Κυριακή, 4 Φεβρουαρίου 2018

Ο «άνετος» του ραδιοφώνου

...ΚΑΙ Η ΜΑΠΑ ΤΟΥ

Το ραδιόφωνο είναι άμεσο Μέσο. Το αμεσότερο. Του μιλάς του άλλου από απόσταση εκατοστών. Και οι ραδιοφωνικοί παραγωγοί λειτουργούν πολλές φορές σαν να έχουν κάποιον στην απέναντι καρέκλα και του απευθύνονται. Ωραίο αυτό! Αρκεί η καρέκλα να μην είναι καφενείου για πρέφα και δηλωτή. Ο ραδιοφωνικός παραγωγός που άρχισε το Σάββατο το μεσημέρι την εκπομπή
του λέγοντας «Είμαι ο τάδε και θα με φάτε στη μάπα ως τις τέσσερις», προφανώς είχε λανθασμένα στο μυαλό του ότι απευθυνόταν σε καφενειακό κοινό. Και για μεγαλύτερη αμεσότητα, για να αρπάξει το ενδιαφέρον από τον λαιμό και να το καθηλώσει, θεώρησε πιασάρικο να αρχίσει με αυτήν την άνεση στα λόγια. «Θα με φάτε στη μάπα», είπε προσθέτοντας «ζητώ την κατανόηση σας γι αυτό». Όχι ρε φιλέ, δώσαμε, ξεπουλήσαμε, δεν έχουμε στα ράφια άλλη κατανόηση. Αφού τόσο εκτιμάς εσύ τον εαυτό σου, δεν σε τρώμε στη μάπα και αλλάζουμε σταθμό. Άντε πια, με τους «άνετους».

(Στο ιδιότυπο και ενδιαφέρον slang.gr το λήμμα έχει το εξής ορισμό, τον οποίο αφιερώνουμε στον «άνετο»:
«Tρώω στη μάπα: Αναγκάζομαι να υπομείνω μια δυσάρεστη κατάσταση ή έναν ενοχλητικό άνθρωπο. Αυτό συμβαίνει είτε γιατί κάτι μου το επιβάλανε, είτε γιατί δεν το περίμενα και δεν μπόρεσα να το αποφύγω εγκαίρως. Είναι σαν να έχω φάει ένα χαστούκι στο πρόσωπο, δηλαδή στη μάπα.
» ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ
» Δεν είναι πια να πηγαίνεις πουθενά. Τρως στη μάπα όλη την κίνηση, τα φορτηγά, τις ουρές στα διόδια και θέλεις τέσσερις ώρες να κάνεις εκατό χιλιόμετρα. Και γιατί; Για να φας στη μάπα μετά όλο το συνωστισμό στην παραλία.
» Άμα θα είναι κι αυτός, εγώ δεν έρχομαι. Τον έφαγα στη μάπα ολόκληρο το περασμένο Σαββατοκύριακο που τον κουβάλησε η Ράνια και δε χρωστάω τίποτα να ακούω πάλι τις βλακείες του».)

Ακολουθήστε το μπλογκ στο facebook και κάνετε like, αν σας αρέσει, πατώντας εδώ