Κυριακή 28 Οκτωβρίου 2018

Οι κατοχικές βόμβες στην Κηφισιά

«Από τις βόμβες στα Πάνω Αμπέλια, εκτός από τη γιαγιά στην παράγκα και το πηγάδι, η τρίτη βόμβα έπεσε στο σπίτι της μητέρας μου, στην οδό Σαρανταπόρου. Το ολοκαίνουργιο σπίτι καταστράφηκε,
εντούτοις σώθηκαν η γιαγιά και η μητέρα μου. Από τα λεγόμενά της, ήταν Απρίλιος του 1943, για το επόμενο διάστημα και μέχρι την κατασκευή του σημερινού σπιτιού μας, η οικογένεια φιλοξενήθηκε από γείτονες, στο σπίτι πάνω από το φούρνο της τότε Λ. Κηφισίας (απέναντι από τη σημερινή έδρα των Κοινωνικών Υπηρεσιών του Δήμου στη Διονύσου) και στο σπίτι των Καψαμπέλη, στη Σαρανταπόρου».

** Από ανάρτηση στο fb Κηφισιώτισσας που περιγράφει ένα μέρος από τη δυστυχία της Κατοχής που πέρασε παντού η Ελλάδα. Η Κηφισιά, παρά τον χαρακτήρα του αριστοκρατικού προαστίου που διατηρεί, έχει και λαϊκές γειτονιές –πολλές από τις οποίες παλιότερα ήταν, κυριολεκτικά, εργατικές συνοικίες. Όπως τα Πάνω Αμπέλια, που αναφέρει η κυρία, η Κάτω Κηφισιά (κυρίως), η γειτονική της Νέα Κηφισιά (ιδιαίτερα αναβαθμισμένη σήμερα), τα Αλώνια (Άνω Κηφισιά) κ.ά.

Ακολουθήσετε το μπλογκ στη σελίδα του στο faceboook, δηλώστε το αν σας αρέσει