Δευτέρα 12 Νοεμβρίου 2018

Πώς αντέδρασε η «δημοκρατία» για τη διάψευση του θέματος-βόμβα

ΣΕ ΠΟΙΟΥΣ ΚΑΙ ΠΩΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕ – ΤΙ ΛΕΕΙ ΓΙΑ ΤΟ «ΡΕΠΟΡΤΑΖ (ΠΟΥ) ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ» ΚΑΙ ΠΩΣ ΕΞΗΓΕΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΦΕΡΕ ΣΗΜΕΡΑ ΝΕΟΤΕΡΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Μια σελίδα –την 3η– αφιέρωσε η «δημοκρατία» για να απαντήσει στη διάψευση του σαββατιάτικου ρεπορτάζ της σχετικά με τα 19.000.000 ευρώ που βρέθηκαν μετά από έφοδο της Αστυνομίας σε σπίτι του Παλαιού Ψυχικού. Δεν επανέρχεται, πάντως, με νέα στοιχεία (που
συχνά στη δημοσιογραφία κρατούνται σαν «άσσος στο μανίκι» για τη... δευτερολογία) και το εξηγεί αυτό γράφοντας: «Η υπόθεση, που έχει πολλά παρακλάδια, έντονο παρασκήνιο και ‘‘ευαίσθητες’’ πληροφορίες που δεν μπορούν να δημοσιευτούν προς το παρόν (…)». Προσθέτει ότι «συνεχίζει το ρεπορτάζ της και ο χρόνος θα δείξει αν θα δικαιωθεί ή θα διαψευστεί», ενώ ισχυρίζεται ότι: «Σπανίως για τέτοιες υποθέσεις σε εξέλιξη υπάρχει επίσημη επιβεβαίωση και συνήθως τα στόματα είναι κλειστά».

«Τα νεότερα προσεχώς»

Ωστόσο, η εφημερίδα του Ομίλου Φιλιππάκη υπογραμμίζει: «Επιμένουμε πάντως τόσο στο ότι υπήρξε κινητοποίηση για ‘‘μαύρο χρήμα’’ ύψους 19.000.000 ευρώ που θα ερχόταν από την Ιταλία μέσω θαλάσσης όσο και για την έφοδο σε σπίτι του Παλαιού Ψυχικού από πάνοπλους άντρες». Και καταλήγει: «Τα νεότερα προσεχώς».

Απαντήσεις, επιθέσεις 

Κατά τα άλλα, η 3η σελίδα της σημερινής «δημοκρατίας» απαντά:
** ΣΤΟΝ ΑΚΗ ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟ: Έσπευσε «να καταγγείλει προσπάθεια εξόντωσης» μολονότι η εφημερίδα «δεν τον υπέδειξε ως κάτοχο των χρημάτων που βρέθηκαν στο Π.  Ψυχικό και απλώς ανέφερε ότι εξετάζεται χωρίς να έχει επιβεβαιωθεί αν είναι δικά του». Το σχόλιο θυμίζει ότι «ο πρώην υπουργός μόνο για ένα μέρος των καταγγελιών εναντίον του έλαβε ως μίζα τουλάχιστον 55.000.000 ευρώ. Τα λεφτά ακόμα αναζητούνται…»
** ΣΤΟΝ ΣΤΑΜΑΤΗ ΜΑΛΕΛΗ: «Μιλάνε όλοι, μιλά και ο… γκουρού των fake news» γράφει η εφημερίδα. Τον χαρακτηρίζει ολετήρα «της τηλεοπτικής δημοσιογραφίας, που ξαφνικά παραδίδει μαθήματα δεοντολογίας και επικαλείται την ΕΣΗΕΑ από την οποία έχει διαγραφεί (!!!), ας θυμίσει στην κυρία Αντωνιάδου και την ιστορία του Σορίν Ματέι…».
** ΣΤΟ ΠΑΣΟΚ: Θυμίζει όλα του γνωστά σκάνδαλα και τους γνωστούς πρωταγωνιστές τους, ενώ αναφέρεται στα 15.000.000 ευρώ που βρέθηκαν στο χρηματοκιβώτιο της Χαριλάου Τρικούπη τα οποία είχαν χαρακτηριστεί το 2016 από ανακοίνωση του κόμματος «στημένα μυθεύματα». Γι’ αυτά, όπως διαβάζουμε στην απάντηση, «η Εισαγγελία Πρωτοδικών άσκησε δίωξη στον πρώην υπεύθυνο Οικονομικών του κόμματος Ροβέρτο Σπυρόπουλο». Η «δημοκρατία» προσθέτει σχετικά: «Κανείς δεν έμαθε τι έγινε τελικά εκείνο το τεράστιο ποσό σε μετρητά, που μόνο ‘‘μύθευμα’’ δεν ήταν…»

Αυτό που έχει σημασία, αν…

Ανεξάρτητα με το πώς κρίνει κάποιος την αντίδραση της «δημοκρατίας» (χλιαρή ή όχι, πειστική ή ατεκμηρίωτη), σημασία έχει η αναφορά «συνεχίζουμε το ρεπορτάζ», καθώς και εκείνη για «τα νεότερα προσεχώς». Και περιμένουμε ποιο θα είναι το αποτέλεσμα του ρεπορτάζ που συνεχίζεται, με την ελπίδα ότι θα υπάρξει δημοσιογραφική αλήθεια. Για το καλό της Αλήθειας και της Δημοσιογραφίας που ολισθαίνει στην αναξιοπιστία όταν δεν επιβεβαιώνεται, ιδιαίτερα σε τόσο σοβαρά θέματα.

Ακολουθήσετε το μπλογκ στη σελίδα του στο faceboook, δηλώστε το αν σας αρέσει