωρέσει ο πληθυσμός.
ΕΚΕΙΝΗ. Σκέφτηκε ότι φέτος θα ήταν ωραία να βάλει μια πινελιά στην γκρίζα είσοδο στολίζοντας ένα χριστουγεννιάτικο δέντρο. Τύπωσε σε χαρτί πολυγράφου ένα σύντομο ενημερωτικό: «Στις τόσες του Δεκέμβρη στην είσοδο της πολυκατοικίας θα στολίσουμε για τα Χριστούγεννα. Ελάτε να το κάνουμε μαζί. Φέρτε και τα παιδιά». Το μήνυμα είχε όνομα, επώνυμο και στο τέλος του κειμένου ένα ζωγραφισμένο χαμόγελο.
ΑΥΤΟΙ (κάποιοι από αυτούς). Απάντησαν ανώνυμα και πιο γκρίζα από το γκρίζο της εισόδου. Έγραψαν από ανώδυνα αφελή και χαζά αστειάκια έως χυδαία εμέσματα.
ΕΝΑΣ. «Στολίσου γλαστρούλα μου εσύ». 
ΑΛΛΟΣ. «Για στολίδι να κρεμάσουμε τα χειλάκια σου» (και από κάτω διαφορετικός γραφικός χαρακτήρας: «και το βυζάκι σου για άστρο»).
ΕΝΑΣ ΤΡΙΤΟΣ. «Εγώ θα φέρω τα προβατάκια για τη φάτνη. Σφαγμένα».
ΚΑΠΟΙΟΣ ΑΛΛΟΣ. «Ναι, θέλω να το κάνουμε μαζί (το στόλισμα)». 
ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΑΚΟΜΑ. «Παιδιά δεν έχουμε, αν θέλεις όμως να σου κάνουμε».
Ο ΧΩΡΟΣ. Υπήρχαν και σχεδιάκια στο περιθώριο του χαρτιού Το τολμηρότερο: ένα άπρεπο σχήμα στο ζωγραφισμένο χαμόγελο. Όλα αυτά ήταν συγκομιδή μιας βραδιάς.
ΕΚΕΙΝΗ. Το πρωί ξήλωσε το χαρτί και το βράδυ στόλισε ένα δέντρο στη μεγαλύτερη γλάστρα του μπαλκονιού της με δεκάδες φωτάκια. Είναι το μοναδικό φωτεινό σημείο στην γκρίζα πολυκατοικία. Πήγε να κοιμηθεί κάνοντας μια ευχή: «Να μικρύνουν οι στάβλοι σε αυτόν τον κόσμο». Εννοούσε τους στάβλους διπόδων.

Ακολουθήσετε το μπλογκ στη σελίδα του στο faceboook, δηλώστε το αν σας αρέσει