Πέμπτη, 2 Αυγούστου 2018

Το ελληνικό θέμα της Google

H Google μας ξαφνιάζει συχνά με τα αφιερώματα των λημμάτων της. Μας ξάφνιασε και σήμερα, με το ξημέρωμα της 2ας Αυγούστου, όταν βρήκαμε ένα σκίτσο με τους δώδεκα θεούς των Αρχαίων Ελλήνων παρατεταγμένους στην κορυφή του Ολύμπου. Γιατί το  αφιέρωμα στο βουνό της ελληνικής μυθολογίας; Και γιατί σήμερα; Φυσικά όχι τυχαία. Σαν σήμερα πριν από 105 χρόνια, στις 2 Αυγούστου του
2013, τρεις αναρριχητές –δεν θα τους έλεγες ορειβάτες με τη σημερινή έννοια– αγνόησαν την εντολή του Δία να μην πατήσει την κορυφή του Ολύμπου ανθρώπου πόδι και βρέθηκαν στο ψηλότερο σημεία του, στον Μύτακα, στην κορυφή των 2.918 μέτρων.

Ο ένας από τους τρεις, και ο κατ’ ουσίαν οδηγός της ομάδας, ήταν ο Χρήστος Κάκαλος, κυνηγός αγριοκάτσικων! Μαζί με δύο Ελβετούς, τον φωτογράφο Φρεντερίκ Μπουασονά (που έχει διατρέξει την Ελλάδα και έχει αφήσει στην ιστορία της χιλιάδες φωτογραφίες) και τον Ντανιέλ Μπο-Μποβί, ύστερα από πολυήμερες προσπάθειες, μέσα από στενά περάσματα και συνεχείς αναβάσεις, έφτασαν εκεί όπου είχαν αποτύχει ώς τότε να φτάσουν Έλληνες, Τούρκοι, Γάλλοι και άλλων εθνικοτήτων  εξερευνητές.

** Στη φωτογραφία (που πήραμε από το sansimera.gr) ο Φρεντερίκ Μπουασονά με την ελβετική σημαία στην κορυφή του Μύτικα.