Κυριακή 19 Αυγούστου 2018

Είσαι χονδροφοβικός μισογύνης

H πλέον πρόσφατη και συγκαλυμμένη μορφή ρατσισμού περιγράφεται με τον αδόκιμο (;) όρο χοντροφοβία και κάνει εκατομμύρια να αισθάνονται άβολα με το κορμί τους, ενώ αποδεδειγμένα αυτή προκαλεί ασθένειες και θανάτους και όχι τα παραπανίσια κιλά. Προκαλεί όμως και ακτιβιστική δράση εκ μέρους των θιγομένων.
«Παρακαλείσθε όλες οι παντελώς αγύμναστες και
πλαδαρές φίλες, που διαθέτετε ζελεδένια κοιλιά και πεσμένους γλουτούς, να κυκλοφορείτε φέτος ανέμελες και περήφανες στις παραλίες, διαλύοντας την “αισθητική” του κάθε τρίτου παρατηρητή που κάνει χονδροφοβικές και σεξιστικές σκέψεις. Σε περίπτωση μάλιστα που δείτε να γελάνε μαζί σας ή τύχει να σας αποκαλέσουν “φάλαινα”, προτείνουμε να πάρετε τα αγύμναστα ή και χονδρά κορμιά σας και να καθίσετε στο πρόσωπο του “αθώου” παρατηρητή, για να μη βλέπει γύρω του και πονάνε τα ματάκια του. Θα σηκωθείτε μόνον όταν παραδεχθεί ότι είναι ένας χονδροφοβικός μισογύνης και αφού του γίνει αντιληπτό ότι στην παραλία και παντού θα διακρίνει σώματα που είναι διαφορετικά από αυτά που έχει συνηθίσει να ορέγεται, καθώς και ότι δεν πηγαίνουμε στην παραλία για να μας κρίνουν και να μας βαθμολογούν, αλλά για να δροσίσουμε την κορμάρα μας».
Από κείμενο που κυκλοφόρησε η ομάδα Fat Unicorns

Fat shaming
Fat shaming είναι το να ξεφωνίζεις έναν άνθρωπο επειδή τα κιλά του δεν ταιριάζουν με τα στερεότυπα που κατασκευάζει η βιομηχανία της μόδας και της ευεξίας. «Χοντρή που τρώει ξεδιάντροπα», είναι το σχόλιο σε ανάρτηση με κοπέλα που τρώει το παγωτό της. «Χαλάει την αισθητική μου η φάλαινα», γιατί φοράει σορτσάκι.

Το ξεφώνημα δεν έχει πάτο, αφού κάθε χρόνο τα σχόλια γίνονται όλο και πιο δηλητηριώδη, όλο και πιο αιχμηρά, όλο και πιο ακραία - και φυσικά ξεδιάντροπα, αν και ενίοτε κρυμμένα πίσω από τη βολική ανωνυμία που προσφέρουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τα καλά νέα είναι πως πια σε παγκόσμιο επίπεδο οι άνθρωποι που δεν χωρούν στα γούστα της αστυνομίας της αισθητικής διεκδικούν την περηφάνια και την ορατότητα που τους ανήκει.

Είναι ένας από τους πιο σπουδαίους θεατρικούς ηθοποιούς της γενιάς του κι έδειχνε πάντα ένας άνθρωπος ευαίσθητος, τρυφερός και σκεπτόμενος. Ο άλλος είναι ένας νεαρός σχετικά συνθέτης - της ίδιας κατηγορίας: ευαίσθητος, τρυφερός και σκεπτόμενος. Ή, τουλάχιστον, έτσι νομίζαμε μέχρι που πρόσφατα αποφάσισαν και οι δύο να αναρτήσουν φωτογραφίες από εύσωμους ανθρώπους να λιάζονται σε μια παραλία. Τα λάικ έπεσαν βροχή, όπως και η χολή από τους άλλους χρήστες για τους... βέβηλα παχουλούς ανθρώπους.

Το να κράζεις τους χοντρούς είναι ίσως το πιο κανονικοποιημένο μίσος: οι χοντροί είναι αδιάφοροι - πως αλλιώς δεν δίνουν δυάρα για την εμφάνισή τους την ώρα που όλοι κοπανιόμαστε στα γυμναστήρια. Οι χοντροί είναι τεμπέληδες, οι χοντροί είναι αδύναμοι χαρακτήρες, οι χοντροί είναι...

** Απόσπασμα από θέμα της Ντίνας Δασκαλοπούλου στο efsyn.gr με πολλά στοιχεία και ιδιαίτερο ενδιαφέρον (τίτλος του «Χοντροί είστε και... φαίνεστε»). Δείτε το ολόκληρο εδώ

Το μπλογκ του harddog στο facebook