Παρασκευή, 16 Φεβρουαρίου 2018

Εκεί που οι πωλητές όπλων είναι περισσότεροι από τα ΜακΝτόναλτς

Στην κουλτούρα των Αμερικανών η οπλοκατοχή είναι ιερή. Το όπλο αποτελεί φετίχ, λατρεία, θρησκεία. Οι εκατόμβες αίματος δεν κλονίζουν την πίστη τους στον «θεσμό» της οπλοκατοχής – το αντίθετο. Όπως έχει γράψει ο
Γκάρντιαν η Αμερική είναι η μόνη χώρα που αντιδρά στις τραγωδίες από σφαίρες μαινόμενων, με χαλάρωση των νόμων για οπλοχρησία! Η Εθνική Ένωση Όπλων –που κάποτε είχε στην κεφαλή της τον μακαρίτη Τσάρλτον Ίστον– είναι μια από τις μαζικότερες, ισχυρότερες και πιο ενεργητικές οργανώσεις στις ΗΠΑ. Διοργανώνει κυνηγετικές εξορμήσεις, επηρεάζει πολιτικές καταστάσεις και καταρτίζει τους νέους στη χρήση όπλων –ακόμα και από την παιδική ηλικία.

Οι πολιτικοί δεν αγγίζουν την οπλοκατοχή – ακόμα και οι πιο ρηξικέλευθοι. Ο Μπαράκο Ομπάμα παραμέρισε τους ενδοιασμούς και της αγκυλώσεις της συντηρητικής αμερικανικής κοινωνίας και έκανε κινήσεις ακόμα και προς την κατεύθυνση των γάμων ετερόφυλων ζευγαριών, αλλά δεν τόλμησε να κινηθεί και προς την κατεύθυνση περιορισμού της οπλοκατοχής. Είχαν γίνει μάθημα οι εκλογικές απώλειες που εκτιμήθηκε ότι είχε Αλ Γκορ το 2000 λόγω της θέσης του κατά της ελεύθερης πώλησης όπλων. (Κέρδισε οριακά τις εκλογές, αλλά τις έχασε όταν το Ανώτατο Δικαστήριο διέταξε την επανακαταμέτρηση των ψήφων ξέρετε πού; Στη Φλόριντα, εκεί που έγινε το τελευταίο μακελειό με τους 17 νεκρούς).

Μετά τη νέα τραγωδία τη Φλόριντα ο Τραμπ μίλησε για μέτρα ενίσχυσης της ασφάλειας στα σχολεία, αλλά προκαλεί απορία πώς θα το κάνει αυτό όταν στις Ηνωμένες Πολιτείες το ποσοστό κατοχής όπλων από πολίτες είναι μεγαλύτερο από κάθε άλλη χώρα στον πλανήτη.

Τα μέτρα που έχουν ληφθεί –ή που έγινε προσπάθεια  να εφαρμοστούν– είναι όχι μόνο ατελέσφορα αλλά δείχνουν το μέγεθος του παραλογισμού. Θυμόμαστε ότι πριν μερικά χρόνια στο Τέξας προωθήθηκε νόμος –δεν ξέρουμε αν πέρασε– σύμφωνα με τον οποίο οι δάσκαλοι και καθηγητές σχολείων έχουν δικαίωμα (μήπως και υποχρέωση;) να οπλοφορούν για να αντιδρούν σε επιθέσεις όπως αυτή της Φλόριντα. Και μην ξεχνάμε το επιχειρηματικό δαιμόνιο μιας εταιρίας που κατασκεύασε αλεξίσφαιρα γιλέκα για μαθητές, επιχειρηματολογώντας ότι για όσους τα φορούν μειώνεται κατά 90% ο κίνδυνος θανάτου σε πιθανές επιθέσεις οπλοφόρων!

Αναζητώντας στοιχεία για τα θύματα των όπλων συγκλονίζεσαι. Το 2013 σκοτώθηκαν 1.075 έφηβοι και 37 από αυτά τα θύματα ήταν μικρότερα των πέντε ετών. Εκείνο τον χρόνο η στατιστική έκανε μια αδυσώπητη διαπίστωση: ο αριθμός των πωλητών όπλων στις ΗΠΑ έφτασαν τις 140.000 και ήταν απείρως περισσότεροι από τα καταστήματα Μακ Ντόναλτς που λειτουργούν στη Βόρεια Αμερική. Παρανοϊκό, αλλά αληθινό.

Ακολουθήστε το μπλογκ στο facebook και κάνετε like, αν σας αρέσει, πατώντας εδώ