Σάββατο 17 Νοεμβρίου 2018

Το «Φαινόμενο Πιτσιρίκος» και η φιλοξενία στην Ελληνοφρένεια

Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΠΟΥ ΚΟΥΡΑΣΤΗΚΕ ΠΡΟΣΠΑΘΩΝΤΑΣ ΝΑ ΜΑΣ ΑΦYΠΝΙΣΕΙ ΚΑΙ ΕΦΥΓΕ ΓΙΑ ΝΑ ΞΑΝΑΡΘΕΙ – Ο ΜΠΛΟΓΚΕΡ ΠΟΥ ΑΜΦΙΣΒΗΤΕΙ ΟΤΙ ΟΙ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ ΚΑΙ ΠΑΠΑΡΡΗΓΑ ΕΙΝΑΙ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΕΣ

Το μεσημέρι της Πέμπτης στην Ελληνοφρένεια του Real fm, ο Θύμιος Καλαμούκης και ο Αποστόλης Μπαρμπαγιάννης, οι οποίοι δεν είναι καθόλου «ψευτο-» αλλά καθαροί και σταθεροί στις θέσεις τους, παιδιά του ΚΚΕ που το υπηρετούν χωρίς ταλαντεύσεις, αφιέρωσαν όλη την ωριαία εκπομπή τους για μια κινγκ σάιζ φιλοξενία. Για να δώσουν διαφημιστικό βήμα στον Χριστόφορο Ζαραλίκο (με θητεία, μεταξύ άλλων,
στα Μέσα και στον δημοσιογραφικό χώρο από παλιά) και στον γνωστό και μη εξαιρετέο «δημοφιλή μπλόγκερ» Πιτσιρίκο, που δηλώνει, με απέχθεια για το δημοσιογραφικό επάγγελμα, ότι δεν είναι δημοσιογράφος.

Ναι, είναι ο Πιτσιρίκος που τον Μάιο του 2016 είχε γυρίσει την πλάτη σε εμάς, τους Έλληνες, με πολλή σνομπ διάθεση, και έφυγε για τα εξωτερικά –αν δεν είχε φύγει από πριν κιόλας. Έφυγε γιατί βαρέθηκε, κουράστηκε και γιατί είναι οικονομικά ανεξάρτητος, ολιγαρκής, αφού ζει με όσα χρειάζεται για να περάσει ένας φοιτητής (άλλη φορά το έγραψε αυτό). Μας εγκατέλειψε, όπως είχε εγκαταλείψει μερικά χρόνια πριν καλά αμειβόμενες δουλειές γιατί έκρινε ότι «οι απόψεις μου πρέπει να συμβαδίζουν με την στάση μου, η θεωρία να συμβαδίζει με την πράξη».

Οι Έλληνες που δεν ενώνονται

Τότε, πριν από δυόμισι χρόνια, μας ανακοίνωσε με ένα σύντομο κείμενό του ότι (περίπου) μας τιμωρεί και κλείνει το μπλογκ του («γράφω 11 χρόνια, κουράστηκα»), γιατί «δεν βλέπω πια το νόημα να γράφω τα ίδια και τα ίδια πράγματα, και οι Έλληνες να μην αντιδρούν». Δυστυχώς για εμάς, δεν είχε μπορέσει να μας αφυπνίσει –τέτοιοι που είμαστε– ο αγκιτάτορας του Διαδικτύου. Ακόμα μας είπε ότι δεν ζει πια στη χώρα μας, ότι «τα θέματα της Ελλάδας με αγγίζουν όλο και λιγότερο» και ότι «σκέψη για μόνιμη επιστροφή δεν υπάρχει». Σε μια κατάληξη που θυμίζει τον μεσσιανισμό του Κωνσταντίνου Καραμανλή, μας ενημέρωνε ότι θα επανέλθει, μόνο υπό προϋποθέσεις, αν γίνουμε σωστοί. Να πώς ακριβώς το έγραφε: «Αν οι Έλληνες αποφασίσουν να ενωθούν για να πάρουμε πίσω τη χώρα μας, θα επιστρέψω»

Φαίνεται, πως τα πράγματα στην Ελλάδα άρχισαν πάλι να τον αγγίζουν. Βρήκε ότι οι Έλληνες αποφάσισαν να ενωθούν (κοιτάξτε γύρω σας για να το διαπιστώσετε, αλλά βάλτε μπρατσάκια μην και πνιγείτε στη θάλασσα ενότητας που πλημμυρίζει τη χώρα) και ο Πιτσιρίκος επανήλθε σε εμάς, τους Έλληνες, για να προσφέρει το πνεύμα του.

