Τρίτη 21 Νοεμβρίου 2017

Εντυπώσεις από τα δύο πρώτα φύλλα τού Φιλελεύθερου

Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΟΥ, ΚΑΤΑ ΔΗΛΩΣΗ, ΒΓΗΚΕ ΑΠΟ ΜΙΑ «ΠΕΤΡΙΑ»

Με αποχρώσεις από τη Λιμπερασιόν στον σχεδιασμό, σαράντα σελίδες, πολλές στήλες και με προφανή στόχο να κινηθεί στην προέκταση της επικαιρότητας και όχι στην καρδιά της, ήταν και το δεύτερο φύλλο τού
 Φιλελεύθερου. Η εφημερίδα αποφεύγει να κάνει αναφορές και σχόλια που συνηθίζονται (παλιότερα με υπερβολές και θριαμβολογίες) για την πρώτη ημέρα μιας νέας έκδοσης. Ο Θανάσης Μαυρίδης περιορίζεται στην αρχή τού άρθρου του (ουσιαστικά τού εντιτόριαλ) να ευχαριστήσει εκ μέρους των εργαζομένων τούς αναγνώστες για τα σχόλιά τους, δηλώνει «κάθε αρχή και δύσκολη» και προσθέτει: «Αφήνουμε, λοιπόν, τα πολλά λόγια και τις υποσχέσεις και προσπαθούμε να σας προσφέρουμε έναν ακόμα καλύτερο "Φιλελεύθερο" στα χέρια σας». Το δεύτερο πρωτοσέλιδο της εφημερίδας είναι χωρισμένο κάθετα στα δύο, κάτι που βλέπουμε κατά καιρούς στην πρώτη σελίδα της Λιμπερασιόν.

Ο Θανάσης Μαυρίδη είναι γενικός διευθυντής τού Φιλελεύθερου, ενώ στην ταυτότητα εκδότης αναφέρεται ο Αλέξανδρος Μαυρίδης-Πεκμεστζής, διευθυντής σύνταξης ο Βασίλης Γεώργας και αρχισυντάκτες οι Τάκης Σπηλιόπουλος, Αγγελική Κώττη, Νίκος Ασημακόπουλος και Ανδρέας Ζαμπούκας. Το λογότυπο του Φιλελεύθερου είναι πανομοιότυπο με εκείνο της Λιμπερασιόν (φυσικά με όχι κατακόκκινο το φόντο, όπως των Γάλλων), ενώ η λιτότητα του πρωτοσέλιδου και ο σχεδιασμός έχει, σαφέστατα, στοιχεία από τη γαλλική εφημερίδα.

Θεματολογικά τα δυο πρώτα φύλλα τού Φιλελεύθερου παραπέμπουν σε κυριακάτικη έκδοση. Και αν σε εκείνο της Δευτέρας δεν επρόκειτο για αδυναμία λόγω των δυσκολιών που παρουσιάζονται συνήθως σε κάθε αρχικό φύλλο νέας εφημερίδας, στο δεύτερο επιβεβαιώνεται ότι πρόκειται για επιλογή που εισάγει πρωτοτυπία -άγνωστο όμως αν αρέσει στο κοινό και αν θα φέρει κόσμο στα περίπτερα.

(Πρωτοτυπία είναι το πρωτοσέλιδο βασικό θέμα να αφιερώνεται σε συνέντευξη με έναν σπουδαίο άνθρωπο του λόγου, της μουσικής δημιουργίας και της ποίησης, στον Μάνο Ελευθερίου, όπως συνέβη στο φύλλο τής Δευτέρας. Είναι αμφίβολη όμως η κυκλοφοριακή απήχηση που μπορεί να έχει σε ένα αναγνωστικό κοινό «απαίδευτο» σε τέτοιες επιλογές, όπως είναι το ελληνικό. Φαντασθείτε για παράδειγμα, ένα πρωτοσέλιδο ελληνική αθλητικής εφημερίδας πανομοιότυπο ή παραπλήσιο με εκείνο της Εκίπ. Άπατο!) 

Το ότι ο Φιλελεύθερος κρατάει αποστάσεις από την άμεση επικαιρότητα (ή τουλάχιστον ότι δυσκολεύτηκε να την ακολουθήσει λόγω της φούριας τού πρώτου φύλλου, και αυτό είναι πολύ πιθανό), φάνηκε ιδιαίτερα στις αθλητικές σελίδες τής Δευτέρας. Προφανώς οι αθλητικοί συντάκτες ήταν υποχρεωμένοι να παραδώσουν την ύλη τους πολύ πριν από τους αγώνες της Κυριακής και, στην καλύτερη περίπτωση, να τη φρεσκάρουν ελαφρώς αν χρειαζόταν. Έτσι το άρθρο του Αντώνη Πανούτσου αναφέρθηκε στην Εθνική ομάδα, στην ΕΠΟ και στα συναφή και ο Νίκος Ασημακόπουλος σχολίασε τα της ΑΕΚ με ελάχιστη αναφορά  στο ντέρμπι τής Κυριακής, ενώ υπήρχε ένα δισέλιδο για τα προβλήματα του Παναθηναϊκού, πάλι ερήμην του ντέρμπι με την Ένωση. Στις (λίγες) αθλητικές σελίδες τής Τρίτης σχολιάζεται ο απόηχος της Κυριακής (κυρίως η χειρονομία τού Χιμένεθ), ενώ αφιερώνεται μια σελίδα στην εκδήλωση τιμής του ΟΦΗ για τον Έγκε Γκέραρντ που έγινε το βράδυ τής Δευτέρας στο Ηράκλειο.

Από μια «πετριά»! 
Ο Θανάσης Μαυρίδης στη στήλη του «Πετριές» (δεύτερη σελίδα) αναρωτιέται «Γιατί βγάζω τον ''Φιλελεύθερο'' σε μια εποχή που "πεθαίνει το χαρτί";» και απαντά «επειδή οι άνθρωποι τρώνε πετριές». Σημειώνει ακόμα ότι «Η εφημερίδα αυτή έχει ξεκάθαρη γραμμή: Στηρίζουμε όλες τις φιλελεύθερες και εκσυγχρονιστικές δυνάμεις».

Οδηγός και στήριξη του Φιλελεύθερου, με τις όποιες αδυναμίες, είναι οι στήλες, η ανάλυση, η αρθρογραφία και οι αρκετές (κάποιες δυνατές, κάποιες απλώς αναγνωρίσιμες) υπογραφές. Ανάμεσά τους ο Πέτρος Μάρκαρης (με ένα μυθιστόρημα σε συνέχειες), ο Θανάσης Χειμωνάς, ο Δημήτρης Καμπουράκης (με τη «Μια σταγόνα ιστορία»), η Μαρία Χούκλη, ο Μάνος Αντώναρος, ο Μάκης Πραβατάς (που στήριξε μέχρι τελικής πτώσεως τον Βήμα fm, χωρίς τελικά αποτέλεσμα για τον ίδιο και για τον σταθμό), ο Κωνσταντίνος Μπογδάνος κ.α. Στην πρώτη έκδοση αρθρογράφησε στην (προνομιακή τρίτη σελίδα) ο Σταύρος Θοδωράκης. Στην ομάδα των αθλητικών συντακτών βλέπουμε, πέρα από τον αρχισυντάκτη Νίκο Ασημακόπουλο, τους Αντώνη Πανούτσο, Βασίλη Γαλούπη και Δημήτρη Καραμφυλίδη.

Αυτά σε μια όσο το δυνατόν συμπυκνωμένη αναφορά στη νέα εφημερίδα. Με ευχές για μακροημέρευση σε έναν χώρο όπου οι παλιές εκδόσεις ασθμαίνουν και οι νέες τις περισσότερες φορές μοιάζουν με φωτοβολίδες που διαλύονται και πέφτουν σε κροσσούς. Ας είναι ο Φ. (και όποια άλλη νέα έκδοση) φωτεινή εξαίρεση.

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: Και τα δύο πρώτα κύρια άρθρα του Φιλελεύθερου έχουν στον τίτλο αναφορά στο ίδιο πρόσωπο. Τη Δευτέρα «Η ένοχη σιωπή Τσίπρα» και την Τρίτη «Δεν μας αξίζετε, κύριε Τσίπρα!»

ΝΕΩΤΕΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: ΑΛΛΑΞΕ ΤΟ ΛΟΓΟΤΥΠΟ ΤΟΥ Ο ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ 
Διαβάστε τον λόγo εδώ, στους Zoornalistas 

Αν σας αρέσει το μπλογκ δείξτε το στο facebook πατώντας εδώ