Πέμπτη 12 Απριλίου 2018

Αυτοί να πάνε στην πρώτη γραμμή

Η ΕΠΟΧΗ ΤΩΝ ΔΙΕΘΝΟΛΟΓΩΝ, ΤΟ ΠΟΥΚΑΜΙΣΟ ΠΑΡΑΛΛΑΓΗΣ ΤΟΥ ΒΕΡΥΚΙΟΥ ΚΑΙ ΟΙ ΠΟΛΕΜΙΚΕΣ ΦΩΝΕΣ

Άλλοτε ήταν οι εποχές των σεισμολόγων, των μετεωρολόγων και των λοιμωξιολόγων. Τώρα είναι η εποχή τών διεθνολόγων. Καθηγητές-αναλυτές προβλέπουν, σχεδόν με βεβαιότητα, το μέλλον στο Αιγαίο, στα Βαλκάνια, στον Κόσμο. Μας έλεγαν ότι η Τουρκία ήταν στριμωγμένη στο Αφρίν και
αυτό προκαλούσε τη νευρική συμπεριφορά της απέναντι στην Ελλάδα –για εσωτερική κατανάλωση– αλλά το Αφρίν έπεσε στα νύχια της και τώρα βγάζει γλώσσα ακόμα και στους Ρώσους που δια στόματος Λαμπρόφ της ζητούν να παραδώσει ξανά την πόλη στις συριακές δυνάμεις. Διαβλέπουν αντίδραση από τη Δύση όταν Ιταλία στέλνει αντιτορπιλικό στην κυπριακή ΑΟΖ επειδή οι Τούρκοι εμπόδιζαν το ιταλικό γεωτρύπανο, αλλά σε λίγο καιρό διαβάζαμε ότι Γάλλοι και Ιταλοί διαπραγματεύονται με τους Τούρκους για την πώληση όπλων.

Διεθνολόγοι δίνουν συμβουλές στην κυβέρνηση για το πώς πρέπει να συμπεριφερθούμε ως χώρα και ζητούν αποφασιστικότητα στην κρίση με τους προβληματικούς γείτονες. Ένας από αυτούς, ο καθηγητής Μάζης, λέει πως η ήπια συμπεριφορά απέναντι στην Τουρκία είναι σαν να προσπαθείς να ημερέψεις την τίγρη χαϊδεύοντας το τρίχωμά της προς τη φορά τού πέλους.

Την ίδια ώρα η πολεμοκαπηλία ξυπνάει στα εσώτερα πολλών που μονοπωλούν τον πατριωτισμό, ενώ τα τουρκικά κόλπα βάζουν δυναμίτη στον τουρισμό και τορπιλίζουν την μπαταρισμένη οικονομία της χώρας. Πολεμικές κορώνες βγαίνουν εύκολα από λαρύγγια που νιώθουν ασφάλεια. Φυσικά, αν χρειαστεί η Ελλάδα και οι Έλληνες ξέρουν τι πρέπει να κάνουν. Το ξέρουν από την Ιστορία και από την καρδιά τους.

Αλλά προς το παρόν η Ελλάδα πρέπει να προσέχει τις παγίδες που στήνουν οι απέναντι, χωρίς να ανεβάζει τους τόνους όπως θέλουν οι πολεμομανείς. Και χωρίς ο καθένας – κυριολεκτικά ο καθένας–  να πουλάει εκ του ασφαλούς εθνικό αντριλίκι. Αυτοί που θα βγάλουν το φίδι από στην τρύπα είναι τα νέα παιδιά που υπηρετούν και αυτά που θα κληθούν στα όπλα. Των οποίων οι ζωή είναι ανεκτίμητη. Αυτά τα παιδιά, αν και όταν χρειαστεί, θα είναι εκεί. Όπου δεν θα είναι όσοι εξαπολύουν φραστικούς πολεμικούς μύδρους. Όπως δεν θα είναι ο καθένας που φοράει πουκάμισο παραλλαγής, σαν τον Βερύκιο για παράδειγμα, και βγαίνει λαϊκίζοντας στην τηλεόραση. Αυτοί που βιάζονται να πολεμήσουμε ας πάνε στην πρώτη γραμμή αν χρειαστεί. Να γίνουν ήρωες στην πράξη, όχι στα λόγια.

Ακολουθήστε το μπλογκ στο facebook και κάνετε like, αν σας αρέσει, πατώντας εδώ