Τρίτη 6 Νοεμβρίου 2018

Μεγάλη κοτσάνα σε ριάλιτι

ΤΗΝ ΑΦΗΣΑΝ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙ ΚΑΙ ΕΚΤΕΘΗΚΕ ΜΙΑ ΠΑΙΚΤΡΙΑ

Τα ριάλιτι είναι επιτυχημένα όταν έχουν δάκρυ, πόνο και κάποτε –όχι πολύ παλιά– σπέρμα. Σε κάποια από αυτά η συνταγή της επιτυχίας υπάρχει η προσβολή της προσωπικότητας και η έκθεση των παικτών προς τέρψη των θεατών. Στο Next Top Model η ταπείνωση προσφέρεται σε πολύ ισχυρές δόσεις. Από την άλλη, τα
διαγωνιζόμενα κορίτσια όταν δεν δέχονται μειωτικές φραστικές επιθέσεις από τους κριτές, εξωθούνται σε κουτσομπολιά και αλληλοκατηγορίες. Όσο πιο επιθετικά είναι στα σχόλιά τους τόσο καλύτερα. Και, φαίνεται, όσο πιο πολύ εκτίθενται σε γκάφες μπροστά στον φακό τόσο περισσότερο αρέσουν στο τηλεοπτικό κοινό.

Δεν εξηγείται αλλιώς ότι η παραγωγή του ριάλιτι άφησε να περάσει ένα εντυπωσιακό γλωσσικό μαργαριτάρι μιας κοπελιάς που έκανε δήλωση μόνη μπροστά στην κάμερα. Δηλαδή δεν επρόκειτο για σκηνή συνόλου που ήταν δύσκολο να ξαναγυριστεί, αλλά για ένα στημένο πλάνο που θα μπορούσε κάλλιστα να επαναληφθεί για να καλυφθεί η γκάφα. Μιλώντας για κάποια άλλη παίκτρια (μάλλον κουτσομπολεύοντας) είπε ότι δεν πήρε μέρος στη δοκιμασία και (εδώ η κοτσάνα!) «δεν συμμέτεξε».

Ασφαλώς το  κορίτσι  εννοούσε «δεν συμμετείχε». Είναι αδύνατον να μην ήξερε τη σωστή διατύπωση. Το άγχος μπροστά στο φακό έβγαλε από το στόμα της το λεκτικό τέρας. Αλλά δεν της ζήτησαν να ξαναπάει τη δήλωση, την άφησαν να εκτεθεί. Προφανώς για τους συντελεστές της εκπομπής αυτό ήταν θρίαμβος.  Εκτός πια και αν πιστέψουμε (δύσκολο) ότι δεν κατάλαβαν οι ίδιοι ότι αυτό το τερατώδες «δεν συμμέτεψε» είναι λάθος και ότι βρίσκεται μέσα στο δικό τους λεξιλόγιο.

Ακολουθήσετε το μπλογκ στη σελίδα του στο faceboook, δηλώστε το αν σας αρέσει