Σάββατο 12 Μαΐου 2018

Το μισό βήμα της ΕΣΗΕΑ…

… KAI Η ΑΠΟΥΣΙΑ ΤΗΣ ΕΣΗΕΜ-Θ ΑΠΟ ΜΙΑ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΜΕΝΗ ΚΟΙΝΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Στο παρά πέντε του τελικού Κυπέλλου η ΕΣΗΕΑ (και ο ΠΣΑΤ συνακόλουθα) ανακλαδίστηκε στην περιστροφική πολυθρόνα
της και είπε να ρίξει μια ματιά στον χαμό που γίνεται με τα πάθη των οπαδών-δημοσιογράφων που θα βρεθούν απόψε πλάι πλάι και «απέναντι» στα δημοσιογραφικά θεωρεία του ΟΑΚΑ. Οι φήμες, που έγιναν πληροφορίες (όπως έγραψε εδώ ο Harddog στο σχετικό σχόλιό του) ότι είχε ζητηθεί να υπάρξουν μέτρα ασφαλείας στον χώρο των θεωρείων δεν την ενεργοποίησαν ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ και ΓΡΗΓΟΡΑ. Η γνωστή νωχέλεια και πάλι, η επαναλαμβανόμενη στάση της παρακολούθησης των γεγονότων με τα χέρια στην τσέπη πριν αποφασίσει να τα βγάλει, να τα σηκώσει και να τους φωνάξει: «Βρε, τι γίνεται εδώ; Δημοσιογράφοι κατά δημοσιογράφων; Τρελαθήκατε; Τρελαθήκαμε;»

Φαίνεται πως ναι, ο κλάδος έχει τρελαθεί. Και η ΕΣΗΕΑ με τον ΠΣΑΤ σε κοινή ανακοίνωση, που αρχίζει με αναφορά στις «αντίξοες οικονομικές, εργασιακές και κοινωνικές συνθήκες κ.λπ.» μιλάει για «ελάχιστους δημοσιογράφους που εμπλέκονται σε προσωπικές αντεγκλήσεις με συναδέλφους» και θυμίζει το άρθρο 1 των  Αρχών Δεοντολογίας του Δημοσιογραφικού Επαγγέλματος που αναφέρει… κ.λπ. κ.λπ.

Τελικά, η ΕΣΗΕΑ έκανε το βήμα –καθυστερημένα, γιατί ο πόλεμος στον χώρο (μας) σοβεί από καιρό και ξέσπασε πρόσφατα– αλλά και αυτό το ράθυμο βήμα ήταν μισό. Γιατί δεν κάλεσε (ή μήπως κάλεσε και δεν βρήκε ανταπόκριση;) και την Ένωση Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας-Θράκης να συνυπογράψει την κοινή ανακοίνωση; Κάτι που είναι απαραίτητο επειδή, βέβαια, οι «ελάχιστοι δημοσιογράφοι που εμπλέκονται σε προσωπικές αντεγκλήσεις» δεν είναι μόνο ρεπόρτερ της ΑΕΚ που ξεκατινιάζονται στα κείμενά τους ενόψει τελικού –και όχι μόνο. Είναι και ρεπόρτερ του ΠΑΟΚ που ξεσκίζονται σε διαδικτυακές παλαίστρες με ΑΕΚτσήδες. Και καλά, ο ΠΣΑΤ καλύπτει όλους τους αθλητικούς συντάκτες πανελλαδικά –Αθηναίους, Θεσσαλονικείς και της Περιφέρειας. Η ΕΣΗΕΑ όμως δεν χρειάζεται τη στήριξη στα μαθήματα όψιμης νουθεσίας από την αδελφή Ένωση, την ΕΣΗΕΜ-Θ, για τα δικά της μέλη που εμπλέκονται και συμπλέκονται με τους «ελάχιστους»;

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: Ο ΠΣΑΤ δραστηριοποιήθηκε πολύ νωρίτερα και ουσιαστικότερα. Είχε εκδώσει από τις 4 Μαΐου ανακοίνωση (με τίτλο «ΨΥΧΡΑΙΜΙΑ ΠΑΙΔΙΑ! Το ποδόσφαιρο δεν είναι πόλεμος»), ενώ  διοργάνωσε για χθες, Παρασκευή βράδυ, στα Μελίσσια ποδοσφαιρικό αγώνα (καλής θέλησης, φυσικά) μεταξύ Μικτής Ομάδας ρεπόρτερ ΑΕΚ-ΠΑΟΚ και Μικτής Ομάδας δημοσιογράφων που μετέχουν στο πρωτάθλημα Τύπου. Ουδεμία σημασία έχει το αποτέλεσμα. Σημασία έχει ο συμβολισμός της κίνησης και ο (απίστευτος πριν λίγο καιρό) λόγος που οδήγησε σε αυτόν τον συμβολισμό. Στον αγώνα παραβρέθηκε, πέρα από το προεδρείο του ΠΣΑΤ, η πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Μαρία Αντωνιάδου.

** Διαβάστε εδώ, από τους Zoornalistas, την κοινή ανακοίνωση ΕΣΗΕΑ-ΠΣΑΤ