Σάββατο 27 Οκτωβρίου 2018

Η πρεμιέρα του ethnos.gr και οι διαδικτυακές ασθένειες

ΕΝΑΣ ΤΙΤΛΟΣ ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΥΠΟΤΙΤΛΟΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΝΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ – ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ – ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ (ΟΧΙ ΤΥΧΑΙΑ) ΤΟΥ SDNA 

Το Διαδίκτυο κυοφορούσε νέο φιλόδοξο σάιτ και έτεκεν ethnoς.gr που θέλει να έχει (και μπορεί) μεγάλο εκτόπισμα στην ιντερνετική ενημέρωση. Η προετοιμασία ήταν πολύμηνη και η έξοδος στον «αέρα» ήρθε μετά από αρκετές αναβολές. Η προηγούμενη ημερομηνία έναρξης –πριν από τη σημερινή 26/10– ήταν
στις 22 Οκτωβρίου, αλλά ο στόχος δεν επετεύχθη. Συμβαίνουν αυτά και με τις νέες εφημερίδες και, περισσότερο, με τις νέες ιστοσελίδες, στις οποίες παρεισφρέουν απρόοπτα τεχνικά προβλήματα μέσα σε έναν δαίδαλο ηλεκτρονικών δεδομένων. Και, ακόμα, συμβαίνει οι πρώτες ημέρες και οι πρώτες ώρες ενός νέου σάιτ να μην εντυπωσιάζουν. Δεκτό και δικαιολογημένο.

Θυμόμαστε, για πράδειγμα, το αθλητικό sdna.gr πόσες καθυστερήσεις είχε έως ότου ανοίξει τις «πύλες» του, πόσες προσδοκίες υπήρξαν για το σχεδιασμό του από κορυφαία εταιρία του είδους και πόσο μουδιασμένοι ήταν αυτοί που περίμεναν καλπασμό από την εκκίνηση. Όμως στο Διαδίκτυο –και στην Ενημέρωση γενικότερα– η διαδρομή είναι Μαραθώνιος. Το εκδοτικό άθλημα θέλει τέμπο, αντοχή, επιμονή και συνέπεια. Η επιτυχία κερδίζεται ημέρα με την ημέρα, ρεπορτάζ με το ρεπορτάζ, σχόλιο με το σχόλιο. Και το sdna κέρδισε με την αξία του την εκτίμηση σε αυτό που επέλεξε να κάνει –είτε συμφωνεί κανείς με την τακτική του είτε όχι. Έγινε ένα ανατρεπτικό (περισσότερο προς συγκεκριμένη κατεύθυνση) σάιτ, αποκαλυπτικό, με συνεχή δημοσιογραφική εγρήγορση, έξυπνες ιδέες, αποκλειστικότητες και με προσήλωση στον στόχο του (το ξαναλέμε: είτε συμφωνεί κανείς με αυτόν είτε όχι).

Το Έθνος έβγαλε το πρώτο (αν δεν μας έχει ξεφύγει κάτι) αποκλειστικό του στις 5.35 το απόγευμα και ήταν η νέα εποχή «στις σχέσεις του Τσίπρα με το Άγιο Όρος»

Προσοχή στις ασθένειες 

Τα γράφουμε αυτά επειδή το για πολύ καιρό κυοφορούμενο ethnos.gr, που θέλει να υποστηρίξει ποιοτικά και την πολύπαθη έντυπη έκδοση στη σημαντική τον τελευταίο καιρό προσπάθειά της να ανακάμψει, δεν ήταν εντυπωσιακό στις πρώτες ώρες που διανύει, από το μεσημέρι της Παρασκευής.
 Είναι, βέβαια, απλό και εύχρηστο στο «ξεφύλλισμά» του, καλύπτει την τρέχουσα ειδησεογραφία, αλλά χωρίς θεματολογία που θα το έκανε να κερδίσει τις εντυπώσεις έναντι των ανταγωνιστών σε αυτά τα πρώτα βήματά του. Νομίζουμε, ότι προς το παρόν έχει μικρή σημασία. Στο επόμενο διάστημα μπορεί να αξιοποιήσει το δυναμικό του, αρκεί να του δοθεί πίστωση χρόνου. Και, περισσότερο, να τηρήσει αυτά που υπόσχεται με το σχόλιό του (το πρωτοδιαβάσμε εδώ, σους Zoornalistas, και μετά στην ίδια τη σελίδα) ο Διευθυντής Σύνταξης του νέου σάιτ, ο Κώστας Κυριακόπουλος: Το ethnos.gr, λέει, θα έχει «αξιοπιστία, διασταύρωση της είδησης, αντικειμενική ενημέρωση, πολυφωνία». Εμείς θα προσθέσουμε κάτι που ΔΕΝ πρέπει να έχει: τις γνωστές ασθένειες των ενημερωτικών σάιτ και την αγωνία τους να κερδίσουν με φτηνούς εντυπωσιασμούς τα κλικ.

Ποιες δηλώσεις; «Κύκλων»;

Ήδη εντοπίσαμε ένα τέτοιο σύμπτωμα στη πρώτη ανάγνωση που κάναμε. Στον τομέα του lifestyle διαβάσαμε έναν τίτλο που δεν αντιστοιχεί στο περιεχόμενο –όπως συχνά συμβαίνει στη διαδικτυακή ενημέρωση: «Διαστάσεις παίρνει η κόντρα ΑΝΤ1 - Αντώνη Κανάκη», έγραφε. Και στον υπότιτλο: «Διελκυστίνδα δηλώσεων μεταξύ Αντώνη Κανάκη και ΑΝΤ1 μετά την αποχώρηση του παρουσιαστή από το κανάλι».

Στο σημερινό (26/10) κείμενο περιμένεις να διαβάσεις, μετά από αυτόν τον τίτλο, κάτι πολύ περισσότερο από όσα γράφτηκαν χθες (25/10). Αλλά τελικά, βρίσκεις ένα αναμάσημα της ανακοίνωσης Κανάκη, που αναδημοσιεύεται αποσπασματικά και ερμηνεύεται χωριστά το κάθε απόσπασμα. Δεν υπάρχουν από την μια ή την άλλη πλευρά δηλώσεις (και όχι λόγια κύκλων)  που να φανερώνουν κάποια εξέλιξη σύμφωνα με αυτό που αναγγείλει ο τίτλος (το «Διαστάσεις παίρνει η κόντρα»). Ούτε δικαιολογείται από το κείμενο ο υπότιτλος περί διελκυστίνδας. Αντί δηλώσεων υπάρχει αναφορά σε «τηλεοπτικούς κύκλους» που «µιλούσαν για κρίση στις σχέσεις των δύο πλευρών που σοβούσε επί οκτάµηνο» και σε «περιγραφές κύκλων του σταθμού» που ανέφεραν ότι  «παρά τη συµβατική υποχρέωσή του να αναπτύξει (σημ.: ο Κανάκης) ιδέες για τη διαμόρφωση της ζώνης εκείνος δεν κατέθεσε κάποια πρόταση» κ.λπ.

Τα τραύματα και οι ευχές

Σύμφωνοι, η δημοσιογραφία έχει υποστεί στρεβλώσεις και έχει περάσει αναγκαστικά σε ρεπορτάζ από «κύκλους». Εκεί οδηγήθηκε με σπρωξιές και δεν είχε τη δύναμη να αντισταθεί. Από αυτό το σημείο όμως, έως τον τίτλο για «διελκυστίνδα ΔΗΛΩΣΕΩΝ» και για «ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ στην κόντρα» (δικά μας τα κεφαλαία και στις δυο περιπτώσεις) υπάρχει μεγάλη διαφορά.

Αυτά, τα καλοπροαίρετα από εμάς. Μαζί με τις ευχές μας για γρήγορη επιτυχία, στέρεη και διαρκή. Ο δημοσιογραφικός χώρος χρειάζεται ένα δυνατό Έθνος που κουβαλάει τα πολλά τραύματα της παρακμής του επί των ημερών Μπόμπολα. Χρειάζεται μάχη και σωστή δημοσιογραφία για να επανέλθει σε συνθήκες ακμής.

Ακολουθήσετε το μπλογκ στη σελίδα του στο faceboook, δηλώστε το αν σας αρέσει