Κυριακή, 17 Δεκεμβρίου 2017

Στις γερμανικές πεδιάδες δεν βρήκαν τη Γη της Επαγγελίας

ΠΩΣ ΚΑΙ ΠΟΣΟ Η «ΗΓΕΤΙΔΑ ΔΥΝΑΜΗ» ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΤΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΓΥΡΙΣΟΥΝ ΣΤΙΣ ΧΩΡΕΣ ΤΟΥΣ - «ΑΝΤΙΓΡΑΦΗ» ΑΠΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΣΟΥΗΔΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΝΟΡΒΗΓΙΑΣ - ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Ανάλυση από τον
ΑΡΓΥΡΗ ΠΑΓΑΡΤΑΝΗ

Όλη η «πολιτισμένη» Ευρώπη, μαζί και η Ελλάδα, έστησε στον τοίχο τις τελευταίες μέρες τον Ντόναλντ Τουσκ. Ο Πολωνός πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου
αποφάσισε να ταχθεί υπέρ των «ανατολικών» της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της άρνησής τους να δεχτούν πρόσφυγες και μετανάστες στα εδάφη τους, σε ποσοστό ανάλογο με τον πληθυσμό τους, ώστε να «ανακουφιστούν» λίγο η Ελλάδα και η Ιταλία, οι κυριότερες χώρες στις οποίες καταφθάνουν τα εξαθλιωμένα καραβάνια.
Οι ανατολικοί φέρονται να «χρησιμοποίησαν» τον Τουσκ για να περάσουν ένα νόμο, που θα καταργεί την ποσόστωση των μεταναστών στις χώρες της Ε.Ε. Νόμος που υπάρχει μεν, αλλά δεν εφαρμόζεται. Ή μάλλον εφαρμόζεται με το… σταγονόμετρο, πιθανόν για να διατηρεί την ελπίδα σ’ εμάς και τους Ιταλούς. Αφού ο νόμος ισχύει, κάποια στιγμή θα εφαρμοστεί, δεν μπορεί…
Οι δυτικοευρωπαίοι, όμως, τι σκέφτηκαν; Αν πιστέψουμε το ρεπορτάζ του BBC, η Γερμανία είναι έτοιμη να εφαρμόσει ένα νέο πρόγραμμα, που το αποκαλεί «αναχρηματοδότηση μεταναστών». Το πρόγραμμα αυτό έχει σκοπό να χρηματοδοτήσει μεμονωμένους πρόσφυγες, αλλά και ολόκληρες οικογένειες, έτσι ώστε να επιστρέψουν στην πατρίδα, την οποία άφησαν για ένα καλύτερο αύριο.
Κάθε μεμονωμένος άνδρας ή γυναίκα δικαιούται ως και 1.000 ευρώ, κάθε οικογένεια περίπου 3.000 ευρώ. Ένα ποσό, που φαντάζει μικρό για τους κόπους και τα βάσανα που πέρασαν αυτοί οι άνθρωποι για να φτάσουν στη Γερμανία, αλλά κατά τη γερμανική κυβέρνηση είναι ικανό να τους βοηθήσει όχι μόνο να επιστρέψουν με αξιοπρέπεια, αλλά να στήσουν από την αρχή τη ζωή τους σ’ ένα γνώριμο περιβάλλον.

Δεν βρίσκουν σπίτια, κάμουν τις δυσκολότερες δουλειές

Το μέτρο δεν είναι αναγκαστικό, αλλά προαιρετικό. Θα συνοδευτεί, μάλιστα, από αναρίθμητα διαφημιστικά σποτ, ανάμεσά τους και τηλεοπτικά, που θα έχουν στόχο να πείσουν τους μετανάστες να το σκεφθούν καλύτερα. Αλλά όχι για πάντα: Υπάρχει και «προθεσμία», ως τις 28 Φεβρουαρίου 2018, μέσα στην οποία πρέπει να αποφασίσουν αν θα πάρουν τα χρήματα και θα γυρίσουν πίσω ή αν θα επιμείνουν στην παραμονή τους στη Γερμανία.

