Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2018

Κραυγή αγωνίας από την Εφ.Συν.

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ ΜΑΚΕΡΟΣΕΚΛΕΣ ΑΡΘΡΟ ΓΙΑ ΤΗ ΑΛΛΑΓΗ ΤΩΝ ΟΡΩΝ ΠΡΑΚΤΟΡΕΥΣΗΣ ΤΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΓΟΣ

Με μακροσκελές άρθρο της, που αρχίζει από την κορυφή της πρώτης σελίδας, σε όλο της το πλάτος, και συνεχίζεται με «γύρισμα» στην τρίτη, η Εφημερίδα των Συντακτών εκφράζει την αγωνία της για την ίδια και την
έντυπη Ενημέρωση, λόγω των εδικών συνθηκών που ισχύουν στη διανομή εφημερίδων και περιοδικών μέσω ενός πρακτορείου Τύπου, του Άργους, που είναι πλέον μοναδικό μετά την κατάρρευση του δεύτερου, της Ευρώπης.

Η Εφ.Συν. κάνει λόγο για «πρωτοφανές μονοπώλιο, το οποίο παίρνει ολοένα και περισσότερο ασφυκτικές διαστάσεις, παραβιάζοντας κάθε έννοια ελεύθερου ανταγωνισμού» και αναφέρει για το πρακτορείο διανομής ότι: «Με τελεσιγραφικού τύπου επιστολές απευθύνεται προς τους εκπροσώπους των εντύπων που διανέμει και τους ανακοινώνει ως δεδομένη την απόφαση της διοίκησής της να τροποποιηθούν οι όροι της συνεργασίας, σε βάρος βέβαια των εφημερίδων και προς όφελος του διακινητή τους».

Δυσμενέστεροι όροι γι’ αυτήν 

Η Εφ.Συν. διατείνεται ότι: «Οι όροι αυτοί είναι επαχθέστεροι για την ‘‘Εφημερίδα των Συντακτών’’ από αυτούς που προβλέπει η ισχύουσα σύμβαση, ενώ και ο πολύπλοκος μηχανισμός τιμολόγησης που προτείνεται, αποκλείει κάθε δυνατότητα ορθολογικού ελέγχου».

Σε άλλο σημείο του άρθρου της η μοναδική συνεταιριστική εφημερίδα αναφέρει ότι «υφίσταται τη δυσμενέστερη αντιμετώπιση σε σχέση με τις άλλες εφημερίδες, εφόσον είναι η μόνη για την οποία το πρακτορείο αποφάσισε μονομερώς να παραβιάσει ισχύουσα σύμβαση. Για άλλα έντυπα πρότεινε να ισχύουν οι νέοι όροι μετά τη λήξη των σχετικών συμβάσεων».

«Κρούσματα επιλεκτικής αντιμετώπιση στη διανομή»

Στο άρθρο της Εφ.Συν. καταγγέλλεται ότι «έχουν παρουσιαστεί πολλά κρούσματα επιλεκτικής αντιμετώπισης των εντύπων κατά τη διανομή τους, καθώς και αδικαιολόγητη συρρίκνωση σημαντικών σημείων πώλησης».

Στο τέλος του κειμένου, η Εφημερίδα των Συντακτών «θέτει προ των  ευθυνών τους» και ζητεί «την άμεση ενεργοποίηση»:
** της Επιτροπής Ανταγωνισμούνα φέρει σε πέρας την έρευνά της, προτού είναι αργά» και να λάβει μέτρα «για την αποτροπή επικείμενης βλάβης στο δημόσιο συμφέρον»
** της κυβέρνησης να προστατεύσει το δημόσιο συμφέρον από επικείμενο κίνδυνο ανεπανόρθωτης βλάβης λόγω αντι-ανταγωνιστικών πρακτικών, ενώ δεν έχει ακόμα υλοποιήσει και τα μέτρα στήριξης του Τύπου που είχε προ καιρού εξαγγείλει»),
** της αξιωματικής αντιπολίτευσης αν και φιλελεύθερη, φαίνεται να συμβιβάζεται με όσες μονοπωλιακές καταστάσεις έχουν το δικό της κομματικό χρώμα»),
** των δημοκρατικών κομμάτωνέχουν κάθε συμφέρον να υπερασπιστούν την πολυφωνία του Τύπου»), 
** των Ενώσεων Συντακτών, των δημοσιογραφικών οργανώσεων , των οργανώσεων εργαζομένων στον Τύπο.
** της Δικαιοσύνης έχει την υποχρέωση να αποκαταστήσει τη νομιμότητα σε έναν κλάδο κρίσιμο για την ίδια τη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος και για τον οποίο το Σύνταγμα απαγορεύει ρητά τη μονοπωλιακή συγκέντρωση».)

** Ολόκληρο το άρθρο μπορείτε να το διαβάσετε εδώ