Πέμπτη 16 Αυγούστου 2018

Νέα και Φιλελεύθερος: μια ημέρα με διαφορετικές ματιές

ΤΟ ΣΠΑΝΙΟ, ΠΛΕΟΝ, ΕΙΔΟΣ ΤΗΣ ΑΣΤΡΑΠΙΑΙΑΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ, Ο ΡΟΛΟΣ «ΣΦΑΙΡΑ ΚΑΤΑ ΣΤΟΧΟΥ» ΚΑΙ ΤΟ ΔΡΑΜΑ ΤΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΣΤΗ ΜΑΧΗ ΜΕ ΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ  

Τα Νέα και ο Φιλελεύθερος είναι οι πιο αιχμηρές άκρες στο δικράνι τού αντικυβερνητικού Τύπου. Το μαστίγωμα από τα πρωτοσέλιδά τους δεν είναι μόνο συνεχές, είναι και ανελέητο –συχνά με χτυπήματα που εκπλήσσουν για
την ωμότητά τους. Μεταπολιτευτικά δύσκολα θα βρεις πιο σκληρή γραμμή εφημερίδας κατά οποιουδήποτε κόμματος, εξουσίας ή προσώπου πλην της Αυριανής που ήταν πολλές φορές ασύλληπτα ακραία, με πολύ κιτρινισμό, πολλή λάσπη και, ακόμα, πολύ ροζ στην εκτός ορίων πολιτική της.

Στις εκδόσεις της Πέμπτης τα Νέα και ο Φιλελεύθερος είχαν διαφορετική πρωτοσέλιδη (και γενικότερη) δημοσιογραφική ματιά στην κάλυψη της απελευθέρωσης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών από τους Τούρκους.

Τα Νέα έκαναν, σε γενικές γραμμές, αυτό που πρέπει δημοσιογραφικά και αυτό που ξέρουμε από την μακρόχρονη ιστορία τους: ρεπορτάζ, ανάλυση, και –ακόμα, ακόμα– κάτι που τείνει να γίνει είδος εν ανεπαρκεία στον μαστιζόμενο ελληνικό Τύπο: δημοσιογραφική αποστολή-αστραπή! Φυσικά δεν έλειψαν οι αντιπολιτευτικές αιχμές, αλλά δεν ήταν ντουντούκα, ήταν εφημερίδα.

Ο Φιλελεύθερος ήταν πάλι αυτό για το οποίο συνειδητά γεννήθηκε: σφαίρα κατά στόχου. Μεταξύ όλων των πολιτικών εφημερίδων της ημέρας αποτέλεσε τη μόνη τής οποίας το βασικό πρωτοσέλιδο ήταν κραυγή. Όλες οι άλλες στο πρωτοσέλιδό τους προβάλλουν την προσπάθειά τους να κοιτάξουν πίσω από το γεγονός για να αναδειχθεί το παρασκήνιο –είτε με προβολή της όποιας κυβερνητικής συμμετοχής στην απόφαση της αποφυλάκισης των δύο στρατιωτικών είτε με την αποδόμηση της κάθε προσπάθειας για κυβερνητικά οφέλη από την υπόθεση.

Το δράμα του Τύπου

Κατά τα άλλα και σήμερα φάνηκε πόσο άνιση είναι η δημοσιογραφική αναμέτρηση εφημερίδων και Διαδικτύου. Όλες, ή σχεδόν όλες, προσπάθησαν να φωτίσουν κάθε πλευρά της απρόβλεπτης εξέλιξης (το μήνυμα Ερντογάν στη Ευρώπη, την καθίζηση της τουρκικής λίρας, την κρίση στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις κ.λπ.) αλλά δεν βρήκαμε τίποτα ουσιαστικά περισσότερο από αυτά που είχαν γραφτεί, ακόμα και αναμασηθεί, στις ιστοσελίδες ένα ολόκληρο εικοσιτετράωρο πριν. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου