Κυριακή 18 Νοεμβρίου 2018

Το Φως και η γραμμή Νικολαΐδη

Το Φως των Σπορ είναι Ολυμπιακός, κανείς Παναθηναϊκός δεν το διοικεί. Κανείς! Στη Λεωφόρο Καβάλας μπορούν να το φωνάζουν πιο δυνατά από πάντα. Το Φως συνεχίζει, γενικά, στη γραμμή που είχε χαράξει ο ιδρυτής του, ο Θεόδωρος Νικολαΐδης, και η οποία βρισκόταν στο πνεύμα «είμαστε
με το Ολυμπιακό, αλλά πρώτα και πάνω από όλα είμαστε αθλητική εφημερίδα». Που σήμαινε πως το Φως, πέρα από το να είναι ανεξάρτητο, έπρεπε να παρουσιάζει όσο το δυνατόν πιο αντικειμενικά όλες τις ειδήσεις, να προωθεί όλα (ή τα περισσότερα) τα αθλήματα και, ιδιαίτερα, να αφιερώνει πολύ χώρο σε όλες τις ποδοσφαιρικές βαθμίδες: από την παλιά Α΄ Εθνική έως και την τελευταία κατηγορία των ερασιτεχνικών τοπικών πρωταθλημάτων Αθήνας και Πειραιά, με ειδήσεις και περιγραφές των αγώνων –ακόμα εκείνων που γίνονταν στα απόμακρα και στα πιο ψηλά γηπεδικά νταμάρια.

Η «άλλη» πρώτη σελίδα

Αν το Φως έχει αλλάξει δημοσιογραφικά στις σημερινές ημέρες από εκείνες με τον «κύριο Θόδωρο» επικεφαλής, είναι στον σχεδιασμό του, ιδιαίτερα της πρώτης σελίδας. (Συγκρίνοντας δύο πρωτοσέλιδα, παλιό και νέο, στο τέλος του κειμένου, και τα δύο με μπασκετικό αγωνιστικό θέμα, βλέπουμε τη μεγάλη μορφική αλλαγή. Η μία, η παλιά σελίδα, πυκνογραμμένη, με όχι πολύ μεγάλη εικονογράφηση, η άλλη -με σύγχρονη αντίληψη- έχει λίγα κείμενα και μεγάλες φωτογραφίες, που είναι ελκυστικές στην εποχή της εικόνας ). Καμιά σχέση ο σημερινός σχεδιασμός με αυτόν επί των ημερών του ιδρυτή του. Τότε, με δέκα λεπτά ορθοστασίας μπροστά στις κρεμασμένες εφημερίδες του περιπτέρου, διάβαζες από το πρωτοσέλιδό του σχεδόν όλη την αθλητική επικαιρότητα. Με λεπτομέρειες και και καθόλου περιληπτικά προβάλλονταν οι μεγάλες ειδήσεις – συνεντεύξεις, δηλώσεις, γεγονότα. Και με λεπτομερή καταγραφή παρουσιαζόταν –κυρίως από τη μέση και κάτω– όλη η επικαιρότητα. «Άσε Θόδωρε να διαβάσουν και τίποτα μέσα», του έλεγαν –όσοι τολμούσαν βέβαια να αμφισβητήσουν την κάπως ανορθόδοξη τακτική του.

Μια τακτική, όμως, που απέδιδε –και ας σχολιάζαμε όλοι εμείς, οι απέξω… ιντρούχτορες της δημοσιογραφικής πιάτσας, το παλαιομοδίτικο (λέγαμε) στιλ του. Αρχικά, μετά τον θάνατό του, στην πρώτη σελίδα επιχειρήθηκαν κάποιες αλλαγές, αλλά διατηρήθηκαν πολλά στοιχεία από το ύφος του Θ. Νικολαΐδη (ο οποίος έκανε το κασέ του πρωτοσέλιδου, τον σχεδιασμό δηλαδή, ακόμα και στο διάστημα των διακοπών του, στη Μύκονο, και το έστελνε με φαξ, μαζί με τα χτυπήματα της σελίδας, τουλάχιστον αυτά που υπήρχαν από τη μέση και πάνω).

