Πέμπτη 16 Νοεμβρίου 2017

Η τραγωδία στον Τύπο

ΠΩΣ ΑΠΟΤΥΠΩΝΟΥΝ ΟΙ ΣΗΜΕΡΙΝΕΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ ΤΙΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΦΟΝΙΚΗ ΚΑΤΑΙΓΙΔΑ – ΟΙ ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΣΤΗ ΔΟΥΡΟΥ, Η ΑΠΟΔΟΣΗ ΕΥΘΥΝΩΝ, ΤΑ ΜΙΚΡΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΚΤΥΠΗΜΑΤΑ 

Η σημερινή είναι για τον Τύπο μια από εκείνες τις ημέρες στις οποίες οι εφημερίδες έχουν κοινό θέμα. Στις περισσότερες, η τραγωδία στη Δυτική Αττική έχει ολοσέλιδη προβολή ή σχεδόν ολοσέλιδη, με μικρή παράθεση
άλλων θεμάτων. Το μοναχικό της δρόμο τού «ό,τι να ’ναι» ακολουθεί η Ελεύθερη Ώρα που και σήμερα έχει ειδικό θέμα για το ειδικού ενδιαφέροντος κοινό της και αφιερώνει στην τραγωδία ένα μικρό πρωτοσέλιδο κτύπημα. Δεύτερο θέμα είναι η φονική πλημμύρα στην Espresso Υδάτινος Αρμαγεδδώνας»).
Οι αναφορές από τα σημερινά πρωτοσέλιδα στις ευθύνες δεν είναι συγκεκριμένες ούτε αποδίδονται, σε γενικές γραμμές, από τους μεγάλους τίτλους στην κυβέρνηση, στους κρατικούς μηχανισμούς ή σε άλλα κόμματα για το παρελθόν. Φυσικά υπάρχουν και αιχμές, ευθείες βολές ή υπαινικτικές αναφορές. Περισσότερο επιθετική σε συγκεκριμένη κομματική κατεύθυνση είναι η Kontra News που αναφέρει ότι «Έπνιξαν τον κόσμο οι κλεφτοδήμαρχοι και το παλιό πελατειακό διεφθαρμένο σύστημα», ενώ στον υπότιτλο η εφημερίδα γίνεται σαφέστερη: «Πληρώνουμε τα ρουσφέτια της Δεξιάς και του ΠΑΣΟΚ στους καταπατητές και το όργιο ασυδοσίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης».

«Και οι μετεωρολόγοι εκτέθηκαν»
Μετωπικό κτύπημα στην Περιφερειάρχη Ρένα Δούρου, με αναφορά στον βασικό της τίτλο, κάνει Εστία («‘‘Αγνοείται’’ η τύχη Περιφερειάρχου, εξαφανισμένη η κ. Δούρου από τις πλημμύρες»), ενώ σε άλλα πρωτοσέλιδα η αναφορά στην ίδια είναι με μικρότερα γράμματα. Σε υποσέλιδό του ο Ελεύθερος Τύπος γράφει «‘‘Είμαστε πανέτοιμοι για τις πλημμύρες’’ διαβεβαίωνε η Περιφερειάρχης Δυτικής Αττικής πριν από 9 μέρες». Σε υπότιτλο η Δημοκρατία κάνει λόγο για «Τεράστιες ευθύνες της Δούρου, του υπουργείου Περιβάλλοντος και των Δημάρχων», ενώ για τους μετεωρολόγους αναφέρει ότι «και αυτοί εκτέθηκαν». 

Τα δύο μονοθεματκά πρωτοσέλιδα 
Πολιτικός είναι ο τίτλος του Ριζοσπάστη («Έγκλημα προδιαγεγραμμένο, διαχρονική ευθύνη όλων των κυβερνήσεων, μαζί και της σημερινής ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, περιφερειακών και τοπικών διοικήσεων»).
Απλός και χωρίς κραυγές είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος της Καθημερινής («Φονική εκδίκηση της Φύσης»). Τα ΝΕΑ έχουν τίτλο «Έγκλημα» και υπέρτιτλο «Ζητούνται ευθύνες», ενώ στον υπότιτλο κάνουν λόγο για «ερωτήματα που δεν μπορούν να μείνουν χωρίς απαντήσεις». Η Ελευθερία του Τύπου έχει τίτλο «Νερό-βόμβα», και σε ένα από τα τέσσερα κτυπήματα του ίδιο θέματος αναφέρει ότι «Μόνο ο Κυριάκος στην περιοχή! Έλαμψε δια της απουσίας του ο Τσίπρας».
Στο Έθνος κυριαρχεί σε δυο αράδες το «Χείμαρρος ευθυνών». Η Εφημερίδα των Συντακτών μιλάει για «Α-Φυσικη καταστροφή». Η Αυγή είναι η μοναδική από τις ημερήσιες που δεν έχει οποιοδήποτε άλλο θέμα στην πρώτη της σελίδα, η οποία αφιερώνεται ολόκληρη στην τραγωδία. Βασικός τίτλος της «Ανθρώπων έργα». Μονοθεματικό για την την τρομακτική πλημμύρα είναι και το πρωτοσέλιδο στο εβδομαδιαία Ποντίκι που κυκλοφορεί σήμερα με τίτλο και υπότιτλο «Τραγικό το τίμημα της αυθαιρεσίας, της συγκάλυψης, της αδιαφορίας». 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ ΣΤΟΝ HARDDOG 
Δυο πανομοιότυπες τραγωδίες με απόσταση 56 χρόνων
Οι πλημμύρες στο Μπουρνάζι με περισσότερους από 40 νεκρούς. Το πρωτοσέλιδο εφημερίδας της εποχής (Ελευθερία) για την καταστροφή.

Αν σας αρέσει το μπλογκ δείξτε το στο facebook πατώντας εδώ