Δευτέρα, 26 Νοεμβρίου 2018

Οι πλούσιοι πλουσιότεροι, οι φτωχοί φτωχότεροι (ακόμα και στην μπάλα)

Πάνω που κόπασε η μπόρα των στημένων ποδοσφαιρικών αγώνων του Βελγίου, επανέρχεται (μέσω διαρροών) μια παλιά ιστορία που έχει να κάνει με το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο.
Πρόκειται για την
προσπάθεια θέσπισης ενός «κλειστού» πρωταθλήματος 18 σωματείων (Σούπερ Λίγκα) στο οποίο θα μετέχουν 17 κορυφαίοι σύλλογοι από Ισπανία, Ιταλία, Γερμανία, Αγγλία και Γαλλία, ενώ ο 18ος θα προέρχεται από Πορτογαλία ή Ρωσία ή Κάτω Χώρες ή Τουρκία.

Σχετικές συζητήσεις έχουν ήδη κάνει (έτσι ειπώθηκε) οι Ρεάλ Μαδρίτης, Μπάγερν Μονάχου, Μπαρτσελόνα, Μίλαν, Γιουβέντους, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και Άρσεναλ οι οποίες αποτελούν το απoκαλούμενο «BIG 7».
Πρωτεργάτες προκειμένου να γίνει αναβίωση… του προ 30ετίας εγχειρήματος είναι ένας Αμερικάνος και ένας Γερμανός (...)

(...) Τελικά εμφανίστηκε το «ουράνιο τόξο» μιας και η ΟΥΕΦΑ συμφώνησε να αυξήσει τα ποσά (υπέκυψε στις ορέξεις των θηρίων) που θα διαθέσει για το Τσάμπιονς Λιγκ εις βάρος του Γιουρόπα Λιγκ. Επιπλέον (αυτό είναι το σπουδαίο νέο) η ΟΥΕΦΑ επιτρέπει στα σωματεία «πρώτης γραμμής» να έχουν τέσσερις διευθυντές σε κοινή με αυτήν, δηλαδή με την ΟΥΕΦΑ, εταιρεία.
Αυτό σημαίνει ότι εφεξής θα γνωρίζουν από «πρώτο χέρι» τα οικονομικά της ΟΥΕΦΑ.
Αντιλαμβανόμαστε ότι οι μεγάλοι θα γίνουν μεγαλύτεροι, οι μικροί μικρότεροι, οι πλούσιοι πλουσιότεροι, οι φτωχοί φτωχότεροι κλπ.
Συνέπειες για τα εθνικά πρωταθλήματα
Το προαναφερόμενο σενάριο… τρομάζει τους ρομαντικούς φίλους του ποδοσφαίρου.
Τα εθνικά πρωταθλήματα θα υποβαθμιστούν εάν οι κορυφαίοι σύλλογοι αποχωρήσουν από αυτά, ενώ άγνωστο είναι τι μέλλει γενέσθαι με τις εθνικές ομάδες.
Κατανοητό ότι τους εγχώριους τίτλους μονοπωλούν οι ίδιοι. Ας βρεθεί τρόπος για να τελειώσει η μονοτονία… και να μην αποτελέσει την αφορμή για να υλοποιήσουν κάποιοι τα άκρως εμπορικά σχέδιά τους μέσω του ποδοσφαίρου.

** Δυο αποσπάσματα από άρθρο του Χρήστου Παπαθεοφάνου στο new-economy.gr. Διαβάστε εδώ τις θέσεις του και τις πληροφορίες που παρέχει.