Αλλά το Φως με αυτήν την τακτική μπορεί να ήταν ελκυστικό για τους  λαθραναγνώστες (είδος που έχει εκλείψει και αυτό -μη σας φαίνεται περίεργο- αποτελεί μια ακόμα ένδειξη ότι ο Τύπος ασθενεί) αλλά είχε και πολλούς αναγνώστες που το κράτησαν για δεκαετίες στην κορυφή του δελτίου κυκλοφορίας.

Ο Φαίδων και ο Μάκης

Το πόσο το Φως ενδιαφερόταν πάντα για την εγκυρότητα των ρεπορτάζ πέρα από εκείνο του Ολυμπιακού, το φανέρωνε και το γεγονός ότι για τους βασικούς αντιπάλους της ομάδας που υποστήριζε είχε δύο από τους καλύτερους διαχρονικά συλλογικούς ρεπόρτερ, οι οποίοι συχνά έκαναν τη διαφορά στον τομέα τους σε σχέση με άλλες εφημερίδες. Ήταν ο πολυγραφότατος (και όχι μόνο στο δικό του ρεπορτάζ) Φαίδωνας Κωνσταντουδάκης για την ΑΕΚ και ένας από τους πιο έγκυρους, πιο ήρεμους, πιο συνετούς και πιο ενημερωμένους αθλητικούς ρεπόρτερ συλλογικού ρεπορτάζ που γνωρίσαμε στα χρόνια που έχουμε ζήσει σε δημοσιογραφικά γραφεία: ο Μάκης Παπαζήσης.

Το «μικρό ντέρμπι» του Πειραιά

Για αλλού κινήσαμε και αλλού μας έβγαλε ο δρόμος της σκέψης. Το ερέθισμα για τούτο το κομμάτι, το πήραμε από το κορυφαίο χτύπημα (περίπου σαν δεύτερο θέμα) στο σημερινό πρωτοσέλιδο του Φωτός, που δείχνει ότι η «γραμμή Νικολαΐδη» (γνωστού και για την αγάπη του στην Προοδευτική) είναι αφιερωμένο στο μεγάλο ιστορικά, ντέρμπι της δεύτερης εκλογικής περιφέρειες Πειραιά, στην ποδοσφαιρική μάχη της Λεωφόρου Λαμπράκη ανάμεσα στον Ιωνικό και την Προοδευτική. Η εφημερίδα αφιερώνει μια σελίδα, την 4η, για να μεταφέρει «τον παλμό των δύο μονομάχων» και για να δώσει λόγο και βήμα σε στελέχη τους. Καλή ιδέα, ωραία πρωτοβουλία και σπάνια η παρουσίαση ενός αγώνα Γ΄ Εθνικής σε μια σελίδα και μάλιστα μεγάλου σχήματος.

Τα οικονομικά

Βέβαια, στο αν κάτι έχει αλλάξει στο Φως, που γράφουμε πιο πάνω, δεν θα αγνοήσουμε αυτό που σαρώνει τον Τύπο και τους εργαζόμενούς του. Ότι δηλαδή, μετά τον θάνατο του Νικολαΐδη, υπήρξαν πολλές απολύσεις, παραιτήσεις, εθελούσιες έξοδοι και, γενικά, μείωση του προσωπικού, όπως υπήρξαν παράλληλες μειώσεις μισθών. Κάτι που δεν συνέβαινε επί ημερών Θεόδωρου Νικολαΐδη (είχε γίνει μόνο μια μικρή ποσοστιαία μείωση αμοιβών) ο οποίος ζούσε έως τις τελευταίες ημέρες στον δικό του δημοσιογραφικό κόσμο, αρνούμενος να δει τα προβλήματα και να υποκύψει σε αυτά. Έφυγε πλήρης ημερών και πληρέστατης δράσης σε μια δημοσιογραφία όπως εκείνος την ήξερε και όπως ο ίδιος την υπηρέτησε, με το δικό του ιδιαίτερο ύφος.Ακολουθήσετε το μπλογκ στη σελίδα του στο faceboook, δηλώστε το αν σας αρέσει