Τρίτη 7 Νοεμβρίου 2017

Το μπαλέτο, το καλσόν και η βλακεία

Για τον ΠΑΟΚ που εξαϋλώνεται εκτός έδρας, ο όρος «αρνητικό φαινόμενο» δικαιολογείται. Με τέτοιο ρόστερ, τόσες εναλλακτικές λύσεις, τέτοιους στόχους, ο απολογισμός των τριών βαθμών, του μηδέν νίκες και του ενός
γκολ μακριά από το ταμπούρι τής Τούμπας, είναι αρρώστια για μια ομάδα που λέει αδιάκοπα ότι πάει για τον τίτλο.
Ο ΠΑΟΚ τα τελευταία χρόνια είναι η κυριότερη δύναμη ανατροπής μιας κατεστημένης κατάστασης στην πυραμίδα του ελληνικού ποδοσφαίρου, αλλά συνεχώς απογοητεύει φίλους και συμπαθούντες. Κτίζει ψηλά τη φωλιά τών στόχων και πάντα λυγίζει ο κλώνος. Τον Δεκέμβριο του 2014 ο Άγγελος Αναστασιάδης ζήτησε την εξ ύψους βοήθεια, μετά τη νίκη τού ΠΑΟΚ στο Φάληρο, για να μην τρελαθεί από την προοπτική τής κατάκτησης του τίτλου. Η θεϊκή συνδρομή δεν χρειάστηκε γιατί ΚΑΙ εκείνη η ευκαιρία χάθηκε. Όμως από τότε η ομάδα που έχει όλα τα εφόδια –λεφτά, κόσμο, έδρα, βαριά φανέλα– για να αλλάξει τη μονοτονία στην ποδοσφαιρική μας Ιστορία, τρελαίνει κόσμο καθώς σκοντάφτει στην ίδια πέτρα και αδειάζει την καρδάρα με τις ελπίδες.

Πριν από δύο χρόνια, τον Νοέμβριο του 2015, το 0-0 στην Τούμπα με τον Παναιτωλικό έβαλε πάλι σε δοκιμασία την ψυχική υγεία τού ΠΑΟΚ και του κόσμου του. Ο Ιγκόρ Τούντορ, τότε προπονητής των Αετών τού Βορρά, απέδωσε την απώλεια στο στρες και έκανε μια δήλωση-φαρμάκι: «Όποιος δεν αντέχει την πίεση να πάει στο μπαλέτο». Θυμήθηκα εκείνα τα δηλητηριώδη λόγια διαβάζοντας στο gazzetta.gr το άρθρο του Δημήτρη Τσορμπατζόγλου που διατύπωνε απορίες και έσταζε πίκρα και ειρωνεία. Οι παίκτες του ΠΑΟΚ, ανέφερε, φορούν κοντομάνικες φανέλες αλλά μαζί και γάντια. «Την άλλη φορά, αν συνεχίσουν έτσι μακριά από την Τούμπα, να βάλουν και καλσόν» έγραψε, αλλά δεν το τελείωσε εκεί –χτύπησε κάτω από το μαλακό υπογάστριο: «Και να προσέχουν μη τα σκίσουν» συμπλήρωσε.

Ο Λουτσέσκου απέδωσε την ήττα από την ΑΕΚ στην ευήθεια της ομάδας, για να το πούμε κομψά, ή στη βλακεία για να το διατυπώσουμε τσεκουράτα, όπως ακριβώς ο Ρουμάνος. Χάσαμε γιατί είμαστε ηλίθιοι, είπε χωρίς ευγένειες ο κόουτς. Αν ο Λουτσέσκου έχει δίκιο, τα πράγμα σοβαρεύει γιατί δεν είναι πρώτη φορά που ο ΠΑΟΚ κλωτσάει τις ευκαιρίες από έλλειψη οξυδέρκειας. Και ξέρετε τι λέει ένας ορισμός; Ότι η απόλυτη βλακεία είναι το να κάνεις συνεχώς το ίδιο πράγμα με τον ίδιο απαράλλακτο τρόπο και να περιμένεις διαφορετικό αποτέλεσμα. Δηλαδή, ό,τι ακριβώς συμβαίνει με τον ΠΑΟΚ των μεγάλων προσδοκιών και των μεγάλων απογοητεύσεων.

(Δημοσιεύεται και στη Live Sport της Τρίτης)