Σάββατο, 9 Δεκεμβρίου 2017

Η κόκκινη γραμμή της εμπιστοσύνης

ΟΤΑΝ ΞΕΠΕΡΝΙΕΤΑΙ, ΟΤΑΝ ΤΗΝ ΠΡΟΔΙΔΟΥΝ, ΟΤΑΝ ΣΟΥ ΤΗΝ ΤΣΑΚΙΖΟΥΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΓΥΡΙΖΕΙ ΠΙΣΩ Γράφει η ΜΑΡΙΑ ΔΕΔΟΥΣΗ 

Στην «Ετυμηγορία» του Σίντνεϊ Λιούμετ (1982), ο αλκοολικός και σχεδόν τελειωμένος δικηγόρος Φρανκ Γκάλβιν αναλαμβάνει μια φαινομενικά πανεύκολη υπόθεση, προκειμένου να σταθεί ξανά στα πόδια του. Η υπόθεση
αποδεικνύεται πιο περίπλοκη απ' ό,τι φαινόταν και ο ίδιος αποφασίζει να κάνει το μεγάλο μπρέικ, αρνούμενος τον εξωδικαστικό συμβιβασμό και κυνηγώντας τη δικαίωση για τους πελάτες του.
Στο μεταξύ η ζωή δείχνει να του χαμογελά. Σ' ένα μπαρ γνωρίζει τη Λόρα και οι δύο τους όχι μόνο ερωτεύονται, αλλά εκείνη τον βοηθά και στην υπόθεση. Μια μέρα ο συνεργάτης του ανακαλύπτει ότι η Λόρα τα παίρνει από τους αντίδικους και τους δίνει πληροφορίες.Ο Φρανκ την ξεμπροστιάζει, της ρίχνει ένα χαστούκι που πόνεσε μέχρι και τους θεατές και φεύγει. Κερδίζει την υπόθεση.Στο κλείσιμο της ταινίας, εκείνη του τηλεφωνεί, μεθυσμένη, απελπισμένη και προφανώς μετανιωμένη.

Κανείς δεν είπε, άλλωστε, ότι δεν τον είχε ερωτευτεί... Τον βλέπουμε να αμφιταλαντεύεται.
Στιγμιαία. Είναι η στιγμή που οι ρομαντικοί όλης της γης θέλουν να σηκώσει ο Φρανκ το τηλέφωνο, να ανταλλάξουν λόγια αγάπης, να επικρατήσει ο έρωτας και η συγχώρεση, παγκόσμια ειρήνη κι ευτυχία για όλους, εντ δέι λίβντ χάπιλι έβερ άφτερ.

Δεν το σηκώνει. Kι αυτός την αγαπάει. Τον πούλησε όμως.
Δεν είναι ο θυμός. Ούτε το «γαμώτο», ούτε ο εγωισμός, ούτε τίποτα.
Είναι η εμπιστοσύνη. Αυτό το πράμα που άμα στο τσακίσει ο άλλος, δεν έχει πισωγύρισμα, έχει περάσει την κόκκινη γραμμή ανεπιστρεπτί.
Μετά τίποτα.

Δεν έχει να κάνει με το πώς αισθάνεσαι για τον άλλον αυτό. Απλώς ήταν μέσα σ' εκείνο το αεροπλάνο που έπεσε και δεν είχε επιζώντες και τι κρίμα που πέθανε ο καημένος, ίσως κατά βάθος να ήταν καλό παιδί και να μετάνιωσε, αλλά εσύ δεν θα το μάθεις ποτέ, επειδή δεν θα έχει ποτέ την ευκαιρία να στο αποδείξει. Εσύ, εξάλλου, του έδωσες την ευκαιρία να μην μπει στο αεροπλάνο, πιθανώς τον παρακάλεσες κιόλας να μην μπει, αλλά δεν σε άκουσε.
Δεν φταις.
Μην μπαίνετε στο αεροπλάνο που θα πέσει.
Μην πουλάτε τους ανθρώπους. Αν έχουν αξία για σας. Αν δεν έχουν, τζάμπα συζητάμε τόση ώρα.
* Εξαιρετική ταινία η "Ετυμηγορία", ήταν υποψήφιος για Όσκαρ ο Πολ Νιούμαν, εκει έπρεπε να το έχει πάρει, όχι με την άλλη τη μαλακία με τον Τομ Κρουζ.