Οι Γερμανοί επιμένουν ότι υπάρχει πολύς κόσμος που θα δεχτεί να πάρει τα χρήματα και να επιστρέψει. Και ποντάρουν περισσότερο στην απογοήτευση αυτών των ανθρώπων, που δεν βρήκαν στις γερμανικές πεδιάδες τη Γη της Επαγγελίας, την οποία ονειρεύονταν όσο βρίσκονταν στη δική τους πατρίδα. Τα παχυλά επιδόματα συρρικνώνονται όλο και περισσότερο, οι κατοικίες στις οποίες «τακτοποιούνται» οι μετανάστες γίνονται όλο και πιο δυσεύρετες. Κι όσο για τις προοπτικές απασχόλησης, οι περισσότεροι αναλαμβάνουν τις πιο βαριές μορφές ανειδίκευτης εργασίας, με απολαβές πολύ πιο πενιχρές απ’ αυτές που μπορούσαν να φανταστούν.

Δεν το αποφάσισαν σε μια νύχτα οι Γερμανοί, ούτε και το κάνουν τυχαία. Προφανώς έχουν γίνει
πολλές μελέτες γύρω από το μέτρο και την απόδοσή του. Ακόμα κι αν δεν υπάρχει κυβέρνηση, υπάρχει συναίνεση του 70% και πλέον της υπάρχουσας βουλής να προχωρήσει η ιδέα. Κι αυτό, διότι κάποιοι καταλαβαίνουν ότι είναι καλύτερο να πληρώσεις κάποιον άπαξ και να τον… ξεφορτωθείς, παρά να τον έχεις στα πόδια σου χρόνια ολόκληρα, ακόμα κι αν δεν τον πληρώνεις άμεσα με επιδόματα.

«Ταξίδια ανταμοιβής» από Σουηδία και Νορβηγία 

Κι όσο για το… ηθικόν του πράγματος, τις κατηγορίες ότι η γερμανική κυβέρνηση προσπαθεί να «εξαγοράσει» τη συνείδηση των ανθρώπων αυτών ποντάροντας στην απελπισία τους, αυτή προκαλεί για την ώρα μόνο αδιάφορα σφυρίγματα. Και νοήματα προ το… βορρά: Δεν το σκέφτηκαν μόνοι τους οι άνθρωποι. Πήραν παράδειγμα από χώρες όπως η Σουηδία και η Νορβηγία, στις οποίες υπάρχουν ανάλογα προγράμματα, τα οποία αποκαλούνται «ταξίδια ανταμοιβής»!

«Μας κοστίζουν πολύ να τους κρατάμε»

Στη Σουηδία ο μεμονωμένος μετανάστης δικαιούται 30.000 κορώνες και η οικογένεια 75.000 κορώνες, ποσά σχεδόν ίδια με τα ευρώ που προσφέρουν πια οι Γερμανοί. Οι Νορβηγοί, ως πιο… πλούσιοι, δίνουν και… μπόνους υπογραφής: Άλλες 10.000 κορώνες (δικές τους, όχι σουηδικές) με το που θα υπογράψει ο μετανάστης τα έγγραφα. Η υπουργός αρμόδια για τη μετανάστευση Σιλβί Λιστάουγκ το έθεσε πολύ κυνικά: «Τους δίνουμε κάτι παραπάνω, αλλά στην ουσία εξοικονομούμε χρήματα για το κράτος, αφού κοστίζει πολύ να κρατάμε πολλούς ανθρώπους εδώ»…

Μπορεί οι περισσότεροι Γερμανοί πιλότοι να μπλοκάρουν τις πτήσεις μεταναστών προς τις χώρες καταγωγής τους, ωστόσο το μέτρο θα προχωρήσει. Για την ώρα εξαιρούνται μόνο όσοι μπορούν να αποδείξουν ότι κατάγονται από χώρες, οι οποίες βρίσκονται σε εμπόλεμη κατάσταση (Συρία, Υεμένη, Λιβύη). Μετανάστες από άλλες χώρες, όπως το Αφγανιστάν, το Πακιστάν και οι χώρες της υποσαχάριας Αφρικής, είναι ο στόχος αυτής της εκστρατείας.

Η θέση της Ελλάδας ποια είναι σ’ όλο αυτό; Υπάρχει και στη χώρα μας τέτοιο πρόγραμμα, μόνο που δεν πριμοδοτεί τους μετανάστες, αλλά τους εξασφαλίζει απλώς αεροπορική επιστροφή στη χώρα τους. Γι’ αυτό και το αποτέλεσμα είναι ως τώρα ανύπαρκτο.

** Δημοσιεύεται στη Live Sport της Κυριακής, 17 Δεκεμβρίου, με τίτλο «Πληρώνουν μετανάστες για να γυρίσουν πίσω»

Ακολουθήστε το μπλογκ στο facebook και κάνετε like, αν σας αρέσει, πατώντας εδώ