Τετάρτη 1 Αυγούστου 2018

Εθνική καταρράκωση

Η 23η Ιουλίου είναι ο Ρουβίκωνας-σύνορο της σύγχρονης Ελλάδας: τον πέρασε και δεν γυρίζει πίσω. Μετά από την Καταστροφή του Ιουλίου τίποτα δεν είναι πια ίδιο. Το Μάτι-παρανάλωμα προκαλεί συναισθηματικές ζημιές που προσιδιάζουν με αυτές που αφήνει πίσω ένας πόλεμος. Πόλεμος χωρίς
εξωτερικό εχθρό. Ο εχθρός είναι εντός, είναι μέσα μας. Είναι ο εαυτός μας. Είναι το κράτος μας. Είναι η αυθαιρεσία μας. Ούτε τα μνημόνια έφεραν τόση εθνική καταρράκωση, τόση απογοήτευση της φυλής, όση η πυρπόληση της Αττικής και οι μαρτυρικοί θάνατοι από την Καταστροφή του Ιουλίου. Η φωτιά απελευθέρωσε στο οικόπεδο της Ελλάδας ασύλληπτες ποσότητες πυροκλαστικής ροής από το εσωτερικό μας ηφαίστειο. Και εκτόξευσε διάφορα μικρο-.
Μικρόνοια.
Μικροκομματισμό.
Μικροπρέπεια.
Μικροσυμφέροντα.
Μικροκροπολιτική. 
Μικροψυχία.
Η Καταστροφή του Ιουλίου ανέδειξε την αβάσταχτη ελαφρότητα του καμένου Τύπου, των καμένων εγκεφάλων, των καμένων πολιτικών αλλά, το δυστυχέστερο, μιας μερίδας κατακαημένων πολιτών με άρρωστη πολυξεροσίνη που βρίσκει πρόσφορο περιβάλλον να αναπτυχθεί στο διαδικτυακό εργαστήρι ψυχοθεραπείας. Εκεί όπου, αν καλοκοιτάξουμε, θα καταλάβουμε ότι δεν υπάρχει μεγαλύτερη απογοήτευση από αυτήν που μας προκαλεί ο ίδιος μας ο εαυτός.
Αρκεί να μπορείς να δεις μέσα σου –και δεν χρειάζεται το βλέμμα να φτάσει  πολύ βαθιά για να το διαπιστώσεις.