Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2018

Η Έλλη Στάη, το Open και οι «κώδικες της ηθικής δημοσιογραφίας»

 ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΔΕΛΤΙΟ – ΟΙ 150 ΤΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ, Η ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΑ… ΦΙΛΑΚΙΑ ΤΟΥ ΜΟΥΤΣΙΝΑ

Με ένα αποκλειστικό θέμα άρχισε το ταξίδι του το Open. Στο κεντρικό δελτίο του ειδήσεων των 7, με την Έλλη Στάη στην παρουσίαση, αποκαλύφθηκε το «εγκαλητήριο» προς δέκα στρατιωτικούς, μεταξύ των οποίων και οι δύο που
είχαν συλληφθεί στον Έβρο από τους Τούρκους, για λάθη και παραλήψεις τα οποία έγιναν στην υπόθεση που συντάραξε για μήνες το πανελλήνιο. Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, που έβγαλε το θέμα, μιλώντας με απευθείας σύνδεση από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, πληροφόρησε ότι οι δέκα θα αναφερθούν, καταρχάς γραπτώς, και ακολούθως το θέμα θα οδηγηθεί στο Στρατοδικείο. (Αργότερα το ΓΕΕΘΑ ανακοίνωσε ότι η έρευνα για το περιστατικό βρίσκεται σε εξέλιξη και ότι «ουδείς έχει παραπεμφθεί στο Στρατοδικείο»).

Με το δελτίο, και με αντίστροφη μέτρηση στην οποία μετείχαν πρόσωπα από διάφορες εκπομπές, άρχισε επισήμως η λειτουργία του σταθμού. Στο δελτίο συστήθηκε μικρό μέρος του υπόλοιπου προγράμματος και έγινε μια εντυπωσιακή παρουσίαση (φάνταζε υπερβολική) της αίθουσας σύνταξης με ένα –κυριολεκτικά– πλήθος από συντάκτες σκυμμένους μπροστά στις οθόνες των υπολογιστών τους. Η Λίνα Δρούγκα, παρουσιάζοντας τα πλούσια από πλευράς αριθμού προσώπων πλάνα, είπε ότι για την παραγωγή της ενημέρωσης του Open, εργάζονται 150 άτομα και ότι επικρατεί «πανικός» για να βγει η ενημερωτική εκπομπή.

Η γενική αίσθηση για το πρώτο δελτίο –αναγνωρίζοντας τις δυσκολίες για κάθε καινούργιο, ιδιαίτερα τέτοιου μεγέθους– δεν ήταν αρνητική, αλλά όχι και αντίστοιχη με τους υψηλούς στόχους του καναλιού. Η Έλλη Στάη άνετη, χωρίς αυτή τη φορά να παίζει με τα «γλυκά μάτια» όπως συνηθίζει (συνήθιζε), με απλό ντύσιμο, δίχως τους ενδυματολογικούς εντυπωσιασμούς που έχουν κατά κανόνα οι παρουσιάστριες (φορούσε αυστηρό γκρι κοστούμι), αποτελεί αναμφίβολα βαρύ χαρτί για το δελτίο του καναλιού. Το οποίο θα είναι στον τομέα της ενημέρωσης «πιστό στους κώδικες της ειλικρινούς και της ηθικής δημοσιογραφίας» όπως είπε η παρουσιάστρια.

Για πρώτη μέρα, με αφιερωμένο αρκετό χρόνο στην παρουσίαση του στησίματος του καναλιού και στις συστάσεις προσώπων, η 45λεπτη διάρκεια του δελτίου φάνηκε μικρή, ιδιαίτερα όταν τα «απέναντι» κανάλια έχουν λίγο ή πολύ μεγαλύτερο και πλουσιότερο δελτίο. Πρόσφατα ο Αντένα ανέβασε τη διάρκεια του δικού του, με τον Νίκο Χατζηνικολάου, από τα 45 λεπτά σε μια και πλέον ώρα.

Το δελτίο του Open ήταν λιποβαρές, συγκριτικά τουλάχιστον με το πλούσιο σε θέματα δελτίο του Αντένα που είδαμε μετά τις 7.45, όταν  ολοκληρώθηκε εκείνο  του Open. Το οποίο, όπως αναμενόταν, είχε αρκετό Mega από πλευράς προσώπων (άνοιξε με πρώτο θέμα ανταπόκριση του Μιχάλη Ιγνατίου σχετικά με τα ύποπτα για τρομοκρατία πακέτα στις ΗΠΑ).

Το αποκλειστικό θέμα με τους στρατιωτικούς έδωσε πόντους στην πρεμιέρα του Open (ανεξάρτητα με το «στρογγύλεμα» που έγινε αργότερα από το ΓΕΕΘΑ), αλλά μένει να δούμε στη συνέχεια αν θα πετύχει κάτι διαφορετικό και, τουλάχιστον, κάτι εφάμιλλο με τους ανταγωνιστές του. Για πρώτη ημέρα, πάντως, η παραγωγή ενημέρωσης από 150 συντελεστές δεν έπεισε.

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ 1: Για την μικρή παρουσίαση του μεγάλου ψυχαγωγικού μέρους επελέγησαν ο Πάνος Κοκκινόπουλος και ο Νίκος Μουτσινάς. Ο οποίος με θεατράλε γκριμάτσες, γλυκερές κολακείες  για τη Στάη (με τις συνήθεις υπερβολές που συναντάς στα θεατρικά παρασκήνια στις πρεμιέρες) και στέλνοντας... φιλάκια (στο κοινό; στη Στάη;) δεν έδωσε θετική αντιπροσωπευτική εικόνα για το ψυχαγωγικό κομμάτι του Open.
ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ 2: Επειδή το Open έχει επενδύσει στο αθλητικό πρόγραμμα, με πολυπρόσωπο επιτελείο, περιμέναμε μια, μικρή έστω, αναφορά στην πρεμιέρα.
ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ 3: Δεν είδαμε την αντίδραση των άλλων καναλιών, αλλά ο Αντένα έδειξε δυνατά αντανακλαστικά, απέναντι στην απειλή ενός νέου, δυναμικού και φιλόδοξου καναλιού που θα τα δώσει όλα για να πετύχει.

Ακολουθήσετε το μπλογκ στη σελίδα του στο faceboook, δηλώστε το αν σας αρέσει