Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2018

Το σαρδάμ της Στέλλας και η απρόσμενη απουσία της Ελληνοφρένειας

Μερικά ραδιοτηλεοπτικά επί τροχάδην:
** Γκρίνια, λέει, στον Open για τα χαμηλά νούμερα που καταγράφονται τις πρώτες ημέρες λειτουργίας μετά από μια τέτοια θηριώδη επένδυση. Δύο μόνο εκπομπές, ξαναλέει, διασώθηκαν από τον καταποντισμό. Η μία είναι του Μουτσινά! Από αυτό και μόνο καταλαβαίνεις το μέγεθος της απογοήτευσης.

** Το σαρδάμ είναι οι μπανανόφλοιδες των εκφωνητών στις ζωντανές εκπομπές. Αλλά τα γλίστρημα, αν το καλοσκεφτείς, είναι χαριτωμένα, ιδιαίτερα όταν γίνονται από χαριτωμένες, όπως, ας πούμε, η Στέλλα Γκαντώνα. Η οποία σε κάποια στιγμή του κυριακάτικου δελτίου είπε ότι                «τελέσθηκε μνημόνιο» αντί «μνημόσυνο». Συνειρμικά αν το πάρεις δεν υπάρχει διαφορά.
** Θυμάμαι, τώρα που είπα/έγραψα για σαρδάμ, ένα παλιό τέτοιο, μαγικό! Το έκανε κουρασμένος, σχεδόν νυσταγμένος, εκφωνητής της ΕΡΤ πολύ μετά τα μεσάνυχτα εκλογικής βραδιάς, ύστερα από ώρες ανάγνωσης με ατελείωτα εξαντλητικά «έλαβον»: ΠΑΣΟΚ έλαβον, Νέα Δημοκρατία έλαβον, Κλάπα Κλάπα Έ έλαβον! Έφυγαν μικρόφωνα, κάμερες και φώτα! Δεν έμεινε άντερο από τα γέλια.
** Μόλις μου ήρθε
, έτσι γράφοντας, και ένα ακόμη ονειρικό σαρδάμ. Σε περίοδο Πάσχα ο τηλεοπτικός εκφωνητής ενημερώνοντας για τις τιμές της αγοράς, μετέτρεψε τα «αρνιά και τα κατσίκια» σε «κατσιά και αρνίκια».
** Η εβδομάδα άρχισε στον Real fm χωρίς φρέσκια Ελληνοφρένεια. Μεταδόθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας επανάληψη, ευτυχώς ή δυστυχώς, όχι εκείνη με τον Πιτσιρίκο και το αναβλύζον χιούμορ του. Το γιατί δεν έγινε εκπομπή είναι άγνωστο.
** Να θέλεις να γίνεις μεγάλο κανάλι (ή κάτι σαν Μεγάλο Κανάλι) και στις διαφημίσεις σου να υπάρχει μια διαφήμιση με χρονικές αναλογίες Μπεν Χουρ (δίλεπτη; τρίλεπτη;) που προμοτάρει το έξυπνο, ανίκητο, ασύγκριτο σφουγγαρόπανο, δεν σε τιμάει. Ούτε σε βοηθάει να πείσεις ότι κοιτάς ψηλά και με σοβαρότητα.