Τρίτη 21 Νοεμβρίου 2017

Το δάκτυλο του Μανόλο...

...ΚΑΙ Η ΕΙΡΩΝΕΙΑ ΤΗΣ ΤΥΧΗΣ

Ο Μανόλο Χιμένεθ είναι σε γενικές γραμμές συμπαθής –ή τουλάχιστον δεν είναι αντιπαθής. Και για να το πούμε αλλιώς δεν είναι Βίτορ Περέιρα που είχε τον ανθρωποδιώκτη και έφυγε από την Ελλάδα αποδοκιμασμένος από κίτρινους, πράσινους, αλλά ΚΑΙ κόκκινους. Ο Περέιρα πέρασε στα ποδοσφαιρικά μας χρονικά ως ο άνθρωπος
που προκαλούσε την κερκίδα με τις χειρονομίες του και, περισσότερο, στο ντέρμπι Κυπέλλου του ΟΑΚΑ με την ΑΕΚ –τότε που σχεδόν ταυτόχρονα ο Κασάμι είχε δείξει στην κερκίδα το «καμινέτο» τού ανδρισμού του. Ο Χιμένεθ ακολουθεί την ίδια διαδρομή στα ποδοσφαιρικά χρονικά ως εκείνος που μας παρουσίασε προτεταμένο το δάχτυλο σε στάση ουρολόγου πριν από τη δακτυλοσκόπηση  για έλεγχο προστάτη.

Ο χαρακτήρας τού Χιμένεθ είναι εκρηκτικός, παθιασμένος, παρορμητικός. Σε κάποιους και σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί και να αρέσει, γιατί μεταδίδει στους παίκτες πνοή για να τους τραβήξει μπροστά. Το είπε άλλωστε και ο ίδιος στους ποδοσφαιριστές του για την προηγούμενη παρεκτροπή (και αποβολή) στο ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ. Τότε ο Χιμένεθ δήλωσε μεταμέλεια για τη συμπεριφορά του. Τώρα μεταμελήθηκε πάλι, αλλά με μηχανισμό χρονοκαθυστέρησης. Το έκανε όχι στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου μετά τον αγώνα, αλλά αφού πέρασαν πολλές ώρες.

Ο Χιμένεθ  λειτουργώντας σε κάθε παιχνίδι –κυρίως με τις αντιδράσεις του απέναντι σε διαιτητικές αποφάσεις– σαν καψούλι σε δυναμίτη, δείχνει να μην καταλαβαίνει πόσο επικίνδυνος γίνεται για την ομάδα του, για τον αγώνα, αλλά και για την ίδια του την καριέρα.

Σχετικά με την περίπτωση του Χιμένεθ υπάρχει μια ειρωνεία –να το πεις της τύχης; Ο Περέιρα και ο Κασάμι καταδικάστηκαν από την ελληνική Δικαιοσύνη σε οκτώ μήνες φυλάκιση με τριετή αναστολή, ύστερα από μήνυση που υπέβαλε φίλος της ΑΕΚ. Ήταν ο Χρήστος Γαρυφάλλου, ο οποίος μετά την απόφαση είχε δηλώσει: «Ελπίζω από εδώ και πέρα στο ποδόσφαιρο να μην εμφανιστούν ξανά  τέτοια φαινόμενα σε καμία ελληνική ομάδα από κανέναν παίκτη και κανέναν προπονητή. Επιτέλους το ποδόσφαιρο πρέπει να συνδεθεί με  την χαρά που του αξίζει». Συμπτωματικά, το φαινόμενο ξαναεμφανίστηκε με έναν προπονητή τής ΑΕΚ. Και αυτό θα πρέπει να το πει κάποιος στον Χιμένεθ.

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: Εντάξει, κάποιες φορές η εξέδρα είναι σκληρή, αδυσώπητη και ανελέητη. Αλλά αυτό δεν είναι άλλοθι. Όπως μου έλεγε φίλος που έχει περάσει από τα ποδοσφαιρικά τμήματα της ΑΕΚ και την πονάει, ο Μπάγεβιτς πρέπει να εξηγήσει στον Μανόλο τι σημαίνει αντοχή και ψυχραιμία απέναντι στην «κραυγή λαού» που έρχεται από τα τσιμέντα. 

(Δημοσιεύεται και στη Live Sport της Τρίτης)