Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2018

Ξένοι «μπογιατζήδες» βάφουν ανεξέλεγκτα την Αθήνα

Η Αθήνα βάφεται ανεξέλεγκτα από εισβολείς γκραφιτάδες! Τα κτίρια, οι τοίχοι, τα τρένα, τα νεοκλασικά, τα παλιά γκράφιτι που αποτελούν πραγματικά έργα τέχνης τού δρόμου, δέχονται την επίθεση του γκραφιτοτουρισμού που είναι εκτός ελέγχου. Κύματα Γερμανών, Γάλλων,
Πολωνών, Ιταλών περιφέρονται με σπρέι και με σκάλες και βάφουν την Αθήνα με κακόγουστα σχέδια, με μουντζούρες στην πραγματικότητα, και το κάνουν ανεμπόδιστα.

Ένα από τα ωραία θέματα του Lifo.gr, με δηλώσεις, περιγραφές και πλήθος εικόνων, μας πληροφορεί για το φαινόμενο. Από τους πολλούς που μίλησαν για να προκύψει το πλούσιο ρεπορτάζ, ο Αθηναιος street artist, που αναγράφεται με τα αρχικά C.R., αναφέρει:

«Ο γκραφιτοτουρισμός δεν είναι νέο φαινόμενο. Τα τελευταία δέκα χρόνια πολλοί γκραφιτάδες επισκέπτονται την Αθήνα είτε για να βάψουν τρένα είτε να κάνουν bombing στο κέντρο της πόλης.  Η Αθήνα είναι μία απ' τις τελευταίες πρωτεύουσες της Ευρώπης όπου είναι ακόμα σχετικά εύκολο να το κάνει κάποιος». 

Από τα πολλά στοιχεία του ρεπορτάζ έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον η αναφορά στην καταστροφή ενός έργου τέχνης από φοιτητές της Καλών Τεχνών. Διαβάζουμε:

«Στη γωνία Σολωμού και Σουλτάνη υπάρχει ένα πάρκινγκ και ο άνθρωπος που το έχει πλήρωσε φοιτητές της Καλών Τεχνών, μια ομάδα, να του φτιάξουν ένα πολύ ωραίο γραμμικό έργο, εξαιρετικό, εμπνευσμένο από τα γραμμικά που κάνουν στα χωριά της Χίου.Το φώτισε κιόλας. Λοιπόν, την πρώτη νύχτα πήγαν κι έγραψαν πάνω του. Και το έσβησαν. Τώρα δεν υπάρχει, είναι μια σειρά από μουντζούρες, το έχουν καλύψει».

** Δείτε εδώ ολόκληρο το ρεπορτάζ του lifo.gr, με τις φωτογραφίες, τα βίντεο και την ανεξέλεγκτη δράση των μπογιατζήδων του γκραφιτοτουρισμού.

Ακολουθήσετε το μπλογκ στη σελίδα του στο faceboook, δηλώστε το αν σας αρέσει