Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου 2018

Αν υπήρχε μια «άλλη» AGB για την ΕΡΤ

Η ΕΡΤ είναι εύκολος στόχος στις πολιτικές αντιπαραθέσεις και τις κομματικές επιθέσεις. Τώρα και πάντα, με όλων των λογιών τις κυβερνήσεις. Βασικό επιχείρημα, και όχι αναίτιο, η διαχρονική κομματική χειραγώγηση. Φυσικά με κυρίαρχα χρώματα το πράσινο της λαίλαπας και το γαλάζιο της κυβερνητικής μονιμότητας δεκαετιών, αλλά εσχάτως στο ταμπλό δε έλειψε και το κόκκινο.  Η βασική λανθασμένη και εκ του πονηρού διαπίστωση που προβάλλεται για το
«κακό» της αρμένισμα, είναι οι χαμηλές θεαματικότητες των καναλιών της.
** Λανθασμένη γιατί γίνεται με προχειρότητα η εκτίμηση για τον πραγματικό λόγο αυτών των «χαμηλών».
** Εκ του πονηρού γιατί προσφέρεται εύκολα σαν γάντι του μποξ σε αυτούς που θέλουν να την πλήξουν.

Το έκανε ο Κωστής Χατζηδάκης σε ραδιοφωνική του αντιπαράθεση με τον Γιώργο Κατρούγκαλο. Γι αυτό, είπε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ μετά τις αιτιάσεις με αφορμή τον γνωστό χαρακτηρισμό του Σωτήρη Καψώχα, η ΕΡΤ έχει τόσο χαμηλά ποσοστά και «δεν την βλέπουν ούτε οι φίλοι του ΣΥΡΙΖΑ». Αλλά, αλίμονο αν τα κανάλια της ΕΡΤ πρέπει να τα παρακολουθούν οπαδοί. Αλίμονο αν το κοινό της άλλαζε κάθε φορά ανάλογα με το κόμμα που βρίσκεται στην κυβέρνηση.

Ο συνομιλητής του δεν αντιγύρισε για να πει ότι τα χαμηλά ποσοστά οφείλονται στη φύση και τον σκοπό της ύπαρξης της ΕΡΤ. Η οποία δεν μπορεί –δεν πρέπει– να είναι κανάλι των πλειοψηφιών που βλέπουν με φανατισμό Survivor, Next top model, τηλεπαιχνίδια της συμφοράς, ριάλιτι που προσβάλλουν ανθρώπους και σαπουνόπερες χαμηλού επιπέδου που ψηλώνουν τα ποσοστά.

Η ΕΡΤ καλύπτει τηλεοπτικές ανάγκες που έχουν οι μειοψηφίες, αυτές που θεωρούνται αντιεμπορικές για τα ιδιωτικά κανάλια. Έχει εξαιρετικές εκπομπές για τον πολιτισμό, τη μουσική, το θέατρο, τις παραδόσεις, το βιβλίο (το πολύ καλό Άξιον εστί του Βασίλη Βασιλικού), τα εικαστικά (Η εποχή των εικόνων), τους αγρότες και πολλές άλλες, λίγο ή ελάχιστα, δημοφιλείς. Οι οποίες φυσικά και πρέπει να γίνουν. Για τις μειοψηφίες ναι, που σε πολλές περιπτώσεις λειτουργούν και σκέπτονται πιο υγιώς από τις πλειοψηφίες.

Οι καλόπιστοι ξέρουν και αναγνωρίζουν ότι κάθε μέρα, κάθε στιγμή, σε ώρες που δεν συναντάς κάτι ενδιαφέρον στα ιδιωτικά κανάλια όσο ζάπινγκ κι αν κάνεις, μπορείς να βρεις σε έναν από τους τρεις σταθμούς της δημόσιας τηλεόρασης κάτι ποιοτικό και ψυχαγωγικό με την ευρεία έννοια που έχει όρος ψυχαγωγία ως αγωγή ψυχής και όχι ως χάχανο για την πνευματική ταπείνωση που υπόκειται οικειοθελώς το νεαρό φιλόδοξο μοντέλο στο Next top model.

Αν υπήρχε μια άλλη AGB που θα μπορούσε να μετρήσει όχι την ποσότητα των τηλεθεατών, αλλά την ποιότητά τους, η ΕΡΤ θα ήταν η πρώτη. Μακράν... Αλλά δεν υπάρχει τέτοια AGB...

Ακολουθήσετε το μπλογκ στη σελίδα του στο faceboook, δηλώστε το αν σας αρέσει