Δευτέρα 13 Αυγούστου 2018

Άναψαν τα (δημοσιογραφικά) αίματα

ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ ΧΑΡΗ ΞΥΔΗ ΣΤΟ FB ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΜΑΖΙΚΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΤΩΝ ΑΘΛΗΤΙΚΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

Μια ανάρτηση-σχόλιο από τον Χάρη Ξύδη για τις αθλητικές εφημερίδες και τα πρωτοσέλιδά τους τις ημέρες των ελληνικών επιτυχιών στον στίβο και στα «μικρά» σπορ, άναψε τα αίματα στο fb. Αρκετά στελέχη του ημερήσιου αθλητικού Τύπου σήκωσαν το γάντι παρεμβαίνοντας
στον «τοίχο» του Χ.Ξ., στην επαγγελματική διαδρομή τού οποίου καταγράφονται, μεταξύ άλλων, δύο επιτυχημένες εκδόσεις: του Sportime και του Goal. Το σχόλιό του είναι επικριτικό για τις σημερινές αθλητικές εκδόσεις  που «απέδειξαν την ανυπαρξία τους, την έλλειψη αντανακλαστικών, την ευθυνοφοβία τους για το κυκλοφοριακό κόστος και τη δυνατότητα να ιεραρχήσουν σωστά και δίκαια τα αθλητικά γεγονότα». Κάνει λόγο για «αυτογελοιοποίηση» των αθλητικών εφημερίδων την επομένη του αγώνα Ολυμπιακού - Λουκέρνης «όταν όλες ξεδίπλωσαν στα πρωτοσέλιδά τους διθυράμβους για τον "κόκκινο θρίαμβο" και ψέλλισαν κατιτίς για τη μοναδική επιτυχία των Στεφανίδου και Κυριακοπούλου». Ο δημοσιογράφος δεν διστάζει να αναφερθεί ονομαστικά σε εφημερίδες για την τακτική τους γράφοντας: «Αν από το Φως, τον Πρωταθλητή, την Πράσινη, την Ωρα, το Sportime και τις εφημερίδες της Θεσσαλονίκης (που ζουν τη δική τους νιρβάνα με τον "τυφώνα Σαββίδης") δεν έχεις απαιτήσεις για υπερβάσεις, τι να πεις για τη Sporday και τη Sport Live. Απογοήτευσαν παντοιοτρόπως και ποικιλοτρόπως».

Έντονες αντιδράσεις

Με δηκτικά σχόλια, ακόμα και αιχμηρές αναφορές για το επαγγελματική πορεία του Χάρη Ξύδη, απάντησαν στο «τοίχο» του διευθυντικά στελέχη των αθλητικών εφημερίδων. Ο διευθυντής του Πρωταθλητή, Σωτήρης Πουλόπουλος, ο εκδότης της Sportday, Τάσος Μπούρας, ο γενικός διευθυντής του Φωτός, Γιάννης Φιλέρης, οι υπεύθυνης της θεσσαλονικιώτικης Forza, Γιώργος Κουβεντίδης και Κώστας Βασιλόπουλος, ο υπεύθυνος μπάσκετ του σημερινού Sportime, Νίκος Μπουρλάκης, ενώ απάντηση έδωσε από την ιστοσελίδα της εφημερίδας και ο γενικός διευθυντής του Sportime Γεράσιμος Μανωλίδης. Ωστόσο υπήρξαν και ήπια έως ευμενή σχόλια από δημοσιογράφους.

Ο εκδότης της Sportday (στην οποία γίνεται ειδική αναφορά, όπως και στη Live Sport) Τάσος Μπούρας, απευθυνόμενος στον βετεράνο δημοσιογράφο αναφέρει ότι αδικεί τους συναδέλφους του «που δίνουν μάχη για τη επιβίωση», κάνει λόγο για παλιά επαγγελματικά λάθη του Χάρη Ξύδη και τον καλεί να μη συγκρίνει διαφορετικές εποχές

«Αφήστε μας να παλεύουμε»

Ο διευθυντής του Πρωταθλητή, ο Σωτήρης Πουλόπουλος, αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «ωραία είναι έξω από τον χορό» και καλεί όποιον θέλει «να εκδώσει εφημερίδα και να μας τσακίσει». Προσθέτει ειρωνικά και επιθετικά: «Σχολιάστε πίνοντας το ωραίο σας καφεδάκι κι αφήστε μας να παλεύουμε!!! Με τα δικά μας λάθη. Όχι με τα ξένα....»

Για το Φως των Σπορ απάντησε ο γενικός διευθυντής του Γιάννης Φιλέρης. «Την ίδια μέρα η Εκίπ, που ας πούμε ότι είναι εφημερίδα πρότυπο, προτίμησε πρωτοσέλιδο ποδοσφαίρου (συνέντευξη του ιδιοκτήτη της Μαργέιγ) από τη νίκη του Γάλλου στα 3.000 μέτρα στιπλ Να της κάνουμε ... και της Εκίπ παρατήρηση;» γράφει μεταξύ άλλων.

Ο γενικός διευθυντής του Sportime Γεράσιμος Μανωλίδης απαντά από το σάιτ της εφημερίδας με σχόλιο που έχει τίτλο «Χάρη, έλα να βγάλεις πρωτοσέλιδο!» Γράφει ειρωνικά για «αστυνομία του Τύπου», για ανούσια κριτική και για μηδενισμό «της δουλειάς και του κόπου των σημερινών εργαζόμενων στον αθλητικό Τύπο». Από την ίδια εφημερίδα ο Νίκος Μπουρλάκης, υπεύθυνος του μπάσκετ, αναφέρει στο fb: «Λυπάμαι γιατί αγαπώ ιδιαίτερα τον Χάρη αλλά έχει βγάλει κακία». Προσθέτει ακόμα ότι: «Οι πωλήσεις χωρίς να υπολογίζουμε τις συνθήκες, αποτελούν αυθαίρετο συμπέρασμα αποτυχίας αν κάποιος θέλει να προσβάλει». 

Καυστική η Θεσσαλονίκη 

Από τη Θεσσαλονίκη οι Γιώργος Κουβεντίδης και Κώστας Βασιλόπουλος είναι καυστικοί και ειρωνικοί. «Να σας βγάλουμε ένα εισιτήριο να έρθετε Θεσσαλονίκη να μας δείξετε τι να κάνουμε» γράφει ο δεύτερος (με αναφορά σε παλιά εκδοτική προσπάθεια του Χ.Ξ. που δεν πέτυχε), ενώ ο πρώτος ισχυρίζεται ότι το παλιό διευθυντικό στέλεχος του αθλητικού Τύπου «βγάζει κακία και εμπάθεια για όσους προσπαθούν ακόμη και σήμερα να κρατήσουν ζωντανές τις εφημερίδες, συγκρίνοντας το σήμερα με μια εποχή που το ίντερνετ δεν ήταν ακόμη ούτε στην εποχή του dial up και ξεχνώντας ότι πριν απ΄ αυτόν η Αυριανή πουλούσε 200.000 φύλλα».

Δυο αναφορές

Από τα πολλά σχόλια που συνοδεύουν την επίμαχη ανάρτηση, άλλα επιθετικά, άλλα με σεβασμό και αναγνώριση της αξίας του Χάρη Ξύδη και άλλα σε μια προσπάθεια εκλογίκευσης, επιλέξαμε δύο ακόμα:
Ο Άγγελος Μενδρινός, παλιός συνεργάτης του Χ.Ξ. και στέλεχος στη διευθυντική πυραμίδα του παλιού Sportime, αναφέρει ανάμεσα σε άλλα: «Δάσκαλέ μας στο Sportime εσύ ρίσκαρες με μια εφημερίδα διαφορετική. Σήμερα το ρίσκο κοστίζει ακριβά. Γενικώς...»
Ο Θοδωρής Κοτσώνης, μεταξύ άλλων στέλεχος του αθλητικού τμήματος στο παλιό Βήμα, σχολιάζει: «Χάρη, είσαι σωστός!Πάνσωστος... Αλλά οι “καιροί ου μενετοί“».

Ακολουθήσετε το μπλογκ στη σελίδα του στο faceboook