Δευτέρα, 22 Ιανουαρίου 2018

Πρωτοσέλιδο μείγμα με συλλαλητήριο, Ολυμπιακό και μια ιρανική γροθιά...

ΠΩΣ ΚΑΛΥΨΑΝ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ ΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ – Η ΕΥΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟY Σ. ΠΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ, H ΣΥΝΕΧΙΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ ΤΗΣ SPORTIME KAI O ΥΠΑΙΝΙΚΤΙΚΟΣ ΤΙΤΛΟΣ ΤΗΣ SPORTDAY – Η ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ ΕΣΤΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟ «ΓΥΡΙΣΜΑ» ΤΟΥ ΚΩΤΤΑΚΗ 

Η τέταρτη, και προτελευταία, Δευτέρα του Ιανουαρίου είναι μια από εκείνες τις σπάνιες πλέον ημέρες, που η έντυπη ενημέρωση αποκτά μερικώς το παλιό της ενδιαφέρον. Όχι για τα ρεπορτάζ
των εφημερίδων (που ουδέποτε θα συναγωνιστούν στο εξής τα ευέλικτα Μέσα ενημέρωσης) αλλά για την προβολή ενός μεγάλου θέματος. Τότε ανεβαίνει το ενδιαφέρον για την ανάγνωση των πρωτοσέλιδων στην τηλεόραση, στο ραδιόφωνο, στα σάιτ και, φυσικά, στην παραδοσιακή πηγή της λαθρανάγνωσης, στα περίπτερα. Ας κάνουμε, λοιπόν, ένα γρήγορο πέρασμα από τα σημερινά πρωτοσέλιδα, πολιτικά και αθλητικά. Στα τελευταία, μάλιστα, υπάρχει ένα ιδιαίτερα συνδυαστικό, που αναμιγνύει το εθνικό θέμα, με τον Ολυμπιακό και με μια υψωμένη… ιρανική γροθιά: αυτήν του Καρίμ Ασαριφάρντ.

Η Δημοκρατία και η Ελεύθερη Ώρα είναι οι εφημερίδες που πρόβαλαν πιο δυνατά μεταξύ όλου του Τύπου της Δευτέρας το συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης για το Μακεδονικό. Η μία αφιερώνοντας σε αυτό τη μεγαλύτερη, από κάθε άλλη, επιφάνεια της πρώτης της σελίδας, έχοντας τίτλο «Φωνή Λαού», και η άλλη έχοντας μονοθεματικό πρωτοσέλιδο και τίτλο που παραπέμπει σε «Τσακίδια» και άλλα τινά. Με εκείνον της Δημοκρατίας συμπίπτει και ο τίτλος της Ελεύθερου Τύπου («Φωνή Λαού»).

Ορισμένα πρωτοσέλιδα επιχειρούν πιο προχωρημένες εκτιμήσεις από την απλή συνθηματολογία. Τα Νέα, με φόντο πανοραμική φωτογραφία από το συλλαλητήριο, κάνουν λόγο στον ένθετο τίτλο για «Γόρδιο δεσμό» που καλείται να λύσει ο Τσίπρας «υπό την πίεση του μεγάλου χθεσινού συλλαλητηρίου, των δημοσκοπήσεων και του Καμμένου», ενώ η Εφημερίδα των Συντακτών εκτιμά ότι «Μια νέα δεξιά γεννιέται» και (στο καπέλο του τίτλου) ότι «Ο Κυριάκος στρέφεται στην ακροδεξιά για να περιορίσει τις απώλειες».

«Ηχηρό ‘‘παρών’’» είναι ο τίτλος του Έθνους (που στον υπότιτλο μιλάει για «ακροδεξιά παρατράγουδα»), ενώ η Kontra News αναφέρεται σε «Επικίνδυνα παιχνίδια εθνικού διχασμού». Ο Φιλελεύθερος έχει στον βασικό τίτλο τη δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη: «Ανίκανη η κυβέρνηση να υπηρετήσει τα εθνικά συμφέροντα» (καμιά αναφορά σε κτύπημα της πρώτης σελίδας ότι υπήρξε απάντηση Τζανακόπουλου).

Δυνατά η Εστία και με «γύρισμα» το άρθρο Κωττάκη  

Για την Εστία το μήνυμα του συλλαλητηρίου έχει συγκεκριμένο αποδέκτη, πέραν της Κυβέρνησης, και σε αυτόν αφιερώνει τον βασικό της τίτλο: «Ιδού οι αληθινοί Μακεδόνες, ανιστόρητε κύριε Νίμιτς». Στον υπότιτλο αναφέρει «Πολιτική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ οι 250.000 του συλλαλητηρίου». Το δυνατό πρώτο θέμα της Εστίας πλαισιώνεται με φωτογραφία, κάτι που συμβαίνει σπανίως στα πρωτοσέλιδά της, όπως συμβαίνει σπανίως (έως ποτέ) και κάτι άλλο: να έχει «γύρισμα» σε εσωτερική σελίδα το πρωτοσέλιδο άρθρο του διευθυντή της, του Μανώλη Κωττάκη. Ο οποίος άλλες φορές έχει φανεί σε κάποιες αποστροφές του σχετικά επιεικής απέναντι στον Τσίπρα, αλλά σήμερα του καταμαρτυρεί πολλά και, γενικώς, λέει περισσότερα από τα καθιερωμένα που υπερκαλύπτουν τον καθημερινό χώρο της στήλης.

Το συλλαλητήριο στα αθλητικά φύλλα 

Από τα αθλητικά φύλλα η Sportime δεν διστάζει να αφιερώσει πάλι το πρώτο της θέμα σε μη αθλητικό γεγονός (το έχει κάνει πολλές φορές και, πρόσφατα, το επανέλαβε με τον θάνατο του Τζίμη Πανούση), συνεχίζοντας παραδοσιακά αυτό που γινόταν και με την παλιά Sportime του Χάρη Ξύδη. «Η Μακεδονία είναι Ελλάδα» γράφει στον βασικό της τίτλο και, μεταξύ άλλων, αναφέρεται στο «Ιστορικό γεγονός που θα μνημονεύεται για χρόνια». 


Ο Κόκκινος Πρωταθλητής καταφέρνει με έναν ευφάνταστο τρόπο να συνδυάσει στο πρωτοσέλιδό του το συλλαλητήριο με την ευρεία νίκη του Ολυμπιακού επί της Ξάνθης! Η ευρηματικότητα του Σωτήρη Πουλόπουλου (ο οποίος στην καριέρα του έγινε γνωστός και για την άνεσή του στον σχεδιασμό σελίδων, από διευθυντικές θέσεις στον πολικό και στον αθλητικό Τύπο) κινήθηκε ως εξής:

Σε φόντο με εικόνα από ψηλά της παραλίας της Θεσσαλονίκης κατάμεστης από κόσμο, δημοσιεύει μεγάλη ξεγυριστή φωτογραφία του Ανσαριφάρντ, που καλύπτει σχεδόν όλο το ύψος της πρώτης σελίδας. Ο Ιρανός σκόρερ του Ολυμπιακού εικονίζεται με υψωμένη τη γροθιά να πανηγυρίζει ένα τέρμα του. Ο υπέρτιτλος, και ο κυρίως τίτλος, είναι ένα συνδυαστικό χάρμα ετερόκλητων γεγονότων και στοιχείων!

ΥΠΕΡΤΙΤΛΟΣ, με δυνατά λευκά γράμματα σε μαύρη σκιά και σε τέσσερις αράδες: «Η ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΑΙ…»


ΤΙΤΛΟΣ σε τρεις αράδες: «Η ΕΛΛΑΔΑ (κόκκινα γράμματα, λευκό περίγραμμα, μαύρη σκιά) ΕΙΝΑΙ (λευκά γράμματα, μαύρη σκιά) ΚΟΚΚΙΝΗ!» (κόκκινα γράμματα μεγαλύτερα από τα προηγούμενα, λευκό περίγραμμα, εξάστηλο μέγεθος).

ΥΠΟΤΙΤΛΟΣ: «ΜΕΓΑΣ ΚΑΡΙΜ (λευκά γράμματα, κόκκινο περίγραμμα) ΕΦΤΑΣΕ ΤΑ 11 ΓΚΟΛ!» (κόκκινα γράμματα λευκό περίγραμμα).

Για να έχουμε συνολικά την αίσθηση του πρωτοσέλιδου του Κόκκινου Πρωταθλητή, τίτλος και υπότιτλος είναι οι εξής: «Η Μακεδονία είναι ελληνική και... η Ελλάδα Κόκκινη. Μέγας Καρίμ, έφτασε τα 11 γκολ»

Η SportDay «παίζει» υπαινικτικά σε πρωτοσέλιδο κτύπημα με τη χθεσινή συγκέντρωση και τη νίκη του ΠΑΟΚ επί του Απόλλωνα γράφοντας για «Συλλαλητήριο τίτλου», αλλά χωρίς να κάνει ευθεία αναφορά στο πολιτικό γεγονός.

Οι αθλητικές της Θεσσαλονίκης 

Από τις αθλητικές εφημερίδες της Θεσσαλονίκης η αμιγώς ΠΑΟΚτσήδικη Forza έχει στην κορυφή τής πρώτης σελίδας ένα μικρό κτύπημα για το συλλαλητήριο με ανάλογα μικρή φωτογραφία («Βούλιαξε η Θεσσαλονίκη, λαοθάλασσα για τη Μακεδονία - Ο λαός μίλησε», γράφει). Η Metrosport έχει βασικό θέμα τη μεγάλη συγκέντρωση («Μακεδονία ξακουστή που είσαι μόνο ελληνική»), ενώ η νίκη του ΠΑΟΚ καλύπτεται από ένα δυνατό εξάστηλο «μπαλκόνι». Στην Arena Press η αξιολόγηση είναι αντίστροφη. Η εφημερίδα έχει βασικό πρωτοσέλιδο τον ΠΑΟΚ και σε δυνατό εξάστηλο, με πολλές φωτογραφίες, το εθνικό θέμα. «Η Μακεδονία είναι εδώ!» ο τίτλος της.

Ο Εθνικός Κήρυξ

Η ομογενειακή ημερήσια εφημερίδα της Αμερικής, ο Εθνικός Κήρυξ, έχει στην κορυφή της πρώτης της σελίδας το συλλαλητήριο, με μεγάλη φωτογραφία. Τίτλος: «Πέραν πάσης προσδοκίας το συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης» και υπότιτλος: «Κατά της χρήσης του όρου Μακεδονία τάχθηκαν οι διαδηλωτές».

Ακολουθήστε το μπλογκ στο facebook και κάνετε like, αν σας αρέσει, πατώντας εδώ