Ο «αντί-»

Η παρουσία του σε μια από τις κορυφαίες σε ακροαματικότητα ραδιοφωνικές εκπομπές (αν όχι η κορυφαία των fm) ήταν για να διαφημίσει την παράσταση σε αθηναϊκό θέατρο, της οποίας κείμενα έχει γράψει μαζί με τον Ζαραλίκο. Ο αντισυμβατικός, ανατρεπτικός, γενικώς ο «αντι-», Πιτσιρίκος, δέχτηκε να βγει σε ένα συμβατικό ραδιόφωνο που ακούνε οι αδρανείς Έλληνες. Και για να είναι αρεστός στους ραδιοοικοδεσπότες πέταξε μερικά αντι-Σύριζα αστειάκια (πιο συγκρατημένος από όσο τον περίμενα, είναι αλήθεια),

Είναι κομμουνιστές Κουτσούμπας και Παπαρρήγα;

Βέβαια, ο Πιτσιρίκος κάνει τη δουλειά του χτυπώντας από εδώ και από εκεί και διακηρύσσοντας πόσο ανεξάρτητος είναι, πόσο αντισυστημικός και πόσο αντικομφορμιστής. Γι’ αυτό συχνά επιτίθεται προσβάλλοντας και βρίζοντας με τρόπο ακραίο, ακόμα και με ασέβεια σε ιερές έννοιες –και δεν εννοώ θρησκευτικές. Άλλωστε έγινε ευρύτατα γνωστός όχι μόνο λόγω της καλής πένας του, αλλά βρίζοντας και υβριζόμενος (απίστευτοι ένθεν κακείθεν οι χαρακτηρισμοί, δεν θα τους αναπαραγάγω). Τον ερώτημα είναι γιατί οι Καλαμούκης-Μπαρμπαγιάννης τον υποδέχτηκαν με τόση θέρμη και για τόσο μεγάλη διάρκεια, πράγμα που το κάνουν μόνο για πολύ σημαντικά πρόσωπα και για ιδιαίτερα γεγονότα. Και είναι άξιο απορίας ότι αυτοί, που δεν σηκώνουν μύγα στο σπαθί τους αν τους πει κάποιος κάτι κακό για το ΚΚΕ, δεν ήξεραν ή ξέχασαν ότι ο Πιτσιρίκος την εποχή της κρίσης στις σχέσεις του ΚΚΕ με τον Νίκο Μπογιόπουλο, έγραψε ένα ιδιαίτερα επιθετικό κείμενο σε βάρος του κόμματος. Δείτε δυο αποσπάσματα:

** «Όλα ήταν ιδανικά για το λαϊκό κίνημα και τη λαϊκή συμμαχία. Η συγκυρία ήταν μοναδική. Και ξαφνικά, το ΚΚΕ εξαφανίστηκε. Το ΚΚΕ δεν έκανε την αυτοκριτική του για την στάση του, ενώ όποιος προσπαθεί να ασκήσει κριτική-ακόμα και με καλές προθέσεις- βαφτίζεται αμέσως ‘‘αντικομμουνιστής’’ που δεν σέβεται την ιστορία και τους αγώνες του ΚΚΕ (…)»

** «(…) Δεν ξέρω πού οφείλεται η στάση του ΚΚΕ τα τελευταία χρόνια. Με τους ρυθμούς του ΚΚΕ, υποθέτω πως θα το μάθουμε το 2055. Και οι ευθύνες για την στάση του ΚΚΕ θα αποδοθούν μάλλον στο Νίκο Μπογιόπουλο. Στο τέλος, δεν θα μείνει κανένας κομμουνιστής στο ΚΚΕ. Ο Νίκος Μπογιόπουλος είναι κομμουνιστής. Αυτοί είναι; Όχι».

Λίγες ημέρες μετά, το ερώτημα για το αν τα κορυφαία στελέχη του ΚΚΕ είναι κομμουνιστές, επανήλθε στο μπλογκ του Πιτσιρίκου με κείμενο αναγνώστη το οποίο κατέληγε: «Μετά απ’ όλα αυτά, ο κύριος Κουτσούμπας και η κυρία Παπαρήγα λένε ότι είναι κομμουνιστές. Δεν ξέρουμε. Πάντως ο Μπογιόπουλος, απ΄ ό,τι φαίνεται, είναι». 

Ο «γνωστός μπλόγκερ», όπως τον προσφώνησε μισό-αστεία μισό-σοβαρά ο Καλαμούκης, προσυπέγραφε το κείμενο, και σχεδόν είχε υπερθεματίσει αναφέροντας: «Αγαπητέ φίλε, δεν έχω κάποιο σχόλιο να κάνω κι αυτό είναι σπάνιο για την περίπτωσή μου. Τα είπατε όλα. Σας ευχαριστώ πολύ».

Τα 15.000 ευρώ τον μήνα…

Ο Πιτσιρίκος, λοιπόν, ΚΑΙ επανήλθε για να κάνει δουλειά στην Ελλάδα (θεατρική έστω) ΚΑΙ λειτουργεί το μπλογκ που –δήθεν είχε κλείσει για πάντα, επειδή ήταν κουρασμένος και απογοητευμένος από τους Έλληνες. Ένα μπλογκ, για το οποίο με τη χαρακτηριστική έπαρσή του έγραφε: «…το μπλογκ μου είναι το πρώτο σε επισκεψιμότητα ατομικό σάιτ και μπλογκ στην Ελλάδα. Υπάρχουν μήνες που ξεπερνάει τα ενάμισι εκατομμύριο page views».

Αλλά παρά την εξαιρετική επίδοση του μπλογκ, αποφάσισε τότε, το ’16, να το κλείσει και ας ήταν η μοναδική του διέξοδος έκφρασης και βιοπορισμού αφού είχε παραιτηθεί από τις δουλειές που δεν του άρεσαν και είχε απορρίψει επαγγελματικές προτάσεις που θα του απέφεραν εύκολες αμοιβές. Τέσσερα χρόνια νωρίτερα από το «κλείσιμο» του μπλογκ του, απαντώντας στο ερώτημα σχολίου των Zoornalistas «αλήθεια εσύ πού τα βρίσκεις τα χρήματα για να συντηρείσαι;», επανέλαβε κάποιες αράδες που είχε γράψει παλιότερα. Ανάμεσα σε άλλα ανέφερε: «Σταμάτησα τις δουλειές που έκανα και είπα όχι σε όσες δουλειές μου προτάθηκαν – τουλάχιστον στα παραδοσιακά μέσα. Αυτή δεν ήταν μια εύκολη απόφαση. Είναι πολύ ωραία φάση να βγάζεις πάνω από 15 χιλιάδες ευρώ το μήνα, μόνο για να γράφεις ό,τι σου κατεβαίνει στο κεφάλι – εκτός από ωραία φάση, δεν μου είναι και καθόλου κουραστικό».

Οποία αξία! Του ήταν εύκολο να βγάζει πάνω από 15 χιλιάδες ευρώ τον μήνα, αλλά ήταν υπεράνω χρημάτων γιατί «είχα την οικονομική δυνατότητα να τα κάνω όλα αυτά – αλλιώς δεν θα μπορούσα».

Εν τέλει, καλή επιτυχία! 

Αυτά τα πολλά, από τα πολύ περισσότερα που ήθελα να γράψω για το «Φαινόμενο Πιτσιρίκος», τον μπλόγκερ που χαλάει κόσμο και δημιουργεί ουρές χρηστών για να μπουν στο μπλογκ του. Το οποίο –κυριολεκτικά– το έκλεισε και μας περίμενε! Πάντως, έχει τις ευχές μου (αυτός και ο Χριστόφορος Ζαραλίκος) για επιτυχία της δουλειάς του επί σκηνής. Και ελπίζω όσοι θα πάνε στο θέατρο «Κιβωτός» (Ζαραλίκος και Πιτσιρίκος συνυπογράφουν τα κείμενα στην stand up comedy του πρώτου) να είναι Έλληνες που έχουν αντιδράσει, έχουν ενωθεί και έχουν πάρει πίσω τη χώρα τους. Για να αποδείξουν, δηλαδή, ότι έπιασε επιτέλους τόπο η αγκιτάτσια του Πιτσιρίκου που τόσα χρόνια είχε βαρεθεί να γράφει χωρίς να αφυπνίζει τους Έλληνες.

Ακολουθήσετε το μπλογκ στη σελίδα του στο faceboook, δηλώστε το αν σας αρέσει