Δευτέρα 29 Οκτωβρίου 2018

Παραβιάστηκε η δεοντολογία (και η ανθρωπιά) στο live μοιρολόι του ΑΝΤ1;

Το μοιρολόι της Βασιλείας Κατσίφα, της μητέρας του Βορειοηπειρώτη Κωνσταντίνου Κατσίφα που δολοφονήθηκε από τα πυρά των αλβανικών εδικών δυνάμεων, προβλήθηκε και αναμεταδόθηκε από τα Μέσα ως δήλωση της τραγικής γυναίκας στον Αντένα, στην εκπομπή του Γιώργου Παπαδάκη. Να πεις δημοσιογραφική επιτυχία το γεγονός ότι «μίλησε» στο τηλεοπτικό κανάλι; Αν ήταν δηλώσεις, απλώς το δέχεσαι, αλλά
δεν μπορούμε να μιλάμε για «επιτυχία» (με την ένδειξη στην κάρτα «ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ») σε τόσο δραματικές ώρες. Αλλά δεν ήταν δηλώσεις, ήταν ένα μοιρολόι εσωτερικού πόνου σε ζωντανή μετάδοση. Ήταν μια προσωπική στιγμή, μια ιδιωτική στιγμή, που μπορεί τεχνηέντως να παραβιάστηκε.

-Ήξερε η γυναίκα ότι ακουγόταν live σε όλη την Ελλάδα; 
-Ήταν σε κατάσταση να το καταλάβει τι της ζήτησαν και τι ακριβώς έκανε; 
-Κρατούσε η ίδια το τηλέφωνο, συνειδητά τουλάχιστον; 

Αυτό που φάνηκε καθαρά ήταν ότι με το που άνοιξε η γραμμή μοιρολογούσε και δεν άκουγε. Τίποτα δεν άκουγε. Και δεν απαντούσε:

«Τι έγινε κυρία Κατσίφα;»,
«Καλημέρα κυρία Κατσίφα» (άκου «καλημέρα» σε μια τέτοια στιγμή), 

«Κυρία Βασιλεία, μας ακούτε;»

Ερωτούσαν –απεγνωσμένα για να γίνει διάλογος!– από τη Αθήνα ο Γιώργος Παπαδάκης και συμπαρουσιαστής του. Και κάποια στιγμή η γυναίκα ακούστηκε να λέει «δεν αντέχω κορίτσι μου» και το τηλεφώνημα διακόπηκε. Μαζί και η δημόσια ακρόαση του μοιρολογιού.

Αναρωτιόμαστε αν για την καταγραφή του ξεπεράστηκαν τα όρια της δημοσιογραφικής δεοντολογίας –ακόμα και της ανθρωπιάς γιατί ο καθένας έχει δικαίωμα, αν το θέλει, να θρηνεί κατά μόνας και όχι εις επήκοον εκατοντάδων χιλιάδων  Μπορεί να είμαστε υπερβολικοί, πολύ αυστηροί, μπορεί και όχι. Δείτε το βίντεο του Αντένα εδώ, στον Enikos (όπου το βρήκαμε ολόκληρο, ενιαίο και όχι αποσπασματικό, ως τη στιγμή που έκλεισε η γραμμή) και κρίνετε.

Ακολουθήσετε το μπλογκ στη σελίδα του στο faceboook, δηλώστε το αν σας αρέσει