Τετάρτη, 7 Φεβρουαρίου 2018

Ο Μίκης του καλοκαιριού, ο Μίκης του φθινοπώρου και ο Μίκης του χειμώνα

ΠΟΣΟ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ ΕΧΟΥΜΕ ΑΚΟΥΣΕΙ, ΔΕΙ ΚΑΙ ΤΡΑΓΟΥΔΗΣΕΙ

Τον Μίκη Θεοδωράκη τον αγαπήσαμε σε όλες τις φάσεις της ζωής του. Αποκτήσαμε τους δίσκους του –και τους λιώσαμε από τις επαναλήψεις–, τον είδαμε σε συναυλίες, σε ταινίες (στην πολύ καλή του παλιού ελληνικού
κινηματογράφου «Η Αθήνα τη νύχτα» όπου παρελαύνουν δεκάδες μεγάλα καλλιτεχνικά ονόματα της δεκαετίας του ’60, μια ταινία που επαναλαμβάνεται στον Cosmote TV), τον ακούσαμε καθηλωμένοι στις συναρπαστικές αφηγήσεις της ζωής του στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, τον έχουμε στις δισκοθήκες μας, στους σκληρούς δίσκους των υπολογιστών και, φυσικά, περισσότερο τον έχουμε στην καρδιά μας. Εκεί που τον έβαλαν όψιμα άνθρωποι που ελάχιστα τους είχε απασχολήσει και δεν έχουν δίσκο του, ακόμα και από εκείνους των φτηνών προσφορών των εφημερίδων των τεσσάρων ευρώ.

Την Κυριακή ο πολύς κόσμος (οι... 140.000 ή το... ενάμισι εκατομμύριο) είδαν τον Μίκη στο καταχείμωνο. Πολύ λιγότεροι, αλλά κάθε άλλο παρά λίγοι, έχουμε δει τη ζωή του Μίκη τον Σεπτέμβριο του 2013 στη συναρπαστική εμπειρία της παράστασης της Μακρονήσου και τον Ιούνιο του 2013 τον ίδιο τον Μίκη στη μεγάλη συναυλία του Παναθηναϊκού Σταδίου. Ήταν η προτελευταία φορά που μίλησε μπροστά σε μέγα πλήθος με μέγα πάθος. Η τελευταία ήταν την περασμένη Κυριακή.

Θυμηθείτε ΕΔΩ τη βραδιά στην «Πύλη της Κολάσεως», στη Μακρόνησο των βασανισμών πριν από τεσσεράμισι χρόνια, και ζήστε ΕΔΩ την αποθέωση του τεράστιου συμβόλου στο Παναθηναϊκό Στάδιο, σε μια μεγάλη νύχτα της Αθήνας το περασμένο καλοκαίρι. Είναι δύο από τα πιο από καρδιάς θέματα που έχουν ανέβει σε τούτο το μπλογκ.

Και κάτι ακόμα: Ας αναρωτηθεί ο καθένας μας, που σήμερα είτε αποθεώνει είτε αποκαθηλώνει τον Θεοδωράκη, πόσο Μίκη έχει ακούσει, έχει δει και έχει τραγουδήσει στη ζωή του.