Σάββατο, 10 Φεβρουαρίου 2018

Νέοι αναγνώστες (;) για τη Real News

Με cd τραγουδιών του Μίκη Θεοδωράκη κυκλοφορεί KAI αυτήν την Κυριακή η Real News. Το «και» επιβάλλεται να τονιστεί, γιατί είναι η τέταρτη φορά σε λιγότερο από μια πενταετία κατά την οποία η εφημερίδα προσφέρει δουλειά του μεγάλου μουσικοσυνθέτη. Αυτό, φυσικά, δεν συνηθίζεται αφού ένας καλλιτέχνης που «πουλάει» σε συγκεκριμένο αναγνωστικό κοινό δεν είναι εύκολο να ξαναπουλήσει σε μεγάλο βαθμό. Αλλά πλέον ο Μίκης, με τις συνταρακτικές συναισθηματικές αλλαγές που προκάλεσε στους Έλληνες,
και τις ανατροπές σε συμπάθειες ή αντιπάθειες, διαμόρφωσε ένα καινούργιο ακροατήριο.

Σε αυτό, προφανώς, ποντάρει η Real News κυκλοφορώντας πάλι (και μετά από σχετικά λίγα χρόνια) με Θεοδωράκη, φτάνοντας έτσι, συνολικά, τα 11 cd σε διάστημα περίπου τεσσερσήμισι χρόνων! Η αμέσως προηγούμενη προσφορά –και αν δεν μας έχει ξεφύγει κάποια ενδιάμεση– ήταν το 2015, τέτοια εποχή, οπότε ο Real News πρόσφερε σε τρία cd το άλμπουμ «Ο Παγκόσμιος Μίκης» (δεύτερη φωτό), ενώ αυτήν την Κυριακή δίνει σε δύο δίσκους «Τα τραγούδια που αγαπήσαμε». 


Να δοκιμάσει και «Τα τραγούδια της εξορίας»;

Να δούμε αν αγοράζει cd με εκτελέσεις Μίκη όλος αυτός ο κόσμος που μόλις τώρα ανακάλυψε τον πολιτικό του λόγο. Αν οι πωλήσεις πάνε καλά, γιατί να μην τους δώσει η Real σε επόμενη έκδοση και «Τα τραγούδια της εξορίας» που τα είχε προσφορά τον Μάρτιο του 2014 (τρίτη φωτό). Λίγα, σχετικά, χρόνια έχουν περάσει, αλλά είπαμε: υπάρχει νέο κοινό που αγάπησε τον Μίκη.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ 1: Το ερωτηματικό του τίτλου στους «αναγνώστες», δεν αφορά μόνο τη Real αλλά ολόκληρο τον κυριακάτικο Τύπο. Η κυκλοφορία του οποίου ανεβοκατεβαίνει θεαματικά –κατά χιλιάδες!– από Κυριακή σε Κυριακή, ανάλογα με το τι του προσφέρει κάθε εφημερίδα (δείτε στους Zoornalistas εδώ, αλλά και εδώ). Και αυτοί οι χιλιάδες που έρχονται και φεύγουν, δεν πιστώνεται ως σταθεροί αναγνώστες των ίδιων εντύπων.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Βέβαια, ο Μίκης έχει καταναλωθεί κατά κόρον από τον Τύπο -και είναι φυσικό αυτό λόγω του τεράστιου μεγέθους του. Μία από τις σημαντικές προσφορές είναι και το «Ξαναδιαβάζοντας τον Μίκη» από την Εφημερίδα των Συντακτών. Επρόκειτο για τέσσερα cd με δουλειές του Θεοδωράκη τραγουδημένες όχι από τους καλλιτέχνες που ο ίδιος συνήθως προτιμούσε, αλλά από τελείως διαφορετικές φωνές. Ήταν ο Μηλιώκας, ο Λάκης Παπαδόπουλος, η Αρλέτα, ο Γιάννης Μποστατζόγλου, ο Κώστας Καραφώτης και πάρα πολλοί άλλοι. 

ΣΗΜΕΙΩΣΗ 3: Φυσικά, η Real News τη δουλειά της κάνει (και καλά την κάνει) προσφέροντας cd ενός ονόματος που βρέθηκε μια εβδομάδα πριν, τόσο δυνατά στην επικαιρότητα. Να δούμε αν θα κάνουν τη δουλειά τους και εκείνοι που ενθουσιάστηκαν όψιμα από τη Μίκη. Τα «θα δούμε» είναι σχήμα λόγο, αφού η Real δεν ανακοινώνει τις κυκλοφορίες της. Οπότε ΔΕΝ θα δούμε την αποδοτικότητα της προσφοράς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ ΣΤΟΝ HARDDOG:
1) Ο Μίκης του καλοκαιριού, ο Μίκης του φθινοπώρου και ο Μίκης του χειμώνα
2) Τον Μίκη δεν τον ακουμπάς 

Ακολουθήστε το μπλογκ στο facebook και κάνετε like, αν σας αρέσει, πατώντας εδώ