Παρασκευή 5 Οκτωβρίου 2018

«Η τακτική της ΠΟΕΣΥ απαράλλαχτη με αυτή των μνημονιακών εκδοτών»

Από την Πρωτοβουλία για την Ανατροπή στα ΜΜΕ πήραμε τη παρακάτω  Ανακοίνωση-Καταγγελία για τον ΠΟΕΣΥ:
Οι συνδικαλιστικές ηγεσίες στα όργανα του κλάδου έχουν εκλεγεί για να προστατεύουν τους εργαζόμενους από την εργοδοτική βία, όχι να την επιβάλλουν στους
δικούς τους εργαζόμενους. Η πλειοψηφία του ΔΣ της ΠΟΕΣΥ, αποφάσισε πριν λίγες μέρες –δήθεν στο όνομα των  εργαζομένων- να απολύσει μία από τους τρεις εργαζόμενους στην Ομοσπονδία και να επιβάλει 20% μειώσεις στους υπόλοιπους, απαιτώντας υπογραφή στις ατομικές συμβάσεις “εντός 3 ημερών” και με αναδρομική ισχύ στη μείωση των αποδοχών τους.

Το πλέον εξοργιστικό είναι ό,τι αυτό έγινε με επίκληση της  «πράξης υπουργικού συμβουλίου» του 2012 η οποία κηρύχθηκε λίγο αργότερα αντισυνταγματική και με την οποία καταργήθηκαν οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας, η μετενέργεια, κλπ. Η δε τακτική του ανώτατου συνδικαλιστικού οργάνου είναι ίδια και απαράλλαχτη με αυτή των μνημονιακών εκδοτών. Με την εντολή «υπογράψτε ατομικά» εντός 3 ημερών, αλλιώς... Δεν περίμεναν ούτε ημέρα για να ακούσουν τις απόψεις των ιδίων των εργαζομένων ή των σωματείων τους.

Με αυτά τα όπλα, αυτή την πρακτική, η ΠΟΕΣΥ και οι συνδικαλιστές των παρατάξεων της πλειοψηφίας θα “διεκδικήσει” συλλογικές συμβάσεις για τον κλάδο; Ή μήπως, αντίστροφα, έτσι σκέφτεται να επιβάλει τις ρυθμίσεις που ζητάνε οι εργοδότες, ως “σύγχρονη” “σύμβαση”, δια του αποφασίζουμε και διατάσσουμε;

Το επιχείρημα που χρησιμοποιεί η νέα ηγεσία της ΠΟΕΣΥ, μια ακόμη συμμαχία δεξιο-κυβερνητικών δυνάμεων στον δημοσιογραφικό κλάδο στα πρότυπα της ΕΣΗΕΑ, είναι ότι “ο εργοδότης” (η ΠΟΕΣΥ) “αντιμετωπίζει σοβαρό οικονομικό πρόβλημα” για την “επιβίωσή” του. Ό,τι δηλαδή ισχυρίζονται όλοι οι εργοδότες  προκειμένου να μειώσουν μισθούς, να απολύσουν, να συντρίψουν τις προσωπικότητές των συντακτών, τη ζωή τους.

Την ίδια ώρα, αυτή η ΠΟΕΣΥ οργανώνει φιέστες σε πολυτελή ξενοχοδεία της Ηπείρου για τη σύγκλιση γενικού συμβουλίου. Αν τελικά υπάρχει οικονομικό πρόβλημα, όπως υποστηρίζει, γιατί δεν οργανώνει τον αγώνα των εργαζομένων ώστε να κρατηθούν τα σωματεία του κλάδου ζωντανά; Γιατί δεν αρχίζει τις περικοπές από τις γραφειοκρατικές φιέστες;

Η απόφαση της πλειοψηφίας του ΔΣ της ΠΟΕΣΥ είναι ένα ένα ακόμη μικρό δείγμα για το πώς και με ποιες αντεργατικές πολιτικές εξυφαίνεται μέσα από τους ίδιους συνδικαλιστικούς γραφειοκρατικούς κύκλους, η παραμόρφωση της αρχικής ανάγκης του κλάδου για ενιαίο συνδικάτο τύπου, όπως καθαρά φάνηκε στην συνάντηση των Ενώσεων και της ΠΟΕΣΥ πρόσφατα στην Θεσσαλονίκη.

Γίνεται επίσης κατανοητό γιατί με πραξικοπηματικό τρόπο και με αυθαίρετες ερμηνείες, έκλεψαν τη δεύτερη έδρα του Μετώπου για την Ανατροπή στο ΔΣ της ΠΟΕΣΥ στο τελευταίο συνέδριο, έχοντας την πλάνη ότι θα περιορίσουν τη φωνή μας στα φαινόμενα παρακμής, όπως η απόλυση εργαζόμενου και οι περικοπές στους εναπομείναντες.