Δευτέρα 13 Νοεμβρίου 2017

Οι ιεροί βράχοι τού ρεπορτάζ

ΚΑΙ ΟΙ... ΡΟΥΦΙΑΝΟΙ ΤΩΝ ΡΕΠΟΡΤΕΡ 

Ήταν μια από τις ωραίες ατάκες που έχουμε ακούσει στο ραδιόφωνο: «Τρεις είναι οι ιεροί βράχοι τού ρεπορτάζ» είπε ο Βαγγέλης Μίχος αναφερόμενος ειδικά στο αθλητικό ρεπορτάζ. Την αναφορά έκανε στην πρωινή ραδιοφωνική εκπομπή που έχει μαζί τον Γιάννη Σερέτη και τον Σταύρο Γεωργακόπουλο στο Sport24 Radio. Ποιοι είναι αυτοί οι «ιεροί
βράχοι» που βγάζουν (ή έβγαζαν) ειδήσεις; Κατά τον Βαγγέλη Μίχο (και τη σύμφωνη άποψη των άλλων δύο παρουσιαστών) είναι η Γλυφάδα, το Κολωνάκι και η Κηφισιά. Εκεί, όπως εξήγησε, συναντιόντουσαν οι δημοσιογράφοι με τις «πηγές» τους, δηλαδή τους ποδοσφαιριστές, και όχι μόνο, πίνοντας  καφέ. Παλιότερα ο δυνατός «ιερός βράχος» ήταν η Κηφισιά, καθώς, όπως εξήγησε ο Β.Μ., στα βόρεια προάστια προτιμούσαν να έχουν τη στέγη τους οι καλοπληρωμένοι παίκτες των μεγάλων ομάδων. Αργότερα ο ποδοσφαιρικός πληθυσμός μετακινήθηκε στα νότια τής Αττικής (όπου υπάρχουν ακόμα και αγορές σπιτιών από αστέρες των γηπέδων, όπως είναι λόγου χάρη ο Μπερκ) και έτσι δημιουργήθηκαν νέες πιάτσες αθλητικής ενημέρωσης –όμως όχι τόσο δυνατές όσο παλιότερα. Γιατί στις εποχές των νον πέιπερ και των «κύκλων» οι πηγές έχουν γίνει ανενεργές και το ρεπορτάζ ομοιόμορφο –κάποιες φορές σαν στρατιωτική στολή.

Οι «ρουφιάνοι»
Βέβαια, πέρα από τους «ιερούς βράχους» που αναφέρθηκαν στη ραδιοφωνική εκπομπή, το αθλητικό ρεπορτάζ σε ένα μεγάλο ποσοστό έβγαινε, και μερικώς βγαίνει και σήμερα, από τα αποδυτήρια. Παλιότερα, που ο αριθμός των Ελλήνων ήταν μεγάλος στις ομάδες, οι δημοσιογράφοι ανέπτυσσαν στενές διαπροσωπικές σχέσεις με κάποιους από τους παίκτες. Αυτό ήταν ευκολότερο να γίνει τότε (και πολύ δύσκολο σήμερα) γιατί το έμψυχο δυναμικό της ομάδας δεν άλλαζε με τη συχνότητα και το εύρος που αλλάζει στις μέρες μας. Στη δημοσιογραφική πιάτσα οι πληροφοριοδότες των ρεπόρτερ αποκαλούνταν με χιούμορ (και όχι με την κακή φόρτιση που έχει η λέξη) «ρουφιάνοι» τους. Με τη βοήθειά τους αποκαλύπτονταν εσωτερικά θέματα των ομάδων, πολλές φορές με τέτοιες λεπτομέρειες που έβγαζαν από τα ρούχα τους παράγοντες και προπονητές. Οι τελευταίοι μάταια προσπαθούσαν με προτροπές για μη διαρροές και με απειλές, να αποτρέψουν τους πληροφοριοδότες. Κάποιοι παλιοί ρεπόρτερ υποστηρίζουν –ίσως με δόση υπερβολής– ότι υπήρχαν παίκτες που δεν περίμεναν απλώς τηλεφώνημα για να ενημερώσουν τους «κολλητούς» δημοσιογράφους, αλλά τηλεφωνούσαν οι ίδιοι στους φίλους ρεπόρτερ για να τους δώσουν το ρεπορτάζ!

Ο έξαλλος Γιάτσεκ
Είναι πολλά τα περιστατικά εκδηλώσεων οργής παραγόντων ή προπονητών για διαρροές από τα αποδυτήρια. Έντονα θυμόμαστε, από τη 10ετία τού 80, την οργισμένη αντίδραση του Γιάτσεκ Γκμοχ για αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του Φιλάθλου και του Έθνους σχετικά με φραστικό επεισόδιο που είχε ο Πολωνός τεχνικός στα αποδυτήρια με δυσαρεστημένο βασικό ποδοσφαιριστή του Παναθηναϊκού τον οποίο εκείνον τον καιρό δεν χρησιμοποιούσε. Οι εφημερίδες δεν αναφέρθηκαν απλώς στο επεισόδιο αλλά δημοσίευσαν λέξη προς λέξη τον διάλογο προπονητή-παίκτη.
Στην εβδομαδιαία ανοικτή για τους οπαδούς και δημοσιογράφους προπόνηση  (ήταν ημέρα Πέμπτη) ο Γιάτσεκ Γκμοχ μόλις αντίκρισε τους δύο ρεπόρτερ (εν ενεργεία σήμερα και πολύ καλοί συνάδελφοι) κατευθύνθηκε προς το μέρος τους οργισμένα και τους επιτέθηκε φραστικά χαρακτηρίζοντάς τους «σαμποτέρ» και στολίζοντάς τους με άλλα κοσμητικά. Αυτό έγινε ενώπιον οπαδών που παρακολουθούσαν την ανοικτή προπόνηση και οι δημοσιογράφοι λοιδορήθηκαν από το κοινό.

Αν σας αρέσει το μπλογκ δείξτε το στο facebook πατώντας εδώ