Τετάρτη, 21 Μαρτίου 2018

Η Θεσσαλονίκη γιορτάζει την Ποίηση

Από την πρώτη χρονιά το 2006 που η UNESCO καθιέρωσε  την 21η Μαρτίου ως Ημέρα Παγκόσμιας Ποίησης, ο Σύνδεσμος Εκδοτών Βόρειας Ελλάδας μαζί  με τους ποιητές της πόλης μας  γιορτάζουν συνεχώς με εκδηλώσεις την Ποίηση. Φέτος είναι αφιερωμένη σε
έναν από τους μεγαλύτερους ποιητές όλων των εποχών, στον ποιητή του «Ερωτόκριτου» Βιτσέντζο Κορνάρο, στο πλαίσιο του 2018 «Ευρωπαϊκού Έτους Πολιτιστικής Κληρονομιάς».
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί τη Τετάρτη 21 Μαρτίου 2018  και ώρα 19.00  στο χώρο της Διεύθυνσης Πολιτισμού, Κέντρο Μουσικής, Διεύθυνση Μουσικών Δραστηριοτήτων του Δήμου Θεσσαλονίκης, (Κουντουριώτου 17, απέναντι από το Λιμάνι ).
Στην Γιορτή συμμετέχει το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος μέσω των ηθοποιών του (Νεφέλη Ανθοπούλου Δημήτρης Τσιλινίκος), οι οποίοι θα μας διαβάσουν  αποσπάσματα από τον «Ερωτόκριτο».
Επίσης ο καταξιωμένος στιχουργός μεγάλων επιτυχιών  Φίλιππος Γράψας θα αναφερθεί στον μεγάλο Ποιητή
Η ερμηνεύτρια –ποιήτρια Ντίνα Παπαϊωάννου θα συμμετέχει  μουσικά και ποιητικά ερμηνεύοντας τραγούδια γραμμένα από μεγάλους ποιητές- στιχουργούς – μουσικούς.
Παράλληλα με την απαγγελία ποιημάτων και από μαθητές που έχουν διακριθεί στον Πανελλήνιο Ποιητικό Μαθητικό Διαγωνισμό που πραγματοποιεί ο Σ.ΕΚ.Β.Ε. κάθε χρόνο με την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων στην εκδήλωση θα συμμετέχουν και δύο σπουδαίες χορωδίες του Συλλόγου Νιγριτινών Θεσσαλονίκης «Ο Βισάλτης» και του Πολιτιστικού Συλλόγου «Η Φωνή των Μακεδόνων», καθώς και ένα σχήμα μουσικό «Οι πεπεισμένοι λαϊκά».

Με αφορμή το Ευρωπαϊκό Έτος Πολιτιστικής Κληρονομιάς η Σμαράγδα Παπαδοπούλου-Μανταδάκη, επικ. καθ. Παιδαγωγικής Σχολή, με  σύντομη εισήγηση της θα αναφερθεί στην «Ποίηση και Ιστορική Μνήμη» μαζί με την  Ελένη Καρασαββίδου, καθηγήτρια ΕΔΙΠ Παν/μίου Ιωαννίνων που θα μιλήσει για τις «Στιγμές της Τοπικής Ιστορίας μέσα από την Ποίηση» .

Γιορτάζουμε  την ποίηση με δικά σας ποιήματα και με τραγούδια που έχουν μελοποιηθεί. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

** Το κείμενο είναι από δελτίο Τύπου που λάβαμε.