Δευτέρα 29 Οκτωβρίου 2018

Η συγκλονιστική φωτογραφία της δυστυχίας που λογόκρινε το facebook

Σάλο έχει προκαλέσει τις τελευταίες ώρες η είδηση ότι το Facebook διέγραφε τις αναρτήσεις αναγνωστών που είχαν προσπαθήσει να αναδημοσιεύσουν στα προφίλ τους το άρθρο των New York Times σχετικά με τις πολεμικές συγκρούσεις και την πείνα στην Υεμένη. Σύμφωνα με όσα γράφουν οι New York Times, φαίνεται πως αιτία ήταν μια συγκλονιστική φωτογραφία ενός αποστεωμένου παιδιού που λιμοκτονεί.
Το επίμαχο άρθρο της αμερικανικής εφημερίδας περιελάμβανε αρκετές εικόνες παιδιών, ωστόσο η φωτογραφία της 7χρονης Αμάλ με σάρκα τόσο λεπτή ώστε να διαγράφονται τα οστά του θώρακά της, ήταν αυτή που προκάλεσε την μεγαλύτερη αίσθηση.

Το άρθρο υπογράμμιζε την ταλαιπωρία των αμάχων της Υεμένης εν μέσω ενός καταστρεπτικού πολέμου καθώς ο συνασπισμός υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας και την στήριξη των ΗΠΑ, διεξάγει μια αδυσώπητη εκστρατεία αεροπορικών επιθέσεων με νεκρούς χιλιάδες πολίτες(...)

Χιλιάδες αναγνώστες μοιράστηκαν το άρθρο στα Social Media, ωστόσο λίγες ώρες αργότερα, κάποιοι έλαβαν μήνυμα που τους ενημέρωνε ότι η δημοσίευση δεν ήταν σύμφωνη με τα πρότυπα της κοινότητας του Facebook.

«Όπως εξηγείται στα κοινωνικά μας πρότυπα, δεν επιτρέπουμε γυμνές εικόνες παιδιών στο Facebook, ωστόσο γνωρίζουμε ότι αυτή είναι μια σημαντική εικόνα παγκόσμιας σημασίας», δήλωσε εκπρόσωπος του Facebook, αρκετή ώρα μετά τον σάλο. «Επαναφέρουμε τις δημοσιεύσεις που καταργήσαμε σε αυτή τη βάση», συμπλήρωσε.

(...) Δεν είναι είναι η πρώτη φορά που το Facebook είχε αντιμετωπίσει λάθος μια εικόνα. Για παράδειγμα το 2016 είχε προχωρήσει στην λογοκρισία μιας εκ των πιο ιστορικών φωτογραφιών του 20ού αιώνα, το γνωστό «Κοριτσάκι της Ναπάλμ», με το πρόσχημα πως… απεικονίζει γυμνό το ανθρώπινο σώμα.
(...) Επίσης, στις αρχές του 2018 το Facebook έχει κλείσει το λογαριασμό ιδιώτη που είχε αναρτήσει φωτογραφία του πίνακα του Γκυστάβ Κουρμπέ «Η προέλευση του κόσμου» (Gustave Courbet, L’ Origine du monde). Ο πίνακας παριστάνει ένα γυναικείο αιδοίο (...)

** Αποσπάσματα από θέμα του in.gr. Διαβάστε το ολόκληρο εδώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ ΣΤΟΝ HARDDOG:
Σαουδική Αραβία: Η πελάτισσα έχει πάντα δίκιο