Πέμπτη, 4 Ιανουαρίου 2018

Τάκης Σβέικ

Μπορεί να διαφωνήσει κάποιος για το αν ο Τάκης Λεμονής είναι εξαιρετικός, καλός, μέτριος ή κακός προπονητής (εμείς τον κατατάσσουμε στην κατηγορία «αρκετά καλός» στην ελληνική αγορά) αλλά αποτελεί κοινό τόπο η άποψη ότι είναι χρήσιμος προπονητής. Το έδειξε για μια ακόμα φορά την τρέχουσα περίοδο, όταν ανασύρθηκε ως τελευταίο βέλος από την φαρέτρα
των προπονητικών επιλογών του Ολυμπιακού για να αναχαιτιστεί η λαίλαπα Χάσι και με την πρώτη βρήκε στον κεντρικό κύκλο του στόχου - ή έστω, λίγο δίπλα. Για τον Λεμονή ο προσδιορισμός «καλός στρατιώτης» έχει χρησιμοποιηθεί, αναλογικά, στην Ελλάδα όσες φορές χρησιμοποιήθηκε παγκοσμίως για τον Γιόζεφ Σβέικ, τον ταπεινό αντιήρωα του Γιάροσλαβ Χάσεκ.

** Πρόθυμος όσες φορές κλήθηκε να βοηθήσει.
** Απρόθυμος να καταγγείλει όσες φορές έφυγε άκομψα (κυρίως επί εποχής Κόκκαλη)  ή, απλώς, να μοιραστεί μερικές σταγόνες από την πίκρα του με το κόσμο της ομάδας που τον αγαπά.

Ο Λεμονής έχει τιμηθεί αλλά και έχει τσαλακωθεί στον Ολυμπιακό. Όμως συνεχίζει ταπεινά το δρόμο του. Ακόμα και τώρα, που μειώθηκε επαγγελματικά από την ξαφνική εισαγόμενη προπονητολογία γύρω από τον Γκαρθία, ο Καλός Στρατιώτης Τάκης συνεχίζει, (πιθανόν ψυχολογικά στραπατσαρισμένος) ώστε να μαζέψει για μια ακόμη φορά αποδείξεις της χρησιμότητάς του. Τις χρειάζεται όχι για να τις εξαργυρώσει σήμερα στην επαγγελματική λοταρία, αλλά για την ταξινόμησή του στην Ιστορία ανάμεσα στους ανυποχώρητη ταγμένους σε ιδέες, σημαίες και φανέλες.

Η ιστορία του Καλού Στρατιώτη Λεμονή στον Ολυμπιακό συνεχίζεται. Ας είμαστε καλά να μάθουμε το τέλος μετά από χρόνια. Αυτό που δεν μάθαμε για τον Καλό Στρατιώτη Σβέικ γιατί ο Χάσεκ άφησε ατελή τη διήγηση. Όπως και ο Χάσι το αποτυχημένο αφήγημά του στον Ολυμπιακό που ανέλαβε να διορθώσει και να συνεχίσει ο Λεμονής.

Ακολουθήστε το μπλογκ στο facebook και κάνετε like, αν σας αρέσει, πατώντας εδώ