Πέμπτη, 18 Οκτωβρίου 2018

Το τελευταίο, γεμάτο σκληρή κριτική, άρθρο του Τζαμάλ Κασόγκι

ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕ ΜΕΤΑ ΘΑΝΑΤΟΝ Η ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ ΠΟΣΤ – «ΤΑ ΚΑΘΕΣΤΩΤΑ ΤΗΣ Μ. ΑΝΑΤΟΛΗΣ ΦΙΜΩΝΟΥΝ ΤΑ ΜΜΕ»

Ο Ουάσινγκτον Ποστ, η εφημερίδα με την οποία συνεργάστηκε τον τελευταίο χρόνο ο Τζαμάλ Κασόγκι, δημοσίευσε –μετά θάνατον, με ημερομηνία 17 Οκτωβρίου– το τελευταίο άρθρο που της έστειλε ο Σαουδάραβας δημοσιογράφος, μέσω του μεταφραστή (από τα αραβικά) και
βοηθού του. Το άρθρο παραλήφθηκε μία ημέρα μετά την εξαφάνιση του Κασόγκι και δημοσιεύτηκε αρκετές ημέρες αργότερα, γιατί όπως εξηγεί η αμερικανική εφημερίδα, ήλπιζαν ότι θα επιστρέψει από τη Κωνσταντινούπολη για να επεξεργαστούν μαζί το μεταφρασμένο κείμενο.

Ο αρθρογράφος, όπως συνήθιζε στα άρθρα του, ασκούσε και σε αυτό που έμελλε να είναι το τελευταίο του, κριτική στις κυβερνήσεις της Μέσης Ανατολής, και στα εμπόδια που βάζουν για την ελεύθερη ενημέρωση. «Τα καθεστώτα της Μέσης Ανατολής συνεχίζουν να φιμώνουν τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης», έγραφε, ενώ έκανε αναφορά στη διάψευση των προσδοκιών από τη Αραβική Άνοιξη του 2011.

Ακόμη, αναφερόταν στην πενταετή φυλάκιση φίλου του Σαουδάραβα συγγραφέα, επειδή έκανε σχόλια που δεν άρεσαν στο καθεστώς και σημείωνε την ελπίδα πολλών δημοσιογράφων ότι το Διαδίκτυο θα επέτρεπε να διακινηθούν ελεύθερα οι πληροφορίες, αλλά οι αντιδημοκρατικές κυβερνήσεις μπλόκαραν και αυτό το μέσον ενημέρωσης.

Το τελευταίο άρθρο του Τζαμάλ Κασόγκι είχε τίτλο «Αυτό που ο αραβικός κόσμος χρειάζεται περισσότερο είναι η ελευθερία της έκφρασης» και μεταξύ άλλων ανέφερε:

** «Ο αραβικός κόσμος αντιμετωπίζει το δικό του Σιδηρούν Παραπέτασμα που επιβάλλεται όχι από εξωτερικούς παράγοντας αλλά από τις εγχώριες δυνάμεις που μάχονται για εξουσία»
** «Υποφέρουμε από τη φτώχεια, την κακή διαχείριση και την κακή εκπαίδευση... Μέσω της δημιουργίας ενός ανεξάρτητου διεθνούς φόρουμ, μακριά από την επιρροή των εθνικιστικών κυβερνήσεων που σπέρνουν το μίσος μέσω της προπαγάνδας, οι απλοί άνθρωποι στον αραβικό κόσμο θα είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν τα διαρθρωτικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κοινωνίες τους».

ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΕΙΣ ΤΟΥ HARRDOG:
** Το παραπάνω κείμενο βασίστηκε σε θέμα της huffingtonpost.gr και, ακόμη, στο πρωτότυπο κείμενο που δημοσιεύτηκε στην Ουάσιγκτον Ποστ.
** Η Ουάσιγκτον Ποστ δημοσιεύει το επίμαχο άρθρο και στα αραβικά, στα οποία έγραφε ο δημοσιογράφος, παραπέμποντας σε σχετικό λινκ.

Ακολουθήσετε το μπλογκ στη σελίδα του στο faceboook, δηλώστε το αν σας αρέσει