Κυριακή 28 Οκτωβρίου 2018

Η γέννηση του Mega...

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΚΑΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΕΝΑΡΞΗΣ – Η ΥΠΟΣΧΕΣΗ ΤΟΥ ΓΕΝ. ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΚΑΙ Ο ΠΡΟΛΟΓΟΣ ΤΗΣ ΛΙΑΝΑΣ ΚΑΝΕΛΛΗ – ΤΟ ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΠΡΕΜΙΕΡΑΣ

Τo Mega άνοιξε τα μάτια του μέρα μεσημέρι και τα έκλεισε τα μαύρα μεσάνυχτα, του Σαββάτου προς την Κυριακή, 28 Οκτωβρίου 2018. Η εναρκτήρια εκπομπή ήταν στις 15:00 της 20ης Νοεμβρίου 1989, ημέρα
Δευτέρα, οπότε το Μεγάλο Κανάλι εμφανίστηκε στις τηλεοράσεις μας, με εκείνο το ανάλαφρο, χαρωπό μουσικό σήμα και την εικόνα με τα περιστρεφόμενα σχήματα που κατέληγαν στη λέξη MEGA.

Την έναρξη, μετά την αντίστροφη μέτρηση (2η φωτο) κήρυξε ο εκ του ΠΑΣΟΚ προερχόμενος, Νίκος Σκουλάς, ο πρώτος γενικός διευθυντής ιδιωτικού τηλεοπτικού σταθμού στην Ελλάδα, που έδωσε μια διττή υπόσχεση. Το ένα σκέλος τηρήθηκε, το άλλο σε πολλές περιπτώσεις δεν εκπληρώθηκε. Το Mega Chanel, είπε, «θα προσφέρει ποιοτική ψυχαγωγία και αντικειμενική ενημέρωση». Η ποιότητα στην ψυχαγωγία υπήρξε σε μεγάλο βαθμό, σχεδόν σε απόλυτο, με σειρές που μέχρι σήμερα κράτησαν σε αξιοπρεπή επίπεδα την τηλεθέαση του καναλιού όταν ήταν εγκεφαλικά νεκρό. Αλλά η αντικειμενικότητα ουδέποτε ήρθε, ουδέποτε εκτελωνίστηκε –τουλάχιστον σε μόνιμη βάση και όχι περιστασιακά.

«Ζούμε ιστορικές στιγμές»

Τα αρχικά λόγια του Νίκου Σκουλά που ακούστηκαν από τη συχνότητα της πρώτης ιδιωτικής τηλεόρασης ήταν: «Αγαπητοί  φίλοι και φίλες, χαίρετε. Όλοι οι συνεργάτες του Mega Chanel είμαστε ιδιαίτερα συγκινημένοι που ζούμε μαζί σας αυτές τις ιστορικές πρώτες στιγμές της νέας ελληνικής τηλεοπτικής εποχής».

Η πρώτη ενημερωτική εκπομπή του νέου καναλιού έγινε στις 6 το απόγευμα με την πεντάλεπτη Ματιά στα γεγονότα, που παρουσίασε η Λιάνα Κανέλλη (η ίδια παρουσίασε αργότερα, στις 8.30, το κεντρικό δελτίο ειδήσεων) λέγοντας: «Κυρίες και κύριοι καλησπέρα σας. Παρακολουθείτε το πρώτο δελτίο ειδήσεων της πρώτης ημέρας λειτουργίας του πρώτου μη κρατικού σταθμού τηλεοράσεως, δηλαδή του Mega Chanel». Αμέσως μετά έδωσε ο Γιάννης Πρετεντέρης  εκφώνησε τους τίτλους των ειδήσεων (η 3η φωτογραφία είναι από εκείνη την εκφώνηση).

Με το άνοιγμα της αυλαίας από τον γενικό διευθυντή του καναλιού, ανακοινώθηκε το πρόγραμμα της πρώτης ημέρας –ένα πρόγραμμα κυριολεκτικά στα σπάργανα, θα μπορούσαμε να το πούμε και πιλοτικό. Διήρκεσε γύρω στις δέκα ώρες και η τελευταία εκπομπή του άρχισε λίγο μετά τα μεσάνυχτα.

Σε αυτό το δεκάωρο υπήρχαν συνολικά 46 λεπτά ενημέρωσης, μόνο ένα ελληνικό πρόγραμμα –και αυτό τηλεπαιχνίδι–, μια ελληνική ταινία (Βέγγος), ένα ωριαίο μουσικό πρόγραμμα και οκτώ ξένες σειρές: τρεις αστυνομικές, δύο κοινωνικές, μία επιστημονικής φαντασίας, μία παιδική και μία αμερικανική σαπουνόπερα. Να ποιο ήταν το πρόγραμμα της πρεμιέρας:

** 15.00: Διάστημα 1999 (σειρά επιστημονικής φαντασίας)
** 16.00: Μπάτμαν  (παιδική σειρά)
** 16.30: MEGA HITS (νεανικό μουσικό πρόγραμμα)
** 17.30: Δικαίωμα στην αγάπη (βραζιλιάνικη κοινωνική σειρά, σαπουνόπερα)
** 18.00: Ειδήσεις (πέντε λεπτών)
** 18.05: Σλεντζ Χάμερ (αστυνομική κωμική σειρά)
** 18.30: Κάπιτολ (αμερικάνικη σαπουνόπερα)
** 19.00: Ειδήσεις  (ουσιαστικά μονόλεπτοι τίτλοι)
** 19.01 Φάλκον Κρεστ (κοινωνική δραματική σειρά)
** 20.00: Γράμματα και αριθμοί (τηλεπαιχνίδι με τον Κώστα Παπαντωνόπουλο)
** 20.30: Τα γεγονότα στις 8.30 (το πρώτο μισάωρο δελτίο).
** 21.00: Ελληνική ταινία (Θανάση, πάρε τ' όπλο σου)
** 22.00: Ειδήσεις (πεντάλεπτες)
** 22.05: Συνέχεια της ελληνικής ταινίας
** 23.00: Ιδιωτικός ντεντέκτιβ Σπένσερ (αστυνομική σειρά)
** 00.00: Ειδήσεις (το τελευταίο ειδησεογραφικό πεντάλεπτο της ημέρας)
** 00.05: Οι αντίζηλοι (αστυνομική σειρά).

Ύστερα από 29 χρόνια παρά 24 ημέρες το πρόγραμμα του Mega έκλεισε. Οριστικά; Απομένει η εξέταση από το ΕΣΡ της αίτησης αναστολής της διακοπής (που... δεν ανεστάλη!) το μεσημέρι της Τρίτης. Προς το παρόν οι φανατικοί... MEGAφιλοι μπορούν να το βρίσκουν στις ψηφιακές πλατφόρμες του Cosmote και της Nova, στις οποίες παρέπεμπε μια κάρτα, τη νύχτα, μετά τη διακοπή του σήματος από τις κεραίες.

Ακολουθήσετε το μπλογκ στη σελίδα του στο faceboook, δηλώστε το αν σας αρέσει 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ ΣΤΟΝ HARDDOG:
1) Μετράει τις ώρες το Mega (μια ανάρτηση του μπλογκ στις 2 παρά, τη νύχτα)
2) Διακόπηκε, αλλά έδωσε ραντεβού το Mega (δημοσίευση στις 3.28)
3) Γιατί η λύπη για το Mega