Τρίτη, 16 Ιανουαρίου 2018

Ο Δημήτρης και ο ήρωας της λογοκλοπής

Ο Δημήτρης Καρύδας έχει ένα μπουκέτο από πολύ καλά στοιχεία. Είναι πολύ καλός δημοσιογράφος, πολύ καλός «μπασκετικός», πολύ καλός φίλος και. πλέον, εξελίσσεται σε πολύ καλό συγγραφέα. Συν-εργαστήκαμε μαζί από τα μέσα τη δεκαετία του ’80 (στη Φλόγα των Σπορ, των εκδόσεων Δραγούνη) και από τότε οι σχέσεις αλληλοεκτίμησης είναι αδιάρρηκτες, είτε οι επαγγελματικοί μας δρόμοι διασταυρώνονται είτε όχι. Ο Δημήτρης είναι από τους συντάκτες (και τηλεοπτικούς σχολιαστές ) του μπάσκετ που ξεχωρίζουν. Στις φορτωμένες
εργασιακά ημέρες του, βρίσκει χρόνο να γράφει και βιβλία! Κυκλοφόρησε το πρώτο του το 2005 και για 12-13 χρόνια δεν έπαψε κατά διαστήματα να τροφοδοτεί τις βιβλιοθήκες του κοινού του με νέους τίτλους.
Η τελευταία δουλειά του κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διάπλαση (www.diaplasibooks.gr) και έχει τίτλο «Φιλική Εταιρεία Πνεύματος».  Πρόκειται για ένα «βιβλιοφιλικό θρίλερ με νουάρ ατμόσφαιρα και κεντρικό θέμα τη λογοκλοπή». Το θέμα αναφέρεται στην ιστορία ενός ανθρώπου που κέρδισε την αναγνώριση με ανορθόδοξο τρόπο, αλλά έχασε κάτι πολύ σημαντικό: τον εαυτό του.
Αλλά, ας αφήσουμε το επεξηγηματικό δελτίο Τύπου να μας τα πει:

«Μια μυστηριώδης φωνή στο τηλέφωνο προσφέρει το απόλυτο μπεστ σέλερ σ’ έναν αποτυχημένο συγγραφέα του ενός βιβλίου. Βασικοί όροι της "φαουστικής συμφωνίας" να μη μιλήσει ποτέ δημόσια για το έργο του και να το παραδώσει σε συγκεκριμένο εκδοτικό οίκο. Σταδιακά και μετά την τρομερή επιτυχία του βιβλίου ο λογοτέχνης καταλήγει να αναζητά μανιωδώς τον παράξενο άγνωστο δωρητή και μπλέκεται σε κάτι πολύ πιο σκοτεινό και σατανικό απ’ ό,τι περίμενε.
Η ιστορία κάποιου που κέρδισε ανορθόδοξα την αναγνώριση, αλλά έχασε τον εαυτό του επειδή αγνόησε τον βασικό κανόνα: όταν κάνεις συμφωνία με τον διάβολο, στα ψιλά γράμματα γράφει ότι θα σου πάρει την ψυχή. Και το μόνο σίγουρο είναι ότι στο τέλος θα του την παραδώσεις.  

Βιβλιοφιλικό θρίλερ με νουάρ ατμόσφαιρα και κεντρικό θέμα τη λογοκλοπή, μια τοιχογραφία που αναφέρεται στον λογοτεχνικό κόσμο αλλά και στις ανθρώπινες συμπεριφορές. Με μια μη γραμμική αφήγηση και συχνά φλας-μπακ, ο συγγραφέας «παίζει» με την αλήθεια του αναγνώστη όπως οι ήρωές του με τη λογοκλοπή. Τα τελευταία πέντε κεφάλαια του βιβλίου συνιστούν το καθένα έναν αυτόνομο επίλογο της πλοκής που έχει προηγηθεί, και ο αναγνώστης είναι αυτός που καλείται να βάλει την τελεία».

Ο συγγραφέας 

Ο Δημήτρης Καρύδας γεννήθηκε το 1963 στο Μαρούσι, όπου και συνεχίζει να ζει μέχρι σήμερα. Έγραψε το πρώτο του μικρό κείμενο σε αθλητική εφημερίδα τον Απρίλιο του 1979 και από τότε ασχολείται χωρίς διακοπή με το αθλητικό ρεπορτάζ. Το 2005 κυκλοφόρησε το μυθιστόρημα Lucky Strike από τα Ελληνικά Γράμματα. Τα επόμενα χρόνια κυκλοφόρησε ένα ακόμη μυθιστόρημα (H πτήση, 2006) και μια συλλογή διηγημάτων (Παγιδευμένοι στο δίκτυο, 2007). Έχει πάρει μέρος σε συλλογικές δουλειές και έχει μεταφράσει το βιβλίο Torture the Artist του Joey Goebel (2009, ελληνικός τίτλος: Βίνσεντ). Έχει δουλέψει σε πολλές εφημερίδες και περιοδικά, υπήρξε μέλος του αθλητικού τμήματος του Mega Channel από την πρώτη ημέρα της λειτουργίας του σταθμού μέχρι το 1996, και από το 1998 μέχρι σήμερα σχολιάζει αγώνες μπάσκετ για λογαριασμό του συνδρομητικού καναλιού Nova.

Ακολουθήστε το μπλογκ στο facebook και κάνετε like, αν σας αρέσει, πατώντας εδώ