Κυριακή 26 Νοεμβρίου 2017

Οι αμπολές της Κηφισιάς, τότε και τώρα

Η φωτογραφία είναι από το ίδιο σημείο, αλλά με διαφορά δεκαετιών
ΚΑΙ ΜΙΑ ΣΕΛΙΔΑ ΑΜΑΜΝΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΩΝ 

Οι αμπολές της Κηφισιάς ήταν κάποτε οι φλεβίτσες της πόλης, οι αρτηρίες τους. Ένα τεράστιο δίκτυο αιμάτωσης των πλατάνων (και όχι μόνο) που ξεκινούσε από το Κεφαλάρι και σταματούσε δεν ξέρω πού, χαμηλά –στην
Κάτω Κηφισιά και πιο πέρα– ποτίζοντας στη διαδρομές του τους κήπους και τα μποστάνια. Τότε ολόκληρη η Κηφισιά είχε ρυάκια ζωής. Εδώ (στη δεύτερη παλιά, ασπρόμαυρη φωτό) είναι η αμπολή στην αρχή της οδού Σαρανταπόρου, από την κεντρική λεωφόρο και κάτω. Στην έγχρωμη φωτογραφία είναι το ίδιο σημείο σήμερα, με κάγκελα και προστατευμένο.
Γιατί οι αμπολές αποτελούν το σημαντικότερο μνημείο αυτής της ευλογημένης περιοχής που κάποτε ήταν κατάφυτη και τώρα κατάφορτη από τσιμέντο, χωρίς και πάλι να έχει χαθεί το ατέλειωτο πράσινό της.
Προστατεύουμε τα απομεινάρια τών αμπολών, όσα έχουν απομείνει, αλλά τις διατηρούμε ολόκληρες και ακέραιες στη μνήμη μας, όσοι τις προλάβαμε ενεργές. Τότε που παίζαμε βάζοντας τα πόδια μας στα νερά τους και ταξιδεύαμε τα βαρκάκια μας στη ροή τους. Οι αμπολές είναι από αυτά που -για όλους- δεν γυρίζουν πίσω γιατί, απλώς, δεν έχουν φύγει ποτέ από το ταμπλό της σκέψης.

Μια σελίδα αναμνήσεων και ντοκουμέντων
Με τη ευκαιρία, να αναδείξουμε .ένα θέμα. Πρόσφατα άνοιξε στο facebook μια σελίδα με τίτλο «Θυμάσαι?» Θέμα της, αναμνήσεις παιδιών της Κηφισιάς και της Νέας Ερυθραίος που από χρόνια έπαψαν να είναι παιδιά! Φωτογραφίες, στέκια, κινηματογράφοι, λεωφορεία (και εισιτήρια!) της εποχής, διηγήσεις, ανεβαίνουν καθημερινά και συχνά σε αυτόν τον διαδικτυακό τόπο. Όπως φαίνεται, τα πατάρια και τα παλιά οικογενειακά άλμπουμ βρίσκονται στην τιμητική τους Σε αυτά σκαρφάλωσαν και σε εκείνα προσέτρεξαν τα μέλη της ομάδας για να βρουν φωτογραφίες και υλικό, που σε ορισμένες περιπτώσεις έχει αξία ντοκουμέντων -όπως είναι παλιές σχολικές φωτογραφίες, ακόμα και από τις αρχές του αιώνα.

Τι είναι και τι ήταν η Κηφισιά
Απαραίτητη διευκρίνιση. Άμα λέμε «Κηφισιά», δεν εννοούμε απαραιτήτως πλούτη, χλιδή, ανώτερη τάξη. Μπορεί σήμερα να αποπνέει,  σε κάποιες περιπτώσεις, ένα είδος νεοπλουτισμού (όπως γενικά τα βόρεια και νότια προάστια), αλλά στην Κηφισιά υπάρχει και υπήρχε, κυρίως τα παλιότερα χρόνια, λαϊκή τάξη, ακόμα με εργάτες, υπαλλήλους και βιοπαλαιστές. Φυσικά, υπήρχαν και λαϊκές συνοικίες όπως τα ονομαζόμενα Αλώνια, η Κάτω Κηφισιά κ..ά. Αλλά ας μην τα πούμε όλα τώρα. Θα επανέλθουμε.

Αν σας αρέσει το μπλογκ δείξτε το στο facebook πατώντας εδώ