Τρίτη, 9 Ιανουαρίου 2018

Τα Νέα, το Φως και οι εκδόσεις με τα ιστορικά πρωτοσέλιδα

ΕΠΑΝΑΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΤΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΓΙΑ ΤΟ 2018 ΤΗΣ ΠΑΛΑΙΌΤΕΡΗΣ ΕΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΑΘΛΗΤΙΚΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ - ΜΙΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΔΟΛ ΤΟ 2006

Επανακυκλοφορεί την Τρίτη το ημερολόγιο 2018 από το Φως των Σπορ, με πρωτοσέλιδα της εφημερίδας από την
εξηντάχρονη και πλέον ζωή της. Το ιδιαίτερα ενδιαφέρον ημερολόγιο κυκλοφόρησε για πρώτη φορά στις 30 Δεκεμβρίου, με τιμή πώλησης, μαζί με την εφημερίδα, τρία ευρώ, ενώ υπήρχε την ίδια ημέρα και απλή έκδοση με την κανονική τιμή (1,30).

Η πολύ καλή δουλειά του Φωτός θυμίζει μια αντίστοιχη, εξαιρετική, που είχαν κάνει τα Νέα το 2006 για τα 75 χρόνια της ζωής τους. Στο λεύκωμα υπήρχαν πρωτοσέλιδα από το 1931 έως και τη χρονιά εκείνης της έκδοσης. Ανασύροντας από το βιβλιοθήκη, με την ευκαιρία της έκδοσης του Φωτός, εκείνη την ιστορική εκδοτική συλλογή, βρήκαμε το πρώτο φύλλο των Αθηναϊκών Νέων (όπως ήταν ο αρχικός τίτλος των σημερινών Νέων) που είχαν ημερομηνία «Εσπέρα Πέμπτης 28 Μαΐου 1931» και μια μεγάλη σειρά πρωτοσέλιδων της Ιστορίας. Ανάμεσά τους:
**  Η απόπειρα δολοφονίας, τον Ιούλιο του 1933, κατά του Ελευθερίου Βενιζέλου (με άρθρο «Ευτυχώς για την Ελλάδα»).
** Ο τορπιλισμός της Έλλης (έκδοση 16.8.1940).
** Η εισβολή της Γερμανίας στη χώρα («Ο γενναίος μας στρατός αμύνεται παντού με αφάνταστον ηρωισμόν»),
** Η έκρηξη του ηφαιστείου της Σαντορίνης το 1958.
** Η εκλογική νίκη του Κένεντι το 1960 (έκδοση 9 Νοεμβρίου).
** Η Αποστασία («Καταρρέει η νόθος κυβέρνηση των ανδρεικέλων της Αυλής » έγραφε το πρωτοσέλιδο της 16.6.1965).
** Το τραγικό ναυάγιο του Ηρακλείου (φύλλο 8.12.1966).
** Το πρώτο βήμα του ανθρώπου στο φεγγάρι («Με εκπληκτική ακρίβεια οι πορθηταί της Σελήνης εκτελούν την αποστολή», διαβάζουμε σε υπότιτλο του βασικού θέματος, στις 21.6.1969).
** Ο αγώνας του Παναθηναϊκού στο Γουέμπλεϊ (η κορυφή της πρώτης σελίδας -μεγάλου σχήματος τότε- ήταν χωρισμένη στη μέση, σε δύο ισοδύναμα τετράστηλα, ένα εκ των οποίων ήταν για το αθλητικό γεγονός).
** Η εισβολή του τανκ στο Πολυτεχνείο.
** Η εισβολή στην Κύπρο.
** Οι εκλογικές νίκες του ΠΑΣΟΚ το '81 και το '85.
** Η σύλληψη του Κοσκωτά («Πιάστηκε από "Τα Νέα"» γράφει στον δυνατό, με κόκκινο γράμματα, υπέρτιτλο, το πρωτοσέλιδο της 24.11.1988).
** Η κοσμοϊστορική αλλαγή στη Σοβιετική Ένωση Κόκκινη σημαία τέλος στις 31...»).
** Ο θάνατος του Κωνσταντίνου Καραμανλή.

«Πήρε φανέλες και σώβρακα»!

Τα πρωτοσέλιδα στο ημερολόγιο του Φωτός αρχίζουν από τα πρώτα φύλλα του και φτάνουν έως σήμερα, με μια πρώτη σελίδα επί των ημερών της διεύθυνσης του Γιάννη Φιλέρη. Στις άλλες έντεκα σελίδες του ημερολογίου βλέπουμε μεταξύ άλλων τα πρωτοσέλιδα από:

** Το Αθλητικόν Φως (αρχική ονομασία του) της 11.4.1955, με διευθυντή τον Θόδωρο Νικολαΐδη, διευθυντή σύνταξης τον Κώστα Σισμάνη και αρχισυντάκτη τον Γιάννη Χιωτάκη.
** Το υπ' αριθμ. 443 φύλλο της 5.7.1961 με τη θρυλική νίκη του Ολυμπιακού επί της Σάντος του Πελέ.
** Τον «Χαμό για Ντέταρι», με την άφιξη του Ούγγρου άσσου (Αύγουστος 1986).
** Τη διαιτητική αδικία σε βάρος του Ολυμπιακού από τον Ούγγρο Παλοτάι .( έκδοση 7.11.74) όταν «Εκλάπη η δικαιοτέρα και καθαροτέρα πρόκρισις όλων των εποχών».
** Το 4-1 του Ολυμπιακού στη Λεωφόρο  με πρωτοσέλιδο τίτλο στην έκδοση της 22.3.2001: «Πήρε τις φανέλες και τα σώβρακα του Παναθηναϊκού».

Το Φως της 30ης Δεκεμβρίου, με την πρώτη έκδοση του ημερολογίου, πούλησε 7.620 φύλλα

Ακολουθήστε το μπλογκ στο facebook και κάνετε like, αν σας αρέσει, πατώντας εδώ