Δευτέρα, 14 Μαΐου 2018

«Δεν διαθέτουμε ηλίθιο τραγούδι» (για να στείλουμε στη Γιουροβίζιον...)

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΜΕΓΙΣΤΟΥ ΜΑΝΟΥ ΧΑΤΖΙΔΑΚΙ ΣΤΙΣ ΕΠΙΚΡΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ '76 ΚΑΙ ΤΟ ΜΟΙΡΟΛΟΪ ΤΗΣ ΜΑΡΙΖΑΣ

Πάει κι αυτή η ...«Εξω-βύζιον»! Κατάντησε ένα σαχλό πανηγύρι και δεν θυμίζει τον παλιό, μεστό διαγωνισμό.
Γι αυτό, ας θυμηθούμε τι
έγινε το 1976, τότε που η χώρα μας μετείχε για δεύτερη φορά και που η ΕΡΤ ήταν προπύργιο ποιότητας.
Η ανάθεση για την συμμετοχή έγινε ξαφνικά από τον Μάνο Χατζιδάκι, που ήταν τότε αφεντικό στην ΕΡΤ.
Όλα συνέβησαν μέσα σε ένα βράδυ, όταν ο Μάνος τηλεφώνησε στην Μαρίζα Κωχ και της είπε: «Πάρε ένα λαούτο και φύγε για τη Χάγη!» Ο Μάνος ήθελε το τραγούδι μέσα σε μια νύχτα, για να προλάβουν να κατοχυρώσουν την συμμετοχή της Ελλάδας στο διαγωνισμό.
Μαζί με τον Μάικ Ροζάκη, έγραψαν μέσα από το τηλέφωνο το τραγούδι «Παναγιά μου – Παναγιά μου» ένα μοιρολόι-καταγγελία για την τουρκική εισβολή και κατοχή στην Κύπρο. Όταν το περιεχόμενο του τραγουδιού έγινε γνωστό, οι Τούρκοι που ζούσαν μόνιμα στην Ολλανδία, έκαναν εκεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας!

Στις 3 Απριλίου 1976, η Μαρίζα ,αγέρωχη και μαυροντυμένη, βγήκε στη σκηνή, ενώ την συμβούλευαν να μην το τολμήσει, αφού διέτρεχε άμεσο κίνδυνο η ζωή της.
Οι διοργανωτές, την πληροφόρησαν λίγα δευτερόλεπτα πριν εμφανιστεί, ότι κάπου υπήρχε ελεύθερος σκοπευτής με εντολή αν χρειαστεί να την πυροβολήσει.
Εκείνη , αγνοώντας τις απειλές πάτησε δυνατά στο σανίδι και ερμήνευσε το μοιρολόι που εξιστορούσε τις θηριωδίες των Τούρκων στην Κύπρο.
Η τουρκική τηλεόραση δεν μετέδωσε την ελληνική συμμετοχή και εκείνη την ώρα μετέδωσε πρόγραμμα με τον χορό της κοιλιάς!
Η Ελλάδα πήρε την 13η θέση το διαγωνισμό, συγκεντρώνοντας μόλις 20 βαθμούς, οι οκτώ εκ των οποίων ήταν από τη Γαλλία. Πέντε έδωσε Ιταλία, τέσσερις η Ισλανδία, δύο το Βέλγιο κι έναν η Πορτογαλία.

Η θέση, όμως, ήταν το τελευταίο που απασχολούσε τους συμμετέχοντες στην ελληνική αποστολή.
Κατά την επιστροφή τους στην πατρίδα, ο Μάνος Χατζιδάκις με επιστολή στον Τύπο ξεκαθάρισε:
«Διάβασα πολλές επικρίσεις εναντίον της Ραδιοφωνίας, για το ότι δεν εναρμονίστηκε με το επίπεδο της Eurovision και για το ότι δεν έγινε “δημοκρατικότερα” η επιλογή, ώστε “να πετύχουμε”. Πουθενά δε διάβασα τη μόνη, τη μία και τη σωστή άποψη. Ότι δε διαθέτουμε ηλίθιο τραγούδι και είμαστε μια χώρα που έχει τεράστια και αξιόλογη μουσική παράδοση. Λάβαμε μέρος, διότι έπρεπε να δηλώσουμε παρουσία. Διαλέξαμε ένα τραγούδι που μας ταιριάζει και δε μας έκαμε εκ των υστέρων να ντραπούμε. Αν πετυχαίναμε, ίσως να ντρεπόμουν, μια κι εγώ προσωπικά σαν υπεύθυνος, πρώτη φορά συνειδητοποίησα το επίπεδο του θορυβώδους αυτού διαγωνισμού».
Καταλάβατε τι σημαίνει γνώση και επίγνωση;

Δημήτρης Καπράνος 
(Ανάρτηση στο fb του συνάδελφου -με τον οποίο έχουμε παλιές κοινές διαδρομές σε πολύ πρώιμα επαγγελματικά χρόνια)  

Ακολουθήστε το μπλογκ στο facebook και κάνετε like, αν σας αρέσει, πατώντας εδώ