Πέμπτη, 22 Φεβρουαρίου 2018

Παρουσίαση βιβλίου

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Βιβλιόφιλοι Έδεσσας» και ο «Σύλλογος Ανάδειξης Προστασίας Ελληνικής Ιστορίας & Παράδοσης» οργανώνει την Κυριακή, 25 Φεβρουαρίου 2018 και ώρα 6.00 μ.μ.στην αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου του Δήμου (Βαρόσι), εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί με αφορμή την παρουσίαση του βιβλίου των Νικ. Βασιλειάδη-Δημ. Ευαγγελίδη: «Από τον Σλαβομακεδονισμό στον σκοπιανό μακεδονισμό- Η γενεαλογία μιας εθνολογικής λαθροχειρίας» των εκδόσεων «Μπαρμπουνάκης». Θα μιλήσουν ο
καθηγητής Νεώτερης και Σύγχρονης Ιστορίας του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Νικόλαος Βασιλειάδης και ο συγγραφέας Δημήτρης Ε. Ευαγγελίδης. Συντονιστής θα είναι ο δημοσιογράφος  Χρήστος Δημητριάδης. Θα ακολουθήσει συζήτηση.

Λίγα λόγια για το βιβλίο:
Η απόληξη των Βαλκανικών πολέμων του 1912-13, διευθέτησε de jure, με την υπογραφή της συνθήκης του Βουκουρεστίου, την εδαφική κυριαρχία ενός εκάστου των νικητών και ηττημένων. Η μετεξέλιξη της εθνοτικής σύγκρουσης σε ιδεολογικοποιημένη πλέον, μετά το 1945 και τη λήξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, αντιπαράθεση οδήγησε σε ένα ιστορικό, παγκόσμια πρωτότυπο ίσως, παράδοξο: την κατασκευή μίας τεχνητής εθνότητας, ως πολιορκητικού κριού των νέων αναθεωρητικών επιδιώξεων. Σε αυτήν τη διαδικασία η Ελλάδα, καθεύδουσα τον νήδυμον της «ανυπαρξίας» ζητήματος, κινούμενη στη βάση της εξυπηρέτησης των συμφερόντων των συμμαχιών που ανήκε και ανήκει, επέτρεψε την εξέλιξη και ενδυνάμωση του ψευδεπίγραφου αφηγήματος της ψευτοεθνότητας των δήθεν «μακεδόνων». Το παρόν λοιπόν πόνημα στοχοθετεί να αναδείξει τα αυτονόητα. Να διαλύσει μυθοπλασίες, συγχύσεις, εσφαλμένες ερμηνείες. Και, κυρίως, να αποκαταστήσει την ιστορική πραγματικότητα, εισφέροντας στην ελλιπέστατη δυστυχώς, με ευθύνη των εκάστοτε κυβερνήσεων, ενημέρωση των Ελλήνων πολιτών, στο σημαντικό εθνικό ζήτημα της Μακεδονίας.

** Το κείμενο είναι από δελτίο Τύπου που λάβαμε