Πέμπτη, 11 Ιανουαρίου 2018

Μια δημοσιογραφική σελίδα που ενώνει τις γνώσεις και καταγράφει στοιχεία

Είναι μια σελίδα αναγνώρισης προσώπων που άφησαν το ίχνος τους, μικρό ή μεγάλο σε όλες τις κατηγορίες, του ελληνικού ποδοσφαίρου. Εμπνευστής της, ο αγαπημένος συνάδελφος Δημήτρης Τσακίρης, που πέρα από τις γνώσεις του για το διεθνές ποδόσφαιρο (ανήκει στην ομάδα αθλητικών συντακτών του Cosmote) είναι βαθύς γνώστης της ιστορίας των ελληνικών ομάδων και των προσώπων της και, μαζί, ένας έγκυρος στατιστικογράφος. Το 2010 άνοιξε στο fb τη
σελίδα του soccerbase για να ενώσει δυνάμεις που θα παρήγαγαν γνώσεις και μνήμες. Δηλαδή όσους θα μπορούσαν να δώσουν πληροφορίες, και κυρίως φωτογραφίες, με τις οποίες θα αναγνωρίζονταν πρόσωπα που πέρασαν ως επαγγελματίες και ως ερασιτέχνες από τα ελληνικά γήπεδα. Σήμερα, ο Δ.Τ. αναφέρει ότι στα οκτώ, περίπου, χρόνια της παρουσίας της, η σελίδα «έχει φέρει κοντά εκατοντάδες ανθρώπους του ποδοσφαίρου, που έχουν μοιραστεί μεταξύ τους μοναδικές πληροφορίες». Στόχος του, όπως εξηγεί, είναι «να βγουν από μπαούλα και ντουλάπες παλιές φωτογραφίες σε χαρτί, να γίνουν ψηφιακές και να εμπλουτίσουν την συλλογή μας, ενώ παράλληλα να αντλήσω όλο και περισσότερο υλικό σε πρόσωπα παικτών».

Ακολουθεί ολόκληρη η ανάρτηση του Δημήτρη:
«Κοντεύοντας τα 6000 μέλη, αυτό το γκρουπ στα χρόνια που δραστηριοποιείται στο facebook, έχει φέρει κοντά εκατοντάδες ανθρώπους του ποδοσφαίρου, που έχουν μοιραστεί μεταξύ τους μοναδικές πληροφορίες. Δεν είχα φανταστεί τον Μάιο του 2010, που το δημιούργησα, το εύρος του περιεχομένου που θα αποκτούσε. Όταν αποφάσισα να το δημιουργήσω το βασικό μου κίνητρο ήταν και παραμένει, αν και από τότε προέκυψαν πολύ περισσότερα...
Αναζητώντας παλιούς ποδοσφαιριστές και φωτογραφίες πορτρέτα τους, ήθελα πρώτον σε υπάρχουσες φωτογραφίες να συμβάλλουμε όλοι στην αναγνώριση των προσώπων, όσο οι άνθρωποι αυτοί υπάρχουν, αλλά υπάρχουμε και άνθρωποι που τους θυμόμαστε και τους αναγνωρίζουμε.
Και παράλληλα να βγουν από μπαούλα και ντουλάπες παλιές φωτογραφίες σε χαρτί, να γίνουν ψηφιακές και να εμπλουτίσουν την συλλογή μας, ενώ παράλληλα να αντλήσω όλο και περισσότερο υλικό σε πρόσωπα παικτών.
Κατά μεγάλο μέρος τα κατάφερα, κατάφερα και άλλα πολλά πράγματα παράλληλα, αλλά πιστεύω ότι αυτά που μπορούν να γίνουν είναι ακόμα πάρα πολλά.
Ο βασικός στόχος παραμένει λοιπόν. Καλοδεχούμενες φωτογραφίες προσώπων και ενδεκάδων (σε μεγάλη ανάλυση με σκάνερ, όχι γραμματόσημα τραβηγμένες με κινητό). Μοιραστείτε τις αναμνήσεις σας και τα νιάτα σας οι παλιοί, τιμήστε τους γονείς σας οι νεότεροι και βοηθήστε τόσο στον εμπλουτισμό του φωτογραφικού υλικού μας, όσο και στην ιστορική ανάλυση και αναγνώριση των προσώπων, που στο μέλλον δεν θα είναι πια δυνατή.
Βγάλτε από άλμπουμ φωτογραφίες, ψηφιοποιήστε τες σε μεγάλη ανάλυση, προλάβετε τη φθορά του χαρτιού με το χρόνο.
Και βέβαια θυμίζουμε την αρχή της παρέας μας. Πάνω από κάθε τι στο ποδόσφαιρο είναι ο άνθρωπος, ακόμα και από την ομάδα! Όσο για τις ομάδες; Η δική σου είναι η καλύτερη στον κόσμο και όλοι οι άλλοι στο γκρουπ είναι υποχρεωμένοι να το σέβονται!»