Δευτέρα, 13 Αυγούστου 2018

Σπάει (πάλι) η αργία του Τύπου!

ΚΥΚΛΟΦΟΡΟΥΝ ΤΑ ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΦΥΛΛΑ – ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΕΡΓΟ ΘΕΑΤΕΣ ΟΠΩΣ ΤΟΝ ΠΕΡΑΣΜΕΝΟ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟ – Η ΑΠΕΙΛΗ ΤΗΣ ΕΣΗΕΑ ΤΟΤΕ, ΠΟΥ ΔΕΝ ΦΟΒΙΣΕ, ΚΑΙ Η ΤΩΡΙΝΗ ΣΤΑΣΗ ΤΗΣ

Η κρίση, ο ανταγωνισμός και ο αγώνας επιβίωσης των εφημερίδων έχουν περιορίσει τις μέρες και τις ώρες ξεκούρασης των αθλητικών συντακτών και των τεχνικών που
εργάζονται μαζί τους. Είναι που είναι από καταβολής του ο κλάδος επιβαρυμένος εργασιακά, αφού πάντα υπήρχαν για τις ημερήσιες αθλητικές εφημερίδες επτά εκδόσεις την εβδομάδα, ήρθε στα χρόνια της κρίσης και το ψαλίδισμα κάποιων αργιών (ή η μεταφορά τους κατά πώς βόλευε την κάθε εκδοτική επιχείρηση) για να τον επιβαρύνει ακόμα περισσότερο.

Στο δια ταύτα τώρα: ορισμένες αθλητικές εφημερίδες, αν όχι οι περισσότερες, δεν θα τηρήσουν φέτος την αργία του 15Αύγουστου -ούτε θα τη μεταθέσουν όπως συνέβαινε με άλλες αργίες τα τελευταία χρόνια. Ο λόγος είναι προφανής: διανύουμε μια γεμάτη ποδοσφαιρικά εβδομάδα αφού την Τρίτη αγωνίζονται οι ΑΕΚ, ΠΑΟΚ και την Πέμπτη ο Ολυμπιακός.

Η πρώτη εφημερίδα που εκδήλωσε την πρόθεση να κυκλοφορήσει όλο το επταήμερο είναι μία ευρύτερης αποδοχής, βεβαιώνοντας ότι θα καλύψει με τις νόμιμες προσαυξήσεις όσους εργαστούν ανήμερα. Από εκεί και πέρα κάποιες εφημερίδες που είχαν πρόθεση να τηρήσουν την αργία άλλαξαν άποψη και θα κυκλοφορήσουν όλες τις ημέρες της τρέχουσας εβδομάδας. Αυτό, βέβαια, δημιουργεί κακό προηγούμενο (πέρα από τα άλλα... προηγούμενα) και αναμένονται ανάλογες κινήσεις και στο μέλλον.

Τον Ιανουάριο

Το «προηγούμενο» 

Δεν είναι η πρώτη φορά, λοιπόν, που μια άλλοτε υποχρεωτική αργία σπάει. Τώρα, σύμφωνα με τη διατύπωση της ΕΣΗΕΑ, δεν μπορούμε να τη χαρακτηρίσουμε «υποχρεωτική», με την έννοια που είχε παλιά η λέξη, καθώς η ανακοίνωσή της (ημερομηνία 7 Αυγούστου) αναφέρει γενικά για τις εφημερίδες –και όχι μόνο για τις αθλητικές: «Οι συντάκτες, που θα εργαστούν την Τετάρτη, 15 Αυγούστου 2018, θα αμειφθούν όπως όταν εργάζονται στις αργίες».Τον Αύγουστο
Ένωση τον περασμένο Ιανουάριο, όταν έγιναν
γνωστές οι κινήσεις εκδοτών για να παρακαμφθεί η αργία των Θεοφανείων, είχε κρατήσει σκληρή στάση τονίζοντας σε δεύτερη ανακοίνωσή της: «Υπενθυμίζουμε ότι η αργία των Θεοφανείων είναι υποχρεωτική και δεν καταργείται με απόφαση εκδοτών!» 

Τότε μάλιστα είχε απειλήσει ευθέως «σε περίπτωση παραβίασης της εργατικής νομοθεσίας». Τελικά, μόνο δύο από το σύνολο των αθλητικών εφημερίδων δεν κυκλοφόρησαν, όπως μπορείτε να δείτε εδώ μαζί με άλλα στοιχεία, αλλά δεν μάθαμε για καμιά «νόμιμη ενέργεια» της Ένωσης εναντίον αυτών που αγνόησαν τον νόμο και την ίδια. Εκτός αν έγινε και μας έχει διαφύγει.