Δευτέρα, 4 Δεκεμβρίου 2017

«Δυστυχώς, δεν μπορούμε να συντηρηθούμε από τις διαφημίσεις»

ΣΑΪΤ ΜΕ ΠΑΡΟΧΗ ΓΝΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΓΛΩΣΣΑ, ΔΗΛΩΝΕΙ ΤΗΝ ΑΔΥΝΑΜΙΑ ΤΟΥ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙ ΜΕ ΑΝΟΙΚΤΕΣ ΣΕΛΙΔΕΣ, ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗΣ ΜΙΑΣ ΜΟΝΟ ΛΕΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΩΣ ΚΑΙ ΘΕΣΠΙΖΕΙ ΜΙΑ ΧΑΜΗΛΟΥ ΚΟΣΤΟΥΣ ΣΥΝΔΡΟΜΗ ΓΙΑ ΠΛΗΡΗ ΠΡΟΣΒΑΣΗ

Τα σάιτ και τα μπλογκ προσβλέπουν στη διαφήμιση για να έχουν έσοδα και να συνεχίσουν τη λειτουργία τους. Αλλά η διαφήμιση δεν μπορεί να ζήσει και να
προσφέρει αυτάρκεια σε μεγάλο αριθμό διαδικτυακών Μέσων, σάιτ και μπλογκ. Αυτό ισχύει και για τις διαφημίσεις της Google η οποία μοιράζει κομμάτια τής διαφημιστικής πίτας ακόμα και στα μικρότερα μπλογκ που το επιθυμούν, αλλά πληρώνει ανάλογα με τα «κτυπήματα» που παίρνει κάθε διαφημιστικό μπάνερ (γράψαμε σχετικά εδώ με αφορμή την απόφαση των Zoornalistas να αρχίσουν την καταχώρηση διαφημίσεων στο δημοφιλές μπλογκ τους). Αλλά η διαφήμιση της Google, ή όποια άλλη, δεν σώζει πάντα -ή, καλύτερα, σπάνια σώζει και δίνει αυτάρκεια στα Μέσα. Πολύ χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα τού lexigram.gr, που έβαλε φραγή στην ελεύθερη πρόσβαση στις σελίδες του δηλώνοντας με αφοπλιστική ειλικρίνεια «δυστυχώς, δεν μπορεί να συντηρηθεί πια από τις διαφημίσεις», όπως έγραψε.
Το lexigram.gr είναι ένα πολύ καλό και αξιόπιστο σάιτ για τη γλώσσα, με εννοιολογικό λεξικό, παράθεση συνωνύμων, αντωνύμων, αναγνώριση και κλίση ουσιαστικών και ρημάτων κ.λπ. Αποτελεί ένα χρήσιμο «εργαλείο» για μαθητές, φοιτητές, απλούς αναγνώστες, φυσικά και για δημοσιογράφους. Ωστόσο, τις τελευταίες ημέρες η πρόσβαση στο σάιτ της lexigram δεν είναι πλέον ελεύθερη. Δηλώνοντας την αδυναμία τής επιβίωσης από τις διαφημίσεις, επιτρέπει σε κάθε χρήστη την αναζήτηση μόνο μιας λέξης ανά 24ωρο. Υπάρχει, μάλιστα, αντίστροφη χρονομέτρηση για το χρόνο που ο κάθε επισκέπτης τής σελίδας έχει δικαίωμα να επανέλθει. Το lexigram.gr θέσπισε για την πλήρη πρόσβαση στις σελίδες του την πολύ χαμηλή συνδρομή των πέντε ευρώ ετησίως ή των επτά για ευρύτερη χρήση. Το κείμενο που εμφανίζεται μετά από την προσπάθεια αναζήτησης δεύτερης λέξης μέσα στο ίδιο 124ωρο, αναφέρει:

«Δυστυχώς η Lexigram δεν μπορεί να συντηρηθεί πια από τις διαφημίσεις. Έχετε μία δωρεάν λέξη την ημέρα. Μπορείτε ξανά σε 23 ώρες και 59 λεπτά. Έχετε κωδικό πρόσβασης. Εάν δεν έχετε κωδικό πρόσβασης, κάντε κλικ ΕΔΩ για να δείτε τα λεξικά και τα εκπαιδευτικά μας λογισμικά. Η απεριόριστη πρόσβαση και στα 7 λεξικά μας κοστίζει 5 Ευρώ για έναν χρόνο. Με 7 ευρώ ανά έτος παίρνετε και τα εκπαιδευτικά μας λογισμικά του Δημοτικού, της Νέας και της Αρχαίας. Τηλ. επικοινωνίας Lexigram: 210-6458183, Δευτέρα - Παρασκευή, 9π.μ. - 5μ.μ.» 

Ακολουθήστε το μπλογκ στο facebook, και κάνετε like, αν σας αρέσει, πατώντας εδώ