Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2018

Το φαινόμενο «Κατάρρευση συμπόνιας»

ΓΙΑΤΙ ΣΥΓΚΙΝΕΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΕΝΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΑΤΟΜΒΕΣ ΝΕΚΡΩΝ - ΟΙ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΚΑΣΟΓΚΙ ΚΑΙ ΥΕΜΕΝΗΣ  

(...) Δεν είναι εύκολο για το μυαλό να διαχειριστεί χιλιάδες θανάτους. Γίνονται μια αφηρημένη εξίσωση γεωπολιτικής, οικονομικών σχέσεων, συγκρουσιακών δυναμικών, στατιστικής. 
Ένας μεμονωμένος θάνατος όμως γίνεται αντιληπτός με όρους με τους οποίους
όλοι μπορούν να ταυτιστούν, όπως στην περίπτωση ενός χαροκαμένου πατέρα φερ’ ειπείν ή μιας απελπισμένης χήρας. Ή ενός δολοφονημένου δημοσιογράφου όπως ο Κασόγκι. 
Όπως επανειλημμένως έχουν καταδείξει οι ψυχολόγοι, οι άνθρωποι αντιδρούν με πολύ μεγαλύτερη συναισθηματική ένταση στον ένα θάνατο παρά στους πολλούς, ακόμα κι αν οι περιστάσεις είναι πανομοιότυπες. Μοιάζει με διαστροφή, αλλά όσο πιο πολλά τα θύματα τόσο λιγότερη η συμπόνια.    Το φαινόμενο έχει και όνομα: Κατάρρευση συμπόνιας. Δεν είναι ότι αδιαφορούμε για ένα εκατομμύριο θανάτους, σημειώνουν οι ψυχολόγοι, αλλά μάλλον φοβόμαστε ότι θα μας πνίξει η συναισθηματική φόρτιση και κατεβάζουμε τον διακόπτη σε μια κίνηση προληπτικής αυτοάμυνας.

** Απόσπασμα από θέμα του lifo.gr σχετικά με την έκταση που πήρε παγκοσμίως η δολοφονία του Τζαμάλ Κασόγκι σε αντιστοιχία με τη σχεδόν παντελή αδιαφορία της Δύσης για τις χιλιάδες των νεκρών στην Υεμένη, γεγονός για το οποίο μεγάλη ευθύνη βαραίνει τη Σαουδική Αραβία. Δείτε ολόκληρο το θέμα εδώ.

Ακολουθήσετε το μπλογκ στη σελίδα του στο faceboook, δηλώστε το αν σας αρέσει