Τετάρτη 23 Μαΐου 2018

Τσίμας: «Προφανώς ατυχής ο τρόπος που το διατύπωσα»

ΠΩΣ ΑΠΑΝΤΑΕΙ ΣΕ ΣΧΟΛΙΟ ΤΗΣ ΑΥΓΗΣ – ΠΟΥ ΣΥΜΦΩΝΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ – «ΔΙΝΟΥΝ ΑΛΛΟΘΙ ΣΤΟΥΣ ΤΡΑΜΠΟΥΚΟΥΣ»

Απάντηση-διευκρίνιση για το πολυσυζητημένο σχόλιό του στον τηλεοπτικό ΣΚΑΪ έδωσε ο Παύλος Τσίμας στη ραδιοφωνική του εκπομπή, στο «Ημερολόγιο» στον ΣΚΑΪ fm που μεταδίδεται καθημερινά στις 10 το πρωί. Παραδέχτηκε ότι ο τρόπος που διατύπωσε την άποψή του «είναι 
προφανώς ατυχής» και υποστήριξε ότι «θα πρέπει να είναι πολύ κακόπιστος κάποιος για να μη βλέπει την ουσία του επιχειρήματος». Μιλώντας γενικότερα για το θέμα της βίας θέλησε να πει «κάτι επί προσωπικού», όπως ανέφερε. Παρέκαμψε το γεγονός ότι δέχτηκε πλήθος επικρίσεων για την επίμαχη τοποθέτησή του και αναφέρθηκε σε ένα «μικρό σημείωμα», όπως το χαρακτήρισε, της Αυγής:

«Σήμερα η Αυγή με ψέγει σε ένα μικρό σημείωμά της διότι σε ένα σχόλιο προχθές στην τηλεόραση είπα ότι ήταν λάθος τότε να λέμε ότι υπάρχει βία την οποία μπορούμε να ανεχόμαστε και να δικαιολογούμε και βία που δεν ανεχόμαστε και την καταδικάζουμε. Διότι αυτό αν συμβεί περιστασιακά δεν πειράζει, αλλά όταν η βία γίνεται συστηματική και δημιουργεί τον εθισμό στη βία καταντά επικίνδυνο. Ο τρόπος που το διατύπωσα ήταν προφανώς ατυχής αλλά πρέπει να είναι πολύ κακόπιστος κάποιος για να μη βλέπει την ουσία του επιχειρήματος –ή αν διαφωνεί με αυτό ας το πει. Αν θεωρεί ότι δεν πειράζει να ανεχόμαστε μια ήπιας έντασης βία, αρκεί να καταδικάζουμε τη βία όταν γίνεται πάρα πολύ έντονη ή όταν απειλεί εμάς ή όταν ενοχλεί εμάς ή όταν προέρχεται από ιδεολογικά αντιπάλους χώρους, τότε θα πρέπει να το πει και να αναλάβει την ευθύνη γι αυτήν την άποψη».

«Δίνει άλλοθι στους τραμπούκους»

Πριν φτάσει στην τοποθέτησή του «επί προσωπικού», είχε σχολιάσει τα γεγονότα γύρω από την επίθεση κατά Μπουτάρη και όσα ακολούθησαν. Αυτό έγινε στην επισκόπηση του Τύπου της Τετάρτης, όταν αναφέρθηκε στο βασικό θέμα της Εφημερίδας των Συντακτών για «Επικίνδυνη πόλωση» με την αντιπαράθεση των κομμάτων γύρω από τη βία. Είπε συγκεκριμένα:

«Ο τίτλος (σημ.: της Εφ.Συν) επισημαίνει κάτι με το οποίο απολύτως συμφωνώ. Ένα πράγμα είναι η ίδια η επίθεση και ο κίνδυνος που αυτή η επίθεση επισημαίνει, ο κίνδυνος δηλαδή να ξαναμπούμε σε έναν φαύλο κύκλο βίας. Είχαμε για κάποια χρόνια μια κλιμάκωση βίας, ένα σπιράλ βίας που κλιμακωνόταν μέρα με την ημέρα και καμιά φορά το δικαιολογούσαν πολλοί στο όνομα ενός ιερού αντιμνημονιακού αγώνα στα πλαίσια του οποίου δεν πειράζει να πέφτει και καμιά καρπαζιά. Ο κίνδυνους είναι τώρα να πέσουμε σε μια κατάσταση όπου ο ιερός μακεδονικός αγώνας για το όνομα της γειτονικής χώρας να δικαιολογεί ή να εκτρέφει ένα αντίστοιχο κλίμα βίας. Οι τραμπούκοι είναι πάντα τραμπούκοι και πάντα θα υπάρχουν κάποιοι οι οποίοι επικοινωνούν δια της βίας, επικυρώνουν την ύπαρξή τους δια της βίας, γοητεύονται από τη βία ή χρησιμοποιούν τη βία ως πολιτικό επιχείρημα. Το ερώτημα είναι αν το ανεχόμαστε, αν του αφήνουμε περιθώρια, αν του δίνουμε άλλοθι. Και φοβάμαι ότι η συζήτηση έτσι όπως ξέσπασε από τη Δευτέρα και ύστερα, να κατηγορεί το ένα κόμμα το άλλο ότι την υποκινεί, την υποθάλπει ή την υποκινούσε παλιά, κάνει ακριβώς αυτό: νομιμοποιεί και δίνει άλλοθι στη βία, δίνει άλλοθι στους τραμπούκους. Και είναι χρήσιμο να το ξανασκεφτούμε ότι η βία μπορεί να μην είναι ίδια, μπορεί να έχει διαβαθμίσεις. Να υπάρχουν μορφές βίας που είναι, πώς να το πω, χαμηλής έντασης, αλλά δεν σημαίνει ότι είναι ακίνδυνες. Γιατί αυτές ακριβώς, οι χαμηλής έντασης βίες είναι που δημιουργούν τον εθισμό στη βία και επιτρέπουν ή αφήνουν τον περιθώριο ή διευκολύνουν την εκδήλωση και εκείνων οι οποίοι έχουν τη βία κατ’ εξοχήν ιδεολογία